Υποβλήθηκαν οι προσφορές για τις θαλάσσιες περιοχές: Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ για Κρήτη και Repsol-ΕΛΠΕ για Ιόνιο

 

Γιώργος Φιντικάκης

(upd: 17:44) Δύο κοινοπραξίες κατέθεσαν προσφορές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα, μία για τον κάθε ένα διαγωνισμό, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΔΕΥ. Πρόκειται για την κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ που κατέθεσε προσφορά για τα δύο οικόπεδα, Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και την κοινοπραξία Repsol-ΕΛΠΕ για το οικόπεδο του Ιονίου.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν και στις δύο κοινοπραξίες (εξέλιξη που είχε προαναγγείλει το energypress), αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο το ρόλο τους στον ερευνητικό τομέα της ελληνικής επικράτειας, καθώς έχουν ήδη αναλάβει ερευνητικό έργο σε δύο χερσαίες περιοχές (Άρτα – Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόννησος), συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε σχήματα που θα ερευνήσουν και τις θαλάσσιες περιοχές του Πατραϊκού κόλπου, του οικοπέδου 2  στο Ιόνιο και του οικοπέδου 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Εκκρεμεί επίσης η προσφορά που είχαν καταθέσει στο οικόπεδο 1, πάλι στο Ιόνιο, που αναμένεται να απεμπλακεί όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Αλβανία.

Το οικόπεδο 1, το οικόπεδο 2 και το οικόπεδο στο Ιόνιο για το οποίο κατατέθηκε τώρα η προσφορά, μπορούν να αποτελέσουν μια ενιαία ερευνητική περιοχή όπως φαίνεται και από τον παρακάτω χάρτη.

Αναλυτικότερα, η ΕΔΕΥ αναφέρει τα εξής στην ανακοίνωση που εξέδωσε:

"Η ΕΔΕΥ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι σήμερα 5 Μαρτίου 2018 στις 17:00 ώρα έληξε αισίως η προθεσμία για τους διαγωνισμούς :

Α. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»», ΦΕΚ Β’ 2848/11-08-2017 και,

Β. «Προκήρυξη Διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα «Ιόνιο», ΦΕΚ Β’ 2849/11-08-2017, με την κατάθεση των κάτωθι προσφορών:

Α. Κοινοπραξία Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ για Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και

Β. Κοινοπραξία Repsol - ΕΛΠΕ για το Ιόνιο.

Η διαδικασία υποβολής προσφορών κύλησε ομαλά, τηρουμένων όλων των νόμιμων προϋποθέσεων. Η ΕΔΕΥ θα προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην αξιολόγηση των υποβληθεισών προσφορών, με σκοπό την εισήγησή της προς τον Υπουργό ΠΕΝ για την ανάδειξη του Επιλεγέντος Αιτούντος των προς παραχώρηση περιοχών".

 

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε: «Tο ενδιαφέρον σημαντικών ομίλων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και το ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Σε δήλωσή του ο CEO του ομίλου ΕΛΠΕ, κ. Γ. Στεργιούλης, επεσήμανε: «Υλοποιούμε απαρέγκλιτα την απόφαση που έχουμε λάβει στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Στρατηγικής του Ομίλου EΛΠΕ  και δηλώνουμε εμφατικά το παρών στην εθνική προσπάθεια για την ανεύρεση και αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων.

Βασιζόμαστε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που αφορούν, στην συσσωρευμένη εμπειρία που στελεχειακού μας δυναμικού, στην άριστη επιστημονική του κατάρτιση, στην τεχνογνωσία, αλλά και στην ολοκληρωμένη γνώση του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Σε συνέχεια των επιτυχημένων συμμετοχών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς στη Δ. Ελλάδα και τις πρόσφατες ενθαρρυντικές έρευνες στον Πατραϊκό, σήμεραυποβάλαμε τρεις (3) νέες προσφορές στο πλαίσιο της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας του Υπουργείου για τις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που καταδεικνύουν -για άλλη μια φορά- το διεθνές κύρος του Ομίλου ΕΛΠΕ. Συμπράττουμε με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες του κλάδου, οι οποίες διαθέτουν τους ανθρώπους, τις ιδέες, τα προηγμένα τεχνολογικά μέσα και την χρηματοοικονομική δυνατότητα για να ανταποκριθούν, μαζί με εμάς, σε αυτό το πρωτόγνωρο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα.

Βούλησή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις πλέον προηγμένες τεχνολογικές μεθόδους για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων, μια εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα και τις προοπτικές για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θα στηρίξει ουσιαστικά την εθνική οικονομία και θα ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες. Ο Όμιλος, ισχυρότερος από ποτέ, δηλώνει την προσήλωσή του στη διασφάλιση της Φυσικής Κληρονομιάς του τόπου με την εφαρμογή των πιο αυστηρών κανονισμών διεθνώς για την προστασία του Περιβάλλοντος, κάτι που αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ.»

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

(upd. 12:23) Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα Ελληνικά Πετρέλαια, πέραν της συμμετοχής τους στην κοινοπραξία με την ExxonMobil και την Total που θα διεκδικήσει τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, θα καταθέσουν προσφορά και για την τρίτη περιοχή που έχει βγεί σε διαγωνισμό, εκείνη του Ιονίου, σε συνεργασία με μεγάλο διεθνή partner.

Για την ίδια περιοχή, όπως είναι γνωστό, σοβαρό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από την πλευρά της ισπανικής Repsol.

Η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών είναι σήμερα στις 5 μμ.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

"Κληρώνει" σήμερα το απόγευμα για τους διαγωνισμούς παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο Πέλαγος. 

Το παρών τους στο διαγωνισμό για την Κρήτη αναμένεται να δώσουν μάλλον δύο ενδιαφερόμενοι, δηλαδή η κοινοπραξία ExxonMobil, Total, ΕΛΠΕ και η ιταλική Eni, ενώ για το Ιόνιο, υπάρχει σταθερό ισχυρό ενδιαφέρον από την ισπανική Repsol.

Στην περίπτωση των περιοχών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, τη διαδικασία είχαν κινήσει στο τέλος του περασμένου Μαϊου οι "μεγάλες δυνάμεις" του κλάδου ExxonMobil και Total σε συνεργασία με τον ελληνικό όμιλο των ΕΛΠΕ. Οσο για την περιοχή του Ιονίου, η εταιρεία που είχε κινήσει τη διαδικασία ήταν η Energean Oil & Gas  η οποία ως γνωστόν διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου, του μοναδικού που παράγει πετρέλαιο σήμερα στη χώρα μας.

Στη περίπτωση της ΕΝΙ, θυμίζουμε την έντονη παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, καθώς έχει συνολικά αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση σε συνολικά έξι από τα οκτώ οικόπεδα τα οποία έχει παραχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ανάμεσά τους και το περίφημο οικόπεδο 3, όπου και το γεωτρύπανό της, πρόσφατα παρεμποδίστηκε από πολεμικά σκάφη της Τουρκίας να πλησιάσει και να "τρυπήσει" το στόχο Σουπιά. Στην Κύπρο πάντως η ΕΝΙ συνεργάζεται τόσο με την κορεατική Kogas, όσο και με τη γαλλική Total.

Να σημειωθεί ότι επισήμως η ΕΝΙ έχει δηλώσει ότι έχει αγοράσει τα πακέτα των σεισμικών δεδομένων, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η περιοχή της Κρήτης παρουσιάζει ενδιαφέρον ή όχι.

Στην ευρύτερη περιοχή πάντως του Ιονίου και της Ηπείρου, μαίνεται τους τελευταίους μήνες ένα συνεχιζόμενο αντάρτικο κατά των ερευνών για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Σε αυτό ακριβώς το αντάρτικο, ήρθε να προστεθεί το προ ημερών διπλό "όχι" των οικολόγων Γιάννη Τσιρώνη, αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του βουλευτή, Γιώργου Δημαρά για τα τέσσερα νομοσχέδια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω των οποίων κυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ισάριθμες συμβάσεις εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Τόσο σε Ιόνιο, όσο και σε Κρήτη, είναι αρκετές οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν αγοράσει τα πακέτα των δεδομένων σεισμικών ερευνών, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό παραχώρησης των εν λόγω περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων.

Πάντως την περασμένη Πέμπτη, σε ενημέρωση από την ΕΔΕΥ για ένα άλλο θέμα (σσ: τη μελέτη για τα πιθανά κενά του Ελληνικού Νόμου για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων), είχαν δώσει το παρών τους συνολικά τέσσερις εταιρείες. Οι Exxon Mobil, Total, ΕΛΠΕ, Repsol, και Energean Oil & Gas.

Δεν είχε προσέλθει η Noble Energy, η οποία μαζί με την Ισραηλινή Delek είχαν επισκεφθεί το προηγούμενο διάστημα το data room της ΕΔΕΥ, συλλέγοντας στοιχεία για τις προσφερόμενες περιοχές. Απομένει να φανεί σήμερα αν η προ ημερών απουσίες, σημαίνουν ότι δε θα κατατεθεί και φάκελος προσφοράς στο διαγωνισμό.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr