Στο επόμενο δεκαήμερο η απόφαση για τη δημόσια προσφορά που ζητά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τον πλειοδότη των ΕΛΠΕ

 

Γιώργος Φιντικάκης

Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο δεκαήμερο σχετικά με το αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για υποβολή δημόσιας προσφοράς από το νικητή του διαγωνισμού των ΕΛΠΕ προς όλους τους υπόλοιπους μετόχους.

Αυτό αναφέρουν στο "Energypress" πηγές με γνώση των διεργασιών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εμπλοκή που έχει υπάρξει στο θέμα, είτε με τον είτε με τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να έχει επιλυθεί μέσα από τις εντατικές συζητήσεις που διεξάγονται, προτού φθάσουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Διαφορετικά αν το θέμα συνεχίσει να σέρνεται, τότε σίγουρα η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα μετατεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ για το Νοέμβριο, μπορεί και για αργότερα.

Αγνωστο ωστόσο παραμένει ποιο από τα δύο “στρατόπεδα” τελικά θα υπαναχωρήσει ή ποια θα είναι η συμβιβαστική λύση, εφόσον φυσικά αυτή βρεθεί. Η μεν Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) φαίνεται να επιμένει ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, ακριβώς επειδή εκτός του Δημοσίου, πουλά και ιδιώτης επενδυτής (Paneuropean), αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι γίνεται αμιγώς για το δημόσιο συμφέρον, επομένως δεν εξαιρείται από τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς. Το δε, ΤΑΙΠΕΔ έχει εξαρχής διαφωνήσει με αυτή τη θέση, και επικαλείται τις γνωματεύσεις ανεξάρτητων νομικών γραφείων που υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας προσφοράς.

Αν τελικά επικρατήσει η άποψη της ΕΚ, αυτό σημαίνει ότι όποιος εκ των Glencore και Vitol κερδίσει το διαγωνισμό, τότε θα κληθεί να αποκτήσει στην ίδια τιμή, και τις μετοχές που θα του προσφέρουν οι υπόλοιποι μέτοχοι. Σε αυτή τη περίπτωση θα του ζητηθεί να αγοράσει ένα αρκετά υψηλότερο ποσοστό από το 50,1%, που θεωρητικά θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στο 70%, αφού σήμερα το 19% των ΕΛΠΕ ανήκει σε έλληνες και ξένους θεσμικούς καθώς και σε μικρομετόχους.

Βέβαια εδώ και καιρό κύκλοι των ΕΛΠΕ θεωρούν ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των υπολοίπων μετόχων του ομίλου, θα ενδιαφερθεί να πουλήσει τις μετοχές του. Αν εξαιρέσει κανείς τα ποσοστά των δύο βασικών μετόχων (Paneuropean, Δημόσιο), αθροίζεται ένα υπόλοιπο ποσοστό 58.233.522 μετοχών (19%), εκ των οποίων το 7,7% ανήκει σε ιδιώτες επενδυτές, το 6,5% σε ξένους θεσμικούς και το 4,8% σε έλληνες θεσμικούς. Κατά την παραπάνω ερμηνεία, οι έλληνες και οι ξένοι θεσμικοί δεν θα ενδιαφερθούν να πωλήσουν, επομένως εκείνοι που θα προσφέρουν τις μετοχές τους θα είναι το 7,7% των μικρομετόχων. Εκτίμηση που μένει φυσικά να φανεί στη πράξη, εφόσον “περάσει” η άποψη της ΕΚ.

Ακόμη όμως και να επικρατήσει η άποψη του ΤΑΙΠΕΔ, και να μη χαθεί το ορόσημο του Νοεμβρίου για την υποβολή προσφορών, και πάλι προτιμητέος επενδυτής δεν πρόκειται να αναδειχθεί πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2019. Δεδομένου ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία, έχει δείξει πως από την ανακήρυξη του επενδυτή έως την οριστική μεταβίβαση, χρειάζονται 6-8 μήνες, το κλείσιμο της συναλλαγής θα πρέπει να τοποθετείται στο φθινόπωρο του 2019, εκτός κι αν προκηρυχθούν εκλογές νωρίτερα, οπότε και η διαδικασία παγώσει. Ετσι δηλαδή όπως εξελίσσονται τα πράγματα, το πιθανότερο είναι ότι ο διαγωνισμός των ΕΛΠΕ, θα μείνει "προίκα" για την επόμενη κυβέρνηση, κάτι που φυσικά ισχύει και για τη περίπτωση της ΔΕΠΑ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr