Μέσα στον Ιούλιο «κλείδωμα» των συμβάσεων με Total- ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ – Το φθινόπωρο κύρωση από τη Βουλή

 

Θοδωρής Παναγούλης

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση από το ΥΠΕΝ για τον ορισμό της κοινοπραξίας Total- ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ ως επιλεγέντος αιτούντος όσον αφορά το διαγωνισμό για τα οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, τα επόμενα βήματα, με κατάληξη την κύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή το Φθινόπωρο, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ πιο γρήγορα από τις παλιότερες συμβάσεις ανάθεσης που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο.

Με ταχείς ρυθμούς τελείωσαν άλλωστε και οι αξιολογήσεις των προσφορών που υπέβαλε το ίδιο το σχήμα για τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις. Η διαδικασία κράτησε από τον Μάρτιο, ενώ στελέχη της ΕΔΕΥ, σημειώνουν συνολικά πως η προηγούμενη εμπειρία που είχε αποκομίσει η Total από το «οικόπεδο 2» στην Κέρκυρα βοήθησε στη γρήγορη έκβαση του πρώτου σταδίου του διαγωνισμού.

Στα τέλη Ιουλίου η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών της με τις κοινοπραξίες που κατέθεσαν προτάσεις για τις παραχωρήσεις Νοτιοδυτικά και Δυτικά της Κρήτη, αλλά και του Ιονίου, σχετικά με τα σχέδια συμβάσεων μίσθωσης των τριών θαλάσσιων «οικοπέδων».

Θα είναι ως εκ τούτου έτοιμη να  υποβάλει την εισήγησή της προς τον υπουργό ΠΕΝ, έτσι ώστε, αφού δώσει το πράσινο φως, να μπορεί να προχωρήσει στα επόμενα στάδια η διαδικασία. Δηλαδή να εξεταστούν οι συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να έρθουν στη Βουλή για κύρωση. Αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο ερχόμενο Φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα των Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ έχει ζητήσει τις περιοχές της Κρήτης και εκείνο με τις  Repsol – ΕΛ.ΠΕ το Ιόνιο.

Ανώτατο στέλεχος της ΕΔΕΥ εκτίμησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι όσο πιο γρήγορα κινηθεί η διαδικασία της παραχώρησης των θαλάσσιων «οικοπέδων» τόσο μεγαλύτερη εμπιστοσύνη θα αποπνεύσει η χώρα για την προσέλκυση κι άλλων επενδυτών στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι διαδικασίες αξιολογείται από τις εταιρείες, οι οποίες βεβαίως δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα σε πολλές γωνιές του πλανήτη («δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου» ειπώθηκε χαρακτηριστικά) και αποτελεί κατά κάποιο τρόπο κριτήριο για το βαθμό εμπλοκής τους σε μια χώρα.

Σε σχέση με την πρόταση των Repsol – ΕΛ.ΠΕ για το θαλάσσιο «οικόπεδο» του Ιονίου, αρμόδιες πηγές θέλουν να υπάρχει ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία της αξιολόγησης και των διαπραγματεύσεων για τις προσφορές, χωρίς όμως κι αυτή να αναμένεται να καθυστερήσει σημαντικά.

Δεν αποκλείεται κι αυτή η σύμβαση, να ακολουθήσει εκείνες της Κρήτης και να πάνε μαζί στη Βουλή.

Πάντως, όπως και να χει οι πρώτες σοβαρές και πιστοποιημένες ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου φαίνονται μόνο από τις γεωτρήσεις. Αυτές έρχονται μετά από ένα διάστημα εξαετούς ερευνητικής δραστηριότητας. Συνεπώς τόσο στην Κρήτη όσο και στο Ιόνιο ο δρόμος για τις εξορύξεις είναι πολύ μακρύς.        

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στα σχέδια της ΕΔΕΥ είναι η πραγματοποίηση συμπληρωματικών και πιο πυκνών γεωφυσικών ερευνών και στην υπόλοιπη θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης. Ωστόσο η νορβηγική εταιρία PGS που είχε πραγματοποιήσει και τις υπόλοιπες σεισμικές έρευνες και συνεργάζεται με την ΕΔΕΥ χρειάζεται μερική έστω προχρηματοδότηση από ενδιαφερόμενες εταιρείες για να ξεκινήσει σεισμικά Νότια της Κρήτης.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται διατεθειμένες να κάνουν σε αυτή τη φάση οι πετρελαϊκοί κολοσσοί που θέλουν να προσεγγίσουν τη χώρα μας, περιμένοντας την εξέλιξη των υφιστάμενων διαγωνισμών και εν γένει, περιμένοντας «δείγματα γραφής» από το ελληνικό δημόσιο…

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr