2+1 κολοσσοί, μαζί με τους Έλληνες εταίρους τους, διαγκωνίζονται για τα 380 εκ. των σταθμών μετατροπής στη διασύνδεση της Κρήτης

Σε λίγες ημέρες, στις 31 Οκτωβρίου, λήγει η (μετά από δύο παρατάσεις) προθεσμία για την κατάθεση προσφορών στο δεύτερο διαγωνισμό της «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης, εκείνον για τους σταθμούς μετατροπής.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται διατεθειμένοι να μην δεχθούν οποιοδήποτε αίτημα ενδιαφερόμενων εταιρειών για νέα παράταση στην προθεσμία του διαγωνισμού. 
Ο λόγος είναι ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται συνολικά για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, αλλά και για την αναγκαία απόσυρση των παλιών και ρυπογόνων πετρελαϊκών μονάδων του νησιού.
Υπάρχει αίτημα για νέα παράταση; Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η εταιρεία ABB, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής διεθνώς για τέτοια έργα, ο οποίος έχει κοινοπρακτήσει για το συγκεκριμένο διαγωνισμό με την ελληνική εταιρεία Αρχιρόδον, ζητάει πράγματι να δοθεί παραπάνω χρόνος και μάλιστα όχι ένας μήνας (όπως κατά τις προηγούμενες παρατάσεις) αλλά περισσότερος. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επιχείρημα της εταιρείας είναι ότι η κάθοδος σε ένα τέτοιο διαγωνισμό αποτελεί χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία και συνεπώς πρέπει να υπάρχει επαρκής «καθαρός» χρόνος μπροστά για να αποφασίσουν τα κεντρικά της εταιρείας να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο project.
Το συμπέρασμα που συνάγεται από τα παραπάνω είναι ότι η συμμετοχή της κοινοπραξίας ABB – Αρχιρόδον, εάν δεν υπάρξει παράταση και μάλιστα «γενναία», είναι εξαιρετικά αμφίβολη.
Αντίθετα, δύο άλλοι διεθνείς κολοσσοί, από κοινού με τους εν Ελλάδι εταίρους τους, εμφανίζονται έτοιμοι να κατέβουν στο διαγωνισμό για τους σταθμούς μετατροπής, οι οποίοι, σημειωτέον, αποτέλεσαν και το σημείο τριβής του ΑΔΜΗΕ με τον EuroAsia.
Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η μία ενδιαφερόμενη εταιρεία είναι η Siemens η οποία συνεργάζεται με την ελληνική κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ και η άλλη είναι η General Electric η οποία συνεργάζεται με την ελληνική Mytilineos.
Υπενθυμίζεται ότι το διαγωνισμό έχει προκηρύξει η εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική 100% του ΑΔΜΗΕ, που υλοποιεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
Ο τίτλος του έργου είναι «Μελέτη, Προμήθεια και Εγκατάσταση δύο Σταθμών Μετατροπής και ενός Υποσταθμού για την Ηλεκτρική Διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2 x 500 MW)».
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε τριακόσια ογδόντα εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.
Οι δύο σταθμοί μετατροπής θα δημιουργηθούν ο πρώτος στο Κέντρο Υψηλής Τάσης που βρίσκεται στη Λίμνη Κουμουνδούρου και ο δεύτερος στο Ηράκλειο, στο Δήμο Μαλεβιζίου, με τους εκπροσώπους του οποίου είχε χθες συνάντηση ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μανουσάκης.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η προθεσμία για τη Μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και ετοιμότητα για θέση σε δοκιμαστική λειτουργία του Έργου κατόπιν προκαταρκτικών δοκιμών είναι 34 μήνες, με έναρξη την ημερομηνία υπογραφής και θέσης σε ισχύ της Σύμβασης. Θα ακολουθήσει περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας δύο μηνών, με προθεσμία πέρατος κατά μέγιστο τους 36 μήνες από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση.
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη οριακά. Μιλώντας σε συνέδριο πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης ανέφερε τις αρχές του 2023 και όχι το τέλος του 2022 ως χρόνο έναρξης λειτουργίας της διασύνδεσης.
 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/21-kolossoi-mazi-me-toys-ellines-etairoys-toys-diagkonizontai-gia-ta-380-ek-ton-stathmon 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr