Ιράν: Η μυστική μεταφορά πετρελαίου «μαξιλάρι» κατά των κυρώσεων

 

Εκπτώσεις, συνέργειες, παζάρια και λαθρεμπόριο είναι κάποιες από τις τακτικές στις οποίες θα βασιστεί το Ιράν για να διατηρήσει τα επίπεδα των εξαγωγών πετρελαίου στα 800.000 βαρέλια την ημέρα και να περιορίσει τις συνέπειες από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Ο υπουργός πετρελαίου της χώρας, Bijan Namdar Zanganeh έκανε μνεία στη συγκεκριμένη «εργαλειοθήκη», η οποία είχε χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν όταν είπε ότι το Ιράν θα βρει «άλλους τρόπους» για να διοχετεύει το αργό στις αγορές. Τα μέτρα δεν θα είναι αρκετά για να εξαλείψουν εντελώς την επίδραση των κυρώσεων στις πετρελαϊκές εξαγωγές, οι οποίες ήδη έχουν σημειώσει πτώση φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2016.

Κατά την τελευταία περίοδο των κυρώσεων, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ απενεργοποίησαν τα συστήματα ανίχνευσης από τους στόλους των τάνκερ αποκρύπτοντας τους προορισμούς αλλά και τους όγκους του εξαγόμενου πετρελαίου. Εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου διέφυγαν της καταμέτρησης καθώς δεν υπήρχαν τα συστήματα ανίχνευσης.

Σχεδόν 200.000 βαρέλια την ημέρα κατά την περίοδο ισχύος των κυρώσεων θα μπορούσαν να παραμείνουν «μυστικά» σύμφωνα με τον Robin Mills, επικεφαλής της Qamar Energy στο Ντουμπάι. «Οι εξαγωγές σε αυτά τα επίπεδα θα είναι σημαντικές και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως προστατευτικό κάλυμμα για το Ιράν, ωστόσο δεν θα μπορούσαν να έχουν σημαντική επίδραση στη διεθνή αγορά», σημειώνει.

Η Κίνα, η Τουρκία και η Ινδία θα συνεχίσουν όπως φαίνεται να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο μετά από την εκ νέου επιβολή των κυρώσεων στις 4 Νοεμβρίου και μάλιστα τα μικρότερα διυλιστήρια της Κίνας θα υποδεχθούν κάποια «μυστικά» φορτία σύμφωνα με τον Imman Nasseri, διευθυντή της FGE στο Λονδίνο. Το Ιράν θα μπορούσε να εξάγει 800.000 βαρέλια την ημέρα το 2019 συμπεριλαμβανομένων και περίπου 20.000 βαρελιών που θα σταλούν στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η ιστορία αποδεικνύει ότι το Ιράν μπορεί να διατηρήσει τις εξαγωγές του ακόμη και αν αυτές υλοποιούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Πολλοί αγοραστές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αντισταθούν στις μεγάλες εκπτώσεις και μερικοί μπορεί να καταφύγουν στον αντιπραγματισμό, κάτι που αποδείχθηκε αποτελεσματικό, παλαιότερα, στις αρχές της δεκαετίας.

Ωστόσο, παρά τα εναλλακτικά μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει το Ιράν, είναι αμφίβολο το αν τελικά η οικονομία του θα πληγεί εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων. Και αυτό γιατί οι εξαγωγές της χώρας προς ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη σημειώσει πτώση 45% ή αλλιώς κατά 226.000 βαρέλια την ημέρα από το Μάιο ενώ η Total και η Shell έχουν σταματήσει εντελώς να αγοράζουν πετρέλαιο από τη χώρα.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr