Χρ. Κολώνας: Γιατί δεν ήλθε η ιταλική Eni - Tι σηματοδοτεί ο γάμος Repsol-ΕΛ.ΠΕ.

 

Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων για την έρευνα και εκμετάλλευση πιθανόν κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα μεγάλα και πολλά υποσχόμενα βάθη της Κρήτης και του Ιονίου.

Χωρίς να αμφισβητείται η επιτυχία της πρώτης φάσης της υποβολής προσφορών από τα βαριά ονόματα της γαλλικής Total, της αμερικανικής ExxonMobil και της ισπανικής Repsol, ένα άκρως ενδιαφέρον παρασκήνιο αναδεικνύεται από τη μη συμμετοχή της ιταλικής Eni αλλά και από την έκπληξη της συμμαχίας των ΕΛ.ΠΕ. με τον πετρελαϊκό κολοσσό της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Η στάση της Eni

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Euro2day,gr, η Eni που ανέτρεψε τα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας και πετρελαϊκής βιομηχανίας με την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, δεν επιδίωξε μετά τα γεγονότα της κυπριακής ΑΟΖ να αναμειχθεί σε έρευνες κοντά στην περιοχή του νησιού της Αφροδίτης.

Οι Ιταλοί που πρώτοι εντόπισαν και έφεραν στην επιφάνεια κοιτάσματα φυσικού αερίου κρυμμένα σε ασβεστολιθικά πετρώματα – πετρελαϊκά συστήματα τα οποία δεν πίστευαν για τον πλούτο τους άλλες μεγάλες εταιρίες. Η επιμονή, όμως, των Ιταλών στο Ζορ ανέτρεψε τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε ποσότητα «πηγάδι» στην λεκάνη με 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (850 δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου ξεπερνώντας το επίσης πρόσφατα ανακαλυφθέν του Λεβιάθαν στο Ισραήλ (22 τρισ. κυβικά πόδια - 630 δισ. κ.μ.).

Η ανακάλυψη αυτή της Eni, προκάλεσε σκληρό ανταγωνισμό με την άλλη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία, την ExxonMobil. Η αμερικανική λέγεται ότι έχει καλύτερη χημεία με τη γαλλική Total, αν και η τελευταία έχει συμμαχήσει στην έρευνα του οικοπέδου 11 της Κύπρου με την Eni. Οι Ιταλοί δε, έχουν τα έξι από τα οκτώ παραχωρηθέντα «οικόπεδα» της Κύπρου είτε σε συνεργασία με άλλες εταιρίες, είτε μόνοι τους.

Η Eni μετά τις προκλητικές ενέργειες που δέχτηκε από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας στην «παραχώρηση 3» της Κύπρου αποφάσισε, λένε οι ίδιοι παρατηρητές, πως δεν θα έμπαινε σε νέα... ταλαιπωρία. Επιπλέον, διαβάζει ότι η αμερικανική ExxonMobil δεν δέχεται και δεν πρόκειται να δεχτεί αντίστοιχες πιέσεις.

Να τονιστεί δε, πως η Eni αγόρασε σεισμικά δεδομένα νότια της Κρήτης και κάποιοι δεν αποκλείουν σε ένα μεταγενέστερο στάδιο να εμφανιστεί είτε σε επόμενο γύρο παραχωρήσεων είτε να προκαλέσει από μόνη της διαγωνισμό πέριξ και πάντα νότια του νησιού.

Ο «γάμος» Repsol – ΕΛ.ΠΕ

Η δεύτερη έκπληξη του διεθνούς διαγωνισμού ήταν η εμφάνιση της Repsol χωρίς τον εταίρο της στην Ελλάδα, την Energean Oil & Gas. Υπενθυμίζεται ότι οι Ισπανοί που δραστηριοποιούνται σε 40 χώρες και είχαν το 2017 ημερήσια παραγωγή πετρελαίου 700.000 βαρέλια και EBITDA 6,7 δισ. ευρώ, είναι operators με 60% στις χερσαίες περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας. Ήδη στην Ήπειρο έχουν αναλάβει τις σεισμικές έρευνες και μάλιστα εν μέσω οικολογικών αντιδράσεων.

Η αγορά, λοιπόν, ανέμενε πως η Repsol θα κατέβαινε για το Ιόνιο με την Energean Oil & Gas, η οποία και ζήτησε το θαλάσσιο οικόπεδο. Εντούτοις υπέβαλλε προσφορά με τα ΕΛ.ΠΕ, τον εγχώριο ανταγωνιστή του εταίρου της. Πηγές θέλουν οι συζητήσεις για το σχήμα να ξεκίνησαν μετά το καλοκαίρι και πριν δύο μήνες να έγινε ο επιχειρηματικός γάμος…

Στελέχη της βιομηχανίας, βλέπουν τη Repsol να ξεδιπλώνει στρατηγική σοβαρών ερευνών στη δυτική Ελλάδα και είτε με τα ΕΛ.ΠΕ είτε με την Energean Oil & Gas θα προχωρήσει στην αναζήτηση κοιτασμάτων. Οι περιοχές, οι οποίες σημειωτέον συμπληρώνονται κι από εκείνες που έχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια σε «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησο», αποτελούν συνέχεια της Αδριατικής και των γεωλογικών δομών της Αλβανίας, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα.

Από την άλλη μεριά η απόφαση της Energean Oil & Gas, όπως σχολιάζουν στην πετρελαϊκή αγορά, να μην διεκδικήσει το Ιόνιο, αναδεικνύει σαφώς την προτεραιότητα της στην ανάπτυξη των βεβαιωμένων κοιτασμάτων του Ισραήλ (Καρίς και Τανίν) με δεδομένη και την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση των 1,275 δισ. ευρώ που πέτυχε από μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr