2020 : Η Χρονιά των Ενεργειακών Προκλήσεων


2020 : Η Χρονιά των Ενεργειακών Προκλήσεων
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 30 Δεκεμβρίου 2019 - 07:58
Η υπογραφή την ερχόμενη Πέμπτη της συμφωνίας Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med δίνει τον παλμό για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα το 2020.  Το έργο ωριμάζει και - στην περίπτωση που τελικά κατασκευαστεί – εξασφαλίζει για τη χώρα μας ένα στρατηγικό πλεονέκτημα,  καθώς θα αποτελεί μέρος της διαδρομής που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με αέριο από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
O East Med θα προστεθεί στις ήδη έτοιμες, ή πιο ώριμες κατασκευαστικά,  υποδομές αερίου, οι οποίες ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας εν τω ...ενεργειακό γίγνεσθαι της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω της χώρα μας,  βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία. Ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), μέρος του κάθετου διαδρόμου, ο οποίος θα συνδέσει το ελληνικό δίκτυο αερίου με εκείνο της Βουλγαρίας και στη συνέχεια με της Ουγγαρίας, Αυστρίας και Ουκρανίας, έχει περάσει σε πορεία υλοποίησης. Στις αρχές του νέου έτους θα υλοποιηθεί και το market test για τον νέο πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπουλη (FSRU). Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2020 εκτιμάται ότι θα προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα.   
Το 2020, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, θα είναι και η χρονιά των μεγάλων ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ στους ενδιαφερόμενους επενδυτές προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. 
Επίσης, εντός του πρώτου τριμήνου του νέου έτους θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ καθώς και της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.  Όσο για την πώληση μεριδίου του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ, πιθανώς οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν μετά το πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.
Πάντως, το νέο έτος αναμένεται να αποτελέσει έτος - σταθμό για δύο λόγους: αφενός για την εφαρμογή του target model κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και αφετέρου για τη στροφή σε μια πιο πράσινη αγορά ενέργειας. Άλλωστε, τον βασικό κορμό του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έως το 2020, το οποίο έχει σταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες, καταλαμβάνουν δύο στόχοι για τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας. 
Ο πρώτος αφορά στην πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028 - οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες θα έχουν κλείσει έως το 2023 και μόνο η υπό κατασκευή «Πτολεμαΐδα V» θα λειτουργεί έως το 2028.  Εντός το 2020 μάλιστα, εκτιμάται ότι θα έχει ληφθεί και η απόφαση για την αλλαγή καυσίμου στην “Πτολεμαΐδα V” μετά  το 2028. 
Ο δεύτερος στόχος αφορά στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μείγμα  - 35% στην τελική κατανάλωση ενέργειας σε μια δεκαετία, από 17% σήμερα.  Στις αρχές της νέας χρονιάς αναμένεται – σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας - δέσμη ρυθμίσεων που θα απλοποιούν τις αδειοδοτικές διαδικασίες για τα έργα ΑΠΕ, περιορίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο από τα επτά (κατά μέσο όρο) χρόνια σήμερα, στα δύο έτη και θα επιλύουν αγκυλώσεις δεκαετιών.
Το ΕΣΕΚ προβλέπει πράσινες ενεργειακές επενδύσεις περίπου 44 δισ. ευρώ έως το 2030. Άλλωστε, στροφή στις ΑΠΕ περιλαμβάνει και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, σύμφωνα με το οποίο η επιχείρηση θα αυξήσει το χαρτοφυλάκιό της σε καθαρή ενέργεια στο ένα γιγαβάτ έως το 2024.
Κομβικής σημασίας το 2020 θα είναι και το ζήτημα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, προκειμένου να στηριχθεί η αξιοποίηση του υψηλού αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών και να ενισχυθεί η ενεργειακή τους ασφάλεια.  Εντός του  2020 σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων (το 2ο καλώδιο Λαύριο – Σύρος) και να «τρέξουν» οι διαδικασίες για το έργο της μεγάλης διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής ώστε να έχει ολοκληρωθεί το 2023.
Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Παράλληλα, όπως δήλωσε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς από το βήμα της Βουλής, παρουσιάζοντας στους βουλευτές τις βασικές κατευθύνσεις του ΕΚΕΚ, τους πρώτους μήνες του 2020 θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, το οποίο ανασχεδιάζεται ώστε οι παρεμβάσεις να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους φορείς αλλά και από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESPO’s), προκειμένου να κινητοποιηθούν και ιδιωτικοί πόροι. Επίσης τόνισε ότι, σχεδιάζονται καινούρια προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για κατοικίες και βιομηχανίες, στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/162629/2020-h-hronia-ton-energeiakon-proklhseon-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr