Διπλωματική αντεπίθεση για τις τουρκικές προκλήσεις

Τι σηματοδοτεί η αιφνιδιαστική επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα. Δυσφορία για τον ελληνικό αποκλεισμό από τη Διάσκεψη του Βερολίνου. H επικοινωνία με Μέρκελ και το μπαράζ διεθνών επαφών Μητσοτάκη και Δένδια για τις ελληνικές θέσεις.
Διπλωματική αντεπίθεση για τις τουρκικές προκλήσεις  
Δημοσιεύθηκε: 17 Ιανουαρίου 2020 - 08:55
 
 
Τη δική της απάντηση στον αποκλεισμό της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου δίνει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας διπλωματική δράση επ’ αφορμή τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις. «Το ότι απουσιάζουμε από τη Διάσκεψη της Λιβύης, δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε διπλωματία. Και τις επόμενες ώρες θα ακούσετε μερικές ειδήσεις», ανέφερε στη συνέντευξή του στον Alpha o Κυριάκος Μητσοτάκης και λίγη ώρα αργότερα, προσγειωνόταν στην Αθήνα το αεροσκάφος με τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.
Σήμερα, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, όπως προανήγγειλε, θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ έχει ήδη στείλει επιστολές με τις ελληνικές θέσεις σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους, καθώς και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Μισέλ και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Φον ντερ Λάιεν.
Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση των απαράδεκτων «μνημονίων», ειδικά του «μνημονίου» διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας και σημείωσε: «Θέλω να είμαι τελείως σαφής και αυτό το έχω μεταφέρει και στους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Η Ελλάδα, σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση  την ακύρωση αυτών των “μνημονίων”. Να το πω πολύ απλά: Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών».
Υπό το πρίσμα αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην επίσκεψη Χαφτάρ στη χώρα μας, λίγα 24ωρα πριν τη διάσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα, και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, στο γραφείο του στη Βουλή λίγο μετά το μεσημέρι και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, γεγονός που αποδεικνύει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- τον πολύ ενεργό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Μεμονωμένη κίνηση
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο υπενθυμίζουν πως ο στρατηγός Χαφτάρ και ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του οποίου ηγείται, δεν αναγνωρίζουν το «μνημόνιο» Τουρκίας - Λιβύης και εξηγούν ότι «δεν πρόκειται για μία μεμονωμένη κίνηση. Η κυβέρνηση έχει τονίσει σε κάθε επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της, ώστε να ακυρωθεί το "μνημόνιο" που συνομολόγησαν Άγκυρα και Τρίπολη ερήμην του Διεθνούς Δικαίου», σημειώνουν.
Ειδικά για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «κακώς δεν προσκληθήκαμε», από τη στιγμή που η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη σταθερότητα της χώρας. Μια μέρα νωρίτερα, υπενθυμίζεται, ο κ. Χαφτάρ είχε εκφράσει τη δυσφορία του για την απουσία της Ελλάδας από το ραντεβού της Γερμανίας και πριν είχε οδηγήσει σε ναυάγιο τη Συνάντηση της Μόσχας εξαιτίας των αξιώσεων της Άγκυρας, ενώ ο στρατός του έχει φτάσει έξω από την Τρίπολη, ελέγχοντας το μεγαλύτερο μέρος της βορειοαφρικανικής χώρας.
Το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν πρέπει να εκληφθεί σε καμιά περίπτωση ως ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο τα δίκαια της Ελλάδος. Από μόνη της η Ευρώπη, είπε, «έχει μία υποχρέωση να συμπαρασταθεί σε μία ευρωπαϊκή χώρα και σε μια δεύτερη, την Κύπρο, της οποίας τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται ήδη, όταν μία τρίτη χώρα, που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρεται με τέτοιο προκλητικό τρόπο».
ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/politics/article/2003227/diplomatikh-antepithesh-apo-thn-kyvernhsh-gia-tis.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr