Προθεσμία 15 ημερών για τα προαπαιτούμενα σε κρατικές οφειλές, ιδιωτικοποιήσεις και τράπεζες


Προθεσμία 15 ημερών για τα προαπαιτούμενα σε κρατικές οφειλές, ιδιωτικοποιήσεις και τράπεζες
 
Της Δήμητρας Καδδά
Το αργότερο έως τις 20 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι... "κεραίας" όλα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την 4η αξιολόγηση και σε μεγάλο βαθμό αποτελούν "ουρές" του παρελθόντος.
Το εγχείρημα είναι σύνθετο και αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Και τούτο καθώς μία ιδιαίτερα θετική αποτίμηση από την πλευρά των θεσμών θα οδηγήσει στην ενεργοποίηση της επόμενης "δόσης", δηλαδή του πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος (650 εκατ. ευρώ περίπου από τη διακράτηση SMP/ANFA και 100 εκατ. περίπου ανά εξάμηνο από τη διατήρηση του χαμηλού επιτοκίου του 2ου δανείου). Επίσης, θα στηρίξει την προώθηση των υπολοίπων κυβερνητικών επιδιώξεών για τη χρήση μέρους των εν λόγω παρεμβάσεων (κέρδη ομολόγων) για επενδύσεις, για τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και για την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.
Τα 3 πορίσματα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει τη σύνταξη 3 εκθέσεων για την Ελλάδα. Η πρώτη συνδέεται με την αποτίμηση του Προϋπολογισμού του 2020, με την κυβέρνηση να έχει αποφύγει επιστολές για διορθωτικά μέτρα (εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη σε άλλα κράτη όπως η Φινλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ισπανία). Δηλαδή θεωρεί ότι ο στόχος του 2020 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος.
Η δεύτερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνδέεται με το καθεστώς υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών στο οποίο εντάχθηκε η χώρα έναν χρόνο πριν. Αιτία είναι τα μεγάλα "ανοίγματα" τόσο στο πεδίο της διεθνούς επενδυτικής θέσης και των υψηλών κόκκινων δανείων, όσο και σε σχέση με τις οφειλές των ιδιωτών προς το κράτος, αλλά και τη μεγάλη ανεργία και τους τριγμούς που έφερε η κρίση στο κοινωνικό κράτος. Ήδη έχουν απευθυνθεί συστάσεις τις οποίες οφείλει να υλοποιήσει και η νέα κυβέρνηση.
Η τρίτη και ίσως σημαντικότερη έκθεση συνδέεται με το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Είναι η αποτίμηση της 4ης αξιολόγησης με βάση τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.
Τι περιμένουν σε τράπεζες ιδιωτικοποιήσεις και κρατικά "φέσια"
Ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω προαπαιτούμενων συνδέεται με δεσμεύσεις του προηγούμενου Ιουνίου ή ακόμα και του πρώτου τριμήνου του 2019 που εκκρεμούν.
Περιλαμβάνουν από τις τράπεζες και τις λιγνιτικές μονάδες και γενικότερα το μέλλον της ΔΕΗ, την πορεία σημαντικών ιδιωτικοποιήσεων και παρεμβάσεων στις αγορές έως την πολύ σημαντική για τους δανειστές απομείωση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, τις παρεμβάσεις στο κράτος, στο εργασιακό, και τη συγκράτηση των δαπανών υγείας.
Τα αρμόδια υπουργεία επιχειρούν να ολοκληρώσουν το έργο, αλλά και να προετοιμαστούν για την επόμενη αξιολόγηση. Δηλαδή για τους στόχους του Δεκεμβρίου του 2019 που είναι πολύ "κοντά" χρονικά και αυξάνουν τον "όγκο" εργασίας για τα παραγωγικά υπόγεια και για τους αρμόδιους φορείς.
* ΟΦΕΙΛΕΣ: Η Επιτροπή δίνει ειδική σημασία στο σχέδιο για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, που ανάγεται ίσως στο πρώτο σε σημασία μέτωπο από πλευράς Κομισιόν. Πλέον ο σχεδιασμός της κυβέρνησης αλλάζει και με βάση το σχέδιο που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες στόχος είναι να εκκαθαριστούν σε μεγάλο βαθμό εντός του 2020 αλλά και να τελειώσουν οι "ουρές" που έχουν δικαστικές ή άλλες εμπλοκές εντός του 2021. Πρέπει επίσης να φτιαχτεί ο μηχανισμός που θα εμποδίσει τη δημιουργία νέων οφειλών αλλά και να αποφασισθεί ποιες οφειλές θα διαγραφούν (σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν πιστοποιητικά η δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις νομιμότητας). 
* ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Το δεύτερο μεγάλο πεδίο είναι οι τράπεζες. Πέρα από το σχέδιο "Ηρακλής" που περιμένει τη "γνώμη" της ΕΚΤΥ για να οδεύσει προς τη Βουλή, οι θεσμοί θα αποτιμήσουν την πρόοδο και στα υπόλοιπα μέτωπα μείωσης των κόκκινων δανείων. Περιμένουν πρόοδο στη λειτουργία της πλατφόρμας του νέου Νόμου Κατσέλη, θέλουν να δουν το έργο της ομάδας εργασίας που θα αξιολογηθεί η εφαρμογή της συνολικής μεταρρύθμισης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, του εξωδικαστικού αλλά και την εκκαθάριση των κρατικών εγγυήσεων.
* ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Το τρίτο πεδίο ενδιαφέροντος είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων. Πέρα από θέματα στρατηγικού σχεδίου και στελέχωσης των ΔΕΚΟ, στο επίκεντρο θα τεθεί η πρόοδος στο Ελληνικό, στην Εγνατία (σ.σ. έχει ξεκινήσει η κατασκευή όλων των σταθμών διοδίων), αλλά και στη ΔΕΠΑ και στους περιφερειακούς λιμένες. Σημειώνεται ότι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στα ΕΛΠΕ και στη Μαρίνα Αλίμου έπρεπε να γίνει έως τα μέσα του 2019. Επίσης οι στόχοι ιδιωτικοποιήσεων του τέλος του 2019 συνδέονται με την Εγνατία ΑΕ, τη ΔΕΠΑ, τους περιφερειακούς λιμένες Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, το ΔΑΑ και την ΕΥΔΑΠ.
Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα
Επίσης στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων (ως ουρά της 3ης αξιολόγησης), η ολοκλήρωση της αλλαγής των μελών ΔΣ σε ΔΕΚΟ, η έναρξη της 2ης φάσης του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ), η ολοκλήρωση της κατάρτισης των υπόλοιπων δασικών χαρτών αλλά και του μοντέλου Target στην αγορά ενέργειας, καθώς και το θέμα του Clawback στις δαπάνες υγείας.
Παράλληλα, πρέπει να αναστραφούν και "πισωγυρίσματα" που έγιναν το πρώτο εξάμηνο στα προαπαιτούμενα του Μαρτίου και της 2ης αξιολόγησης. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παρακολούθηση των επιπτώσεων της αύξησης των κατώτατων μισθών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον διαγωνισμό για τις Λιγνιτικές Μονάδες και το θέμα του Ελληνικού.
Η έκθεση του ΔΝΤ
Την ίδια περίοδο (μετά τα μέσα του Νοεμβρίου) αναμένεται να ανακοινωθεί και η αντίστοιχη ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις μέρες ολοκληρώνουν το περιεχόμενο της και θα πρέπει να περάσει από Διοικητικό Συμβούλιο στα μέσα του μήνα.
Η χρονική συγκυρία, δηλαδή το αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προσδίδει ειδική σημασία στην εν λόγω έκθεση, η οποία με βάση την κοινή δήλωση του ΔΝΤ -κατά την αποχώρηση της αποστολής του από την Αθήνα- θα έχει αρκετές αιχμές τις οποίες λαμβάνουν υπόψη οι αγορές και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης
ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/oikonomia/3391551/prothesmia-15-imeron-gia-ta-proapaitoumena-se-kratikes-ofeiles-idiotikopoiiseis-kai-trapezes

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr