Π. Χαλάτση: Το ράλι της τιμής του πετρελαίου «καίει» την Ελλάδα

 

«Αλλαγή σκηνικού» αναμένεται να επιφέρει στην Ελλάδα η υψηλή τιμή του πετρελαίου την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των προσφορών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη ενώ το ράλι της τιμής του «μαύρου χρυσού» θα αφήσει το δικό του σημάδι τόσο στον ελληνικό κλάδο εμπορίας πετρελαιοειδών όσο και στους καταναλωτές (οικιακούς, βιομηχανικούς και εμπορικούς).

Γιατί εκτοξεύθηκε η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έπιασε υψηλό τριετίας ξεπερνώντας τα 70 δολάρια το βαρέλι καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή αλλά τα σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έδωσαν ώθηση στην τιμή του μπρεντ. Ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας μειώθηκε (κάτι που αναμένεται ότι θα επιφέρει μια σχετική ηρεμία στις αγορές μετά από το sell off) ενώ από την άλλη, κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή αλλά και η κόντρα μεταξύ της Ρωσίας και χωρών της Δύσης μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία την 7η Απριλίου.

 

Η τιμή του πετρελαίου όμως μπορεί να μην σταματήσει στα 70 δολάρια καθώς υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας, ο οποίος πρέπει να συνυπολογιστεί. Η Σαουδική Αραβία,  η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, φέρεται να σπρώχνει το πετρέλαιο στα 80 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να υποστηρίξει την αποτίμηση της εθνικής πετρελαϊκής Saudi Aramco πριν από μια υποβολή αρχικής δημόσιας προσφοράς.

Σταθερή υποστήριξη στην τιμή του πετρελαίου παρέχει εξάλλου και η συμφωνία μεταξύ των κρατών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για πλαφόν στην παραγωγή μέχρι το τέλος του 2018 ενώ και οι ΗΠΑ δείχνουν ότι τελικά θα προσθέσουν το δικό τους «λιθαράκι» στην ενίσχυση της τιμής.

Η αμερικανική υπηρεσία ενεργειακών πληροφοριών (EIA) μείωσε (οριακά) τις εκτιμήσεις της για την πορεία της παραγωγής για το 2018 και αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις τιμές του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) κατά περίπου 2% από τις προηγούμενες εκτιμήσεις της, στα 59,37 δολ. το βαρέλι για φέτος.

Πως επηρεάζει η άνοδος της τιμής του πετρελαίου την Ελλάδα

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου πετυχαίνει την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία καθώς αυτή τη στιγμή αξιολογούνται οι προσφορές μεγάλων επιχειρήσεων όπως είναι οι ΕΛΠΕ, TOTAL, Exxon Mobil και Repsol για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και την Κρήτη. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι αρχές Μαϊου οπότε και θα γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις από την ΕΔΕΥ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κατόπιν ενδέχεται να ζητηθούν βελτιώσεις στις προσφορές. Η υψηλή τιμή του πετρελαίου δημιουργεί θετικό έδαφος για συμφέρουσες προσφορές προς όφελος της Ελλάδας καθώς παραδοσιακά το ακριβό πετρέλαιο ενθαρρύνει τις επενδύσεις από τις μεγάλες πετρελαϊκές. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εταιρείες του κλάδου έχουν ήδη υπολογίσει τα κόστη τους σε βάθος ενός ή δύο ετών (πλοία κλπ) έχουν κλείσει τις συμφωνίες οπότε οποιαδήποτε άνοδος της τιμής αποτελεί «υπόσχεση» για μεγαλύτερα κέρδη ακόμη και αν η γεώτρηση είναι να γίνει μετά από τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στις περιπτώσεις ανόδου της τιμής του πετρελαίου, κερδισμένα βγαίνουν και τα διυλιστήρια καθώς πωλούν ακριβότερα. Κατ' επέκταση αυξάνεται και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και κίνησης, με τους καταναλωτές βέβαια να είναι οι μεγάλοι «χαμένοι». Μάλιστα, δεδομένου ότι αυτό το χειμώνα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ξεπέρασε το 1 ευρώ το λίτρο (με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να κινούνται κάτω από τα 70 ακόμη και τα 60 δολάρια το βαρέλι), μια ενδεχόμενη διατήρηση της τιμής του πάνω από τα 70 δολάρια προμηνύει περαιτέρω αυξήσεις για το ελληνικό καταναλωτικό κοινό, το οποίο βασίζεται στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο insider.gr, ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία, «η άνοδος της τιμής του πετρελαίου επιφέρει ένα θετικό και ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Το θετικό είναι ότι βελτιώνεται η διαπραγματευτική θέση της χώρας και των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Το αρνητικό είναι ότι η Ελλάδα είναι εισαγωγέας πετρελαίου και επομένως η άνοδος της τιμής καθιστά πιο ακριβή την αγορά του συγκεκριμένου καυσίμου καθώς και του φυσικού αερίου καθώς η φόρμουλα τιμολόγησής του συνδέεται με το πετρέλαιο.

(insider.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr