Παιχνίδι για δύο ο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας Σκοπίων – Άδεια και στον Λεμπέντεφ και στον ΔΕΣΦΑ έδωσε η ΡΑΕ

 

Ως δύο ανταγωνιστικά έργα έκρινε η ΡΑΕ τις επενδυτικές προτάσεις της εταιρίας συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ, Windows International Hellas, και του ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Νέα Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης στη Γευγελή της Βόρειας Μακεδονίας.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Αρχή ενέκρινε τις αιτήσεις και των δύο και τώρα η μπάλα… βρίσκεται στο δικό τους γήπεδο προκειμένου να ανταγωνιστούν για το ποιος θα κατασκευάσει τον αγωγό.
Η απόφαση της ΡΑΕ για αδειοδότηση στην εταιρεία του Λεμπέντεφ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει ληφθεί ήδη από τον Δεκέμβριο, χωρίς όμως, όπως σημειώνουν κύκλοι του Διαχειριστή, να έχει δημοσιοποιθεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με πηγές, το σκεπτικό της Αρχής ως προς τη χορήγηση άδειας και στους δύο διεκδικητές του αγωγού, ο οποίος θα έχει την ίδια ακριβώς όδευση από τη Ν. Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης μέχρι τη Γευγελή των Σκοπίων, έχει να κάνει με τα εξής:
1.     Η Windows International Hellas θα κάνει τον αγωγό ως ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου), δηλαδή δεν θα επιβαρύνει τους χρήστες.
2.     Ο ΔΕΣΦΑ θέλει να εκτελέσει το έργο με την ιδιότητα του Διαχειριστή, ως μέρος του ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου). Στον Διαχειριστή, μάλιστα, η ΡΑΕ έχει ζητήσει και τη διενέργεια market test προκειμένου να αποδείξει τη ζήτηση και να μην υπάρξει επιβάρυνση των χρηστών.
3.     Η Windows International Hellas επιδιώκει την κατασκευή του αγωγού για την κάλυψη αναγκών της εσωτερικής αγοράς των Σκοπίων και φημολογείται πως η εταιρία συμφερόντων Λεμπέντεφ προγραμματίζει την κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο. Ήδη μέσω εταιρίας έχει κατασκευάσει μονάδα φυσικού αερίου παραγωγής ρεύματος ισχύος 220 MW, στην οποία συμμετέχει με χαμηλό ποσοστό και η κρατική εταιρία θέρμανσης.
4.     Ο ΔΕΣΦΑ αποσκοπεί με το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Σκοπίων να διασυνδεθεί και με τα δίκτυα άλλων βαλκανικών χωρών.
Από κει και πέρα, οι δύο εταιρίες προφανώς με τα συμβόλαια που θα έχουν στη γειτονική αγορά θα διεκδικήσουν την κατασκευή.
Η στάση του ΔΕΣΦΑ
 Πάντως, πηγές του Διαχειριστή, σημείωναν στο energypress, πως ακόμη δεν έχουν λάβει την επίσημη απόφαση και θα ανέμεναν μία πιο ξεκάθαρη στάση, δηλαδή να κατασκευαστεί ή το ένα ή το άλλο έργο. Ο ΔΕΣΦΑ θα διερευνήσει και τις προθέσεις των Σκοπιανών και αναλόγως θα ενεργήσει. Πάντως οι ανησυχίες του έγκεινται, επιπλέον, στο ενδεχόμενο η γειτονική χώρα να καλύψει τις ανάγκες της από άλλες βαλκανικές χώρες, όσο καθυστερεί η αποσαφήνιση της κατάστασης στη χώρα μας.
Το έργο του ΔΕΣΦΑ αφορά σε ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 100 εκατ. ευρώ που στοχεύει στην διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών. Ο αγωγός μήκους 120 χλμ. και χωρητικότητας 3 δις. κ.μ. θα ξεκινά από το ΕΣΦΑ, στο σημείο όπου θα διασταυρώνεται και ο TAP, παρέχοντας εναλλακτική όδευση αλλά και πηγή προέλευσης του καυσίμου. Σημειωτέον ότι η γειτονική χώρα προμηθεύεται σήμερα φυσικό αέριο μόνο από τον αγωγό της ρωσικής Gazprom.
Ποια είναι η Windows International
Η Windows International Hellas είναι θυγατρική της Windows International και κατέθεσε την αίτηση για χορήγηση άδειας ΑΣΦΑ τον Μάρτιο του 2017. Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου έχει σαν σκοπό την αρχική μεταφορά ποσοτήτων 1,5 δις. κυβικών μέτρων και θα «κουμπώνει» στο ΕΣΦΑ
Έκτοτε με κάθε ευκαιρία διεκδικούσε δυναμικά την έγκριση της αίτησης της. H Windows International έχει συμμετοχές σε εταιρίες που συμμετέχουν στον ενεργειακό τομέα και βρίσκονται υπό την ιδιοκτησία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Λεονίντ Λεμπέντεφ.
Πρόκειται για τη Sintez που ιδρύθηκε το 1987 και δραστηριοποιείται στις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, στην ανάπτυξη του real estate. Η Sintez έχει επεκταθεί σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Διαθέτει συνολικά 10.000 εργαζόμενους.
Ναυαρχίδα του ομίλου είναι η πετρελαϊκή εταιρία, η πρώτη ρωσική ιδιωτική, Negusneft. Είναι επίσης η πρώτη ανεξάρτητη επιχείρηση με έρευνα πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχής της Ρωσικής Αρκτικής.
Η Negusneft είχε συμμετάσχει το 2013 στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ και σύμφωνα με πληροφορίες είχε προσφέρει 1,9 δις. ευρώ.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr