Τρία προαπαιτούμενα για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας απαιτούν αποφάσεις του ελληνικού Δημοσίου

 

 Τρεις εκκρεμότητες στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας πηγαίνουν όλο και πιο πίσω την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 50% συν μίας μετοχής της εταιρίας.

Ο νέος στόχος του ΤΑΙΠΕΔ έχει μετακινηθεί για τις αρχές Ιουνίου κι ενώ οι πρώτες αναγγελίες για τη εκκίνηση του διαγωνισμού έδειχναν την 8η Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα ζητήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά κύριο λόγο από το μέτοχο του ελληνικού δημοσίου είναι τα ακόλουθα:
Οι όροι των ΕΛ.ΠΕ για τους όρους… του διαγωνισμού
Η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων το τελευταίο διάστημα επιμένει σε ξεκάθαρους όρους για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο που κατέχει το 35% θέλει να αποκτήσει, όπως πρόσφατα διεμήνυσε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Ανδρέας Σιάμισιης, το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της επιχείρησης φυσικού αερίου. Ο ίδιος μιλώντας στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές την περασμένη εβδομάδα, έκανε και πάλι λόγο για την ανάγκη «καθαρών όρων» στον διαγωνισμό, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως για τα ΕΛ.ΠΕ η κατοχή μειοψηφικού πακέτου μετοχών στη ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν προσθέτει αξία στον όμιλο και τους μετόχους του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πετρελαϊκή εταιρία επιδιώκει στους όρους του διαγωνισμού να επιτρέπεται απρόσκοπτα η δυνατότητα της να εξαγοράσει και το πωλούμενο πακέτο μετοχών του δημοσίου έτσι ώστε να ανέλθει στο 85%.
Πηγές επίσης αναφέρουν ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ζητούν να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που κατέλθουν με άλλον εταίρο στο διαγωνισμό, εκείνος να έχει ρόλο παθητικού μετόχου στην περίπτωση που αναδειχθούν πλειοδότες.
Υπάρχει επίσης και η άποψη ότι τα ΕΛ.ΠΕ σηκώνουν το θέμα της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μία προσπάθεια τους να ασκήσουν πιέσεις στο ελληνικό δημόσιο ώστε να δημοσιεύσει γρήγορα την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Σε ό,τι αφορά το ΤΑΙΠΕΔ πληροφορίες αναφέρουν ότι θέλει στους όρους του διαγωνισμού να περιορίσει τη δυνατότητα της εισηγμένης να έχει πρόσβαση και δικαίωμα συμμετοχής σε αποφάσεις όσο είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία. Επιδιώκει την ισότιμη συμμετοχή όλων των υποψήφιων επενδυτών.
Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι
Μία σημαντική εκκρεμότητα είναι και αυτή της πρόσληψης των περίπου 170 εργολαβικών εργαζομένων από τις θυγατρικές των ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών.
Αν και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει δημοσιευτεί δημόσια για την πρόσληψη τους, εντούτοις οι εταιρίες δεν έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Σταθάλης ζήτησε από τις εταιρίας ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής να έχουν ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του μήνα την απορρόφηση των 170.
Όσο αυτή η υπόθεση δεν ξεκαθαρίζει, λένε πηγές, είναι πολύ δύσκολο να εμφανιστεί υποψήφιος επενδυτής. Κι αυτό καθώς δεν θα έχει σαφή εικόνα για τον αριθμό των εργαζομένων και το κόστος τους.
Η παλιά option της ΔΕΗ
Στο προσκήνιο έχει έλθει επίσης άλλο ένα εμπόδιο. Πρόκειται για το δικαίωμα προαίρεσης που έχει η ΔΕΗ για το 30% της ΔΕΠΑ στην περίπτωση που πουληθεί η εταιρία.
Την option αυτή την έχει η ΔΕΗ από το 2002. Μάλιστα στον προηγούμενο διαγωνισμό πώλησης της ΔΕΠΑ, το 2012, είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στο δημόσιο και την εταιρία ηλεκτρισμού η τελευταία να αποζημιωθεί με ποσό 32,9 εκ. ευρώ για το δικαίωμα. Το ποσό αυτό θα προερχόταν από τα έσοδα πώλησης της ΔΕΠΑ. Τελικά, η επιχείρηση αερίου τότε δεν πουλήθηκε. Η ισχύς αυτής της συμφωνίας ήταν μέχρι το 2014.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει την option για το 30% της ΔΕΠΑ και το αν θα την ασκήσει ή όχι και το αν θα αποζημιωθεί για να μην ασκήσει το δικαίωμα δεν έχει αντιμετωπιστεί από το ελληνικό δημόσιο. Έτσι ο διαγωνισμός της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν προχωρά… 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr