Με μοντέλο Holding η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ - Εντός Απριλίου κλείνει το deal με Shell - Τα σενάρια για τα 150 εκατ ευρώ

 

Γιώργος Φιντικάκης

Εντός εβδομάδας και πάντως πριν το τέλος του μήνα, επιδιώκεται να κλείσει και να ανακοινωθεί η συμφωνία ΔΕΠΑ- Shell σχετικά με την αποχώρηση της τελευταίας από τις ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής.

Δίχως να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, το νούμερο που ακούγεται ότι θα συνοδεύει τη συμφωνία είναι κοντά στα 150 εκατ. ευρώ, ποσό που αντανακλά τόσο την ευρωστία, όσο και τα διαθέσιμα που βρίσκονται στο ταμείο των δύο εταιρειών. Διότι το τελικό νούμερο θα αφορά τόσο την ΕΠΑ, όσο και την ΕΔΑ.

Στόχος είναι η συμφωνία να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό  από τα διοικητικά συμβούλια, και να ανακοινωθεί πακετο με την αγορά από τη ΔΕΠΑ του ποσοστού της ιταλικής Eni στην ΕΠΑ και στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας.

Αμέσως μόλις ανακοινωθεί η συμφωνία για το τίμημα, τον τελικό λόγο θα τον έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα εξετάσει το κατά πόσο η δραστηριοποίηση της ΔΕΠΑ, ως προμηθευτή και παρόχου ταυτόχρονα, στην αγορά φυσικού αερίου δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Επίσης, αμέσως μόλις ανακοινωθεί το κλείσιμο των συνομιλιών της ΔΕΠΑ με Shell και Eni, θα ξεδιπλωθεί και το σχέδιο αποκρατικοποίησης της πρώτης.

Δίχως να είναι σίγουρο αν το σχέδιο έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, εντούτοις πηγές της ΔΕΠΑ εξηγούν στο “Energypress”, ότι το ΤΑΙΠΕΔ συμφωνεί πως το σενάριο πώλησης του 65% της εταιρείας δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Και προσθέτουν ότι έχουν προκρίνει και μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ ως το πλέον κατάλληλο, το σενάριο δημιουργίας μιας εταιρείας Holding, που θα μπορεί να εισαχθεί ως ένα ποσοστό στο χρηματιστήριο, και θα απαρτίζεται από τρεις θυγατρικές.

Η πρώτη θα έχει τα δίκτυα και θα μπορεί να βάλει στρατηγικό επενδυτή με την πώληση μειοψηφικού ποσοστού. Η δεύτερη θα έχει το εμπορικό σκέλος και επίσης θα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί σε πλειοψηφικό ποσοστό. Η τρίτη θα παραμείνει υπό την holding και θα ελέγχει τα μεγάλα ενεργειακά έργα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το άλλο σενάριο που είχε επεξεργαστεί η ΔΕΠΑ, δεν φαίνεται να περπατά. Ηταν το σενάριο της απόσχισης των δικτύων διανομής που θα ελέγχει η εταιρεία μετά τις προαναφερόμενες αλλαγές, τη μεταφορά τους σε ξεχωριστή εταιρία, και τη πώληση ποσοστού της, ύψους 35%.

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι σε γνώση του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο το ερώτημα είναι αν συμφωνούν με αυτά και οι δανειστές, οι οποίοι και έχουν τον τελευταίο λόγο.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr