Η αναστάτωση στα ελληνοτουρκικά και το γεωπολιτικό ρίσκο "φρενάρει" επενδύσεις ξένων στις ΑΠΕ

 

Γιώργος Φιντικάκης

Ανασταλτικά για τις ξένες επενδύσεις λειτουργεί η συνεχιζόμενη ένταση στα ελληνο-τουρκικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το χώρο των ΑΠΕ.

Ενώ εδώ και καιρό έχουν δρομολογηθεί σημαντικές ξένες επενδύσεις στα αιολικά, όπως για παράδειγμα αγορές παλαιών αδειών με καλές αποδόσεις τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και στα νησιά, καθώς και εξαγορές λειτουργούντων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, φαίνεται ότι κάποιες από τις κινήσεις αυτές "φρενάρουν" μέχρι να πέσουν οι τόνοι στα ελληνο-τουρκικά.

Στελέχη θυγατρικών ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι επενδυτικών funds που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, λαμβάνουν μηνύματα από τις μητρικές τους εταιρείες να "παγώσουν" τις κινήσεις τους για κάποιες επενδύσεις και αγορές μέχρι νεωτέρας, μέχρι δηλαδή να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς θεωρούν ότι το country risk είναι και πάλι υψηλό. Οχι πλέον λόγω της οικονομίας, αλλά λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν στο "energypress", στελέχη ξένων εταιρειών, το βαρύ κλίμα στα ελληνοτουρκικά ασφαλώς και επιβαρύνει το δείκτη country risk και δημιουργεί επιφυλάξεις ξανά γύρω από την Ελλάδα. Επιφυλάξεις που έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων παθογενιών, οι οποίες δεν έχουν πάψει να υφίστανται. Δηλαδή τη γραφειοκρατία, την υψηλή φορολογία, τα ακριβά επιτόκια δανεισμού, την αργή απονομή δικαιοσύνης, την ασάφεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, κ.ο.κ.

Ειδικά όσοι έχουν βάλει στο μάτι έτοιμες άδειες αιολικών πάρκων με υψηλές αποδόσεις ή λειτουργούντα πάρκα, δεν μπορούν πλέον παρά να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους την ένταση στα ελληνο-τουρκικά. "Οι επενδύσεις δεν είναι τουρισμός. Ο τουρίστας έρχεται σε ένα νησί για λίγες ημέρες, αλλά ο επενδυτής δεσμεύει κεφάλαια για χρόνια", λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς στο "Energypress". Και προσθέτει ότι πάνω που το country risk της Ελλάδας είχε αρχίσει να μειώνεται λόγω βελτίωσης της οικονομίας, οι αβεβαιότητες επανέκαμψαν αυτή τη φορά για θέματα ασφάλειας.

Αν και δεν μπορεί να προδικάσει κανείς αν θα αυξηθεί κι άλλο το country risk, το βέβαιο είναι ότι ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές της χώρας, όπως στα νησιά, Ελληνες και ξένοι επενδυτές παρατηρούν με πολύ προσοχή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. 

Σημειωτέον ότι το 2017 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος για τις επενδύσεις αιολικών πάρκων, μετά το 2011. Παρ’ ότι όμως καταγράφηκε αύξηση 12% της αιολικής ισχύος σε σχέση με το 2016, τα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται εδώ και πάνω από δεκαετία στο Αιγαίο παραμένουν στα χαρτιά. Η απουσία τους, απομακρύνει ολοένα και περισσότερο τη χώρα από το στόχο του 2020.

Σύμφωνα με τη στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα για το 2017, τo σύνολο της αιολικής ισχύος που στο τέλος του έτους βρισκόταν σε εμπορική ή δοκιμαστική λειτουργία ανήλθε σε 2.651,6 MW, αυξημένη κατά 12% ή 282 MW σε σχέση με το τέλος του 2016.

Η ισχύς αυτή κατανέμεται σε 321,7 μεγαβάτ στα μη διασυνδεμένα νησιά, και σε 2.329,9 μεγαβάτ στο διασυνδεμένο σύστημα. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΕΤΑΕΝ, "από τη συνολική εικόνα, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο εθνικός στόχος της συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2020 δεν θα επιτευχθεί, παρά μόνο εάν συμβεί ένα θαύμα. Για την τριετία 2018-2020 χρειάζονται πάνω από 3.700 MW νέων ΑΠΕ, μέγεθος που φαίνεται ότι δεν είναι πλέον εφικτό".

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εγκαινιάσει την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα στη Σύρο, τη Δευτέρα 19/3. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διασύνδεση των Κυκλάδων ξεκινάει από το ΚΥΤ του Λαυρίου μέσω ενός υποβρύχιου τριπολικού καλωδίου μήκους 108 χλμ. που καταλήγει στη Σύρο. Από εκεί ένα υποβρύχιο καλώδιο μήκους 33 χλμ. καταλήγει στο βόρειο άκρο της Τήνου. Ένα δεύτερο καλώδιο μήκους 46 χλμ συνδέει τη Σύρο  με την Πάρο και ένα τρίτο μήκους 35 χλμ. τη Σύρο με τη Μύκονο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr