Δύο από τους πέντε φακέλους των μνηστήρων για τα ΕΛΠΕ φαίνεται να μη πληρούν τα κριτήρια

 

Γιώργος Φιντικάκης

Σε δύο από τους πέντε φακέλους των υποψηφίων μνηστήρων για τα ΕΛΠΕ, εντοπίζονται σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα περισσότερα ερωτήματα ως προς το αν πληρούν τα κριτήρια για να περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Αν και η ενδελεχής εξέταση δεν έχει ακόμη λήξει, εντούτοις η έρευνα εστιάζεται στο φάκελο της κοινοπραξίας Carbon Asset Management με την Alshaheen από το Κατάρ, και σε δεύτερη φάση σε αυτούς της ιρακινής Alrai Group Holdings Limited, και της Gupta Family Group Alliance (βρετανικής ιδιοκτησίας ενός ινδικής καταγωγής επιχειρηματία από τη Ν. Αφρική).

Πιο σαφή είναι τα πράγματα στη περίπτωση των δύο traders πετρελαίου, δηλαδή της ελβετικής Glencore Energy UK LTD και της ολλανδικής Vitol Holding B.V.

"Δύο είναι λογικό να κοπούν, το κακό θα είναι να κοπούν τελικά τρεις, αφού θα μειωθεί ο ανταγωνισμός, και άρα η πιθανότητα ισχυρής πλειοδοσίας στη τελική φάση του διαγωνισμού", λένε στο "Energypress", άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά την αποκρατικοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση των ονομάτων που θα περάσουν στην επόμενη φάση, αναμένεται μέσα στην 1η εβδομάδα του Ιουλίου, γεγονός που σημαίνει ότι η ημερομηνία για την εκδήλωση δεσμευτικών προσφορών, θα ορισθεί μάλλον για τις αρχές φθινοπώρου. Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, τότε ο πλειοδότης αναμένεται προς τα τέλη του έτους, και το κλείσιμο της συμφωνίας, όπως και η είσπραξη του τιμήματος, μετατίθενται για το 2019.

Αν και νωρίς για προβλέψεις, τα δύο πιο ισχυρά φαβορί είναι η ολλανδική Vitol και η ελβετική Glencore. Κάθε ημέρα η Vitol πουλά επτά εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και προϊόντων σε πετρελαικούς ομίλους, πολυεθνικές, βιομηχανικές και χημικές επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως. Πέρυσι, η ολλανδική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1966 στο Ρότερνταμ, διακίνησε 349 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου, και εμφάνισε έσοδα 181 δισ. δολαρίων. Διαθέτει 40 γραφεία σε όλο τον κόσμο, των οποίων τα μεγαλύτερα βρίσκονται σε Γενεύη, Χιούστον, Λονδίνο και Σιγκαπούρη.

Οσο για τη Glencore, έχει σαν αντικείμενο την παραγωγή, διύλιση, επεξεργασία, αποθήκευση, μεταφορά και εμπορία commodities, από μέταλλα και ορυκτά έως γεωργικά προιόντα. Eδρεύει στο Baar Zug της Ελβετίας, και εμπορεύεται 6 εκατ. βαρέλια  αργού πετρελαίου και εξευγενισμένων προϊόντων ημερησίως. Διαθέτει πάγια παραγωγής πετρελαίου σε Καμερούν, Τσαντ και Γουινέα, είναι μέτοχος με μερίδιο 49% στην εταιρεία αποθήκευσης πετρελαίου και logistics HG, ενώ έχει απευθείας μερίδιο 10% στο διυλιστήριο JAC της Σιγκαπούρης.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr