Π. Χαλάτση: Παραμένουν τρία τα σενάρια για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ

 

Τρία είναι τα σχέδια που συζητούνται για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ με το υπουργείο να διατηρεί ενεργές και τις δικές του εναλλακτικές προτάσεις, κάτι που παραδέχθηκε και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης κατά τη συνάντηση που είχε την Δευτέρα με τους εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα.

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και όπως έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές ο διαγωνισμός θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Προκειμένου να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση πρέπει να γίνει παράλληλη πώληση μεριδίων τόσο του Δημοσίου (35%), όσο και του βασικού μετόχου, δηλαδή της Paneuropean του ομίλου Λάτση (45,47%).

Όπως είναι γνωστό ο κ. Σταθάκης έχει προτείνει εναλλακτικά μοντέλα και όπως αναφέρει πηγή της εταιρείας μιλώντας στο insider.gr, συζητούνται τρεις εναλλακτικές ενώ όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν «αυτή τη στιγμή δεν έχει κλειδώσει κάτι συγκεκριμένο».

Στις συζητήσεις που κάνει το υπουργείο με την επιχείρηση, ως μια επιλογή παρουσιάζεται το να διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή ένα κοινό πακέτο μετοχών Δημοσίου και Paneuropean σε ποσοστό 51%. Ωστόσο, όπως εκτιμά η αναφέρει η συγκεκριμένη πηγή, «αυτό δεν είναι κάτι το οποίο έχει οριστικοποιηθεί. Αν δείτε, ο Λάτσης δεν δείχνει διατεθειμένος να πουλήσει. Αντιθέτως, εξακολουθεί να αγοράζει από το Χρηματιστήριο».

Οι δύο άλλες επιλογές που συζητούνται είναι να εκδώσουν τα ΕΛΠΕ εταιρικό ομόλογο μετατρέψιμο σε μετοχές (κάτι που από κάποιους θεωρείται ότι μπορεί αν αυξήσει το δημόσιο χρέος) ή να βρεθεί ένα fund το οποίο θα αγοράσει το 35% του ΤΑΙΠΕΔ.

Ωστόσο, γρίφος παραμένει το εάν θα βρεθεί επενδυτής, ο οποίος θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει «ακριβά», καθώς οι αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης της επιχείρησης κατά τα τελευταία δύο έτη έχουν εκτινάξει την αξία της εταιρείας.

Οι επιδόσεις των ΕΛΠΕ , καθιστούν ακόμη πιο «ευαίσθητη» την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης με την κυβέρνηση να καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των μνημονιακών απαιτήσεων και της ανάπτυξης του ελληνικού «επιχειρείν» ειδικά όταν μιλάμε για μια επιχείρηση η οποία έχει καταγράψει ρεκόρ κερδοφορίας (τα κέρδη για το 2017 ανήλθαν στα 834 εκατ. ευρώ)  και  μάλιστα σε περίοδο ύφεσης.

(insider.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr