Νέα Αιολική Ενέργεια 727 Μεγαβάτ Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 2019


Νέα Αιολική Ενέργεια 727 Μεγαβάτ Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 2019
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 27 Ιανουαρίου 2020 - 08:00
Τα 727 μεγαβάτ έφτασε η νέα αιολική ενέργεια που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 2019. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, σε εκδήλωση για τον εορτασμό 30 ετών από την ίδρυσή της, συνολικά σήμερα το σύνολο των αιολικών πάρκων που βρίσκεται σε λειτουργία στην Ελλάδα φτάνει τα 3.576 μεγαβάτ. Στην εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε στον σχεδιασμό για την προώθηση των ΑΠΕ εντός του έτους.
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
Μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης των δικτύων, επεσήμανε ότι απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις.  Γι’ αυτό δρομολογείται η  ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49%, με ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας,  ώστε να εκσυγχρονισθεί το δίκτυο του Διαχειριστή, αλλά και η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ προκειμένου να έρθουν νέα κεφάλαια και να υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις.  Επίσης, όπως τόνισε ο υπουργός, το Target Model θα είναι λειτουργικό από το καλοκαίρι ενώ ενισχύεται και ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ώστε να διασφαλιστούν οι πληρωμές προς όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ. Σχετικές ανακοινώσεις, όπως υπογράμμισε, θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.  
Παράλληλα, επιταχύνονται οι αδειοδοτήσεις για τις ΑΠΕ με σχετικές ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Χατζηδάκης, βασική πρόταση είναι η αντικατάσταση της υφιστάμενης Άδειας Παραγωγής από μια Βεβαίωση Καταχώρησης στο Μητρώο Παραγωγών ΑΠΕ. Στόχος είναι η καθιέρωση μιας σύντομης διαδικασίας εξέτασης για τις νέες αιτήσεις, αλλά και για τις  2.000 ήδη συσσωρευμένες αιτήσεις, με μείωση δικαιολογητικών και χρήση αυτοματοποιημένων ελέγχων.
Έως το καλοκαίρι αναμένεται ότι, το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει και σε περαιτέρω απλοποιήσεις των διαδικασιών για τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας. Παράλληλα,  ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Δημήτρης Οικονόμου σημείωσε ότι, με δεδομένο ότι απαιτούνται 2,5 χρόνια για την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, εντός του επόμενου τριμήνου θα προωθηθούν ρυθμίσεις οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν τις ασάφειες που ισχύουν σήμερα όσον αφορά στα κριτήρια και στις αποστάσεις για τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ. 
Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας,  προχωρούν οι συζητήσεις με την ΕΕ για παράταση των διαγωνισμών ΑΠΕ και  αναμένεται σύντομα η υπογραφή διυπουργικής απόφασης για το πλαίσιο κοινοποίησης μεμονωμένης ενίσχυσης σταθμών στα μεγάλα έργα. Επίσης, εντός του έτος αναμένεται ότι θα υπογραφεί η σχετική Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση έργων μικρών ανεμογεννητριών .   
Σε κάθε περίπτωση είναι αξιοσημείωτη η θέση που ανέπτυξε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – REN21 κ. Αρθούρος Ζερβός από το βήμα του συνεδρίου “Athens Energy Dialogues” σχετικά με τους υψηλούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) όσον αφορά στις ΑΠΕ και τον ρόλο του φυσικού αερίου ως ενδιάμεσου καυσίμου. Επεσήμανε τον κίνδυνο να καταστεί μόνιμη η λύση της μεταβατικής περιόδου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εάν δεν επιταχυνθούν τα έργα των ΑΠΕ και εξέφρασε τον φόβο η ταχεία απολιγνιτοποίηση, την οποία χαρακτήρισε ως «success story», να εγκλωβίσει την χώρα στο φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μάλιστα για τις τρεις μονάδες τις ΔΕΗ, Μελίτη, Άγιος Δημήτριος 5 και Μεγαλόπολη 4, δεν συντρέχει λόγος να σφραγιστούν από το 2023 καθώς με την υπερταχεία απολιγνιτοποίηση, η εταιρεία εντός της επόμενης τετραετίας θα απολέσει 4.000 μεγαβάτ, τα οποία αποτελεί ζητούμενο με τι θα τα αντικαταστήσει. Όπως επεσήμανε, αυτό δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας εφοδιασμού, τονίζοντας ότι το φυσικό αέριο είναι ένα ορυκτό καύσιμο. Γι΄ αυτό ο κ. Ζερβός θεωρεί ότι η ελληνική αγορά ενέργειας πρέπει να βοηθηθεί χωρίς να εξαρτηθεί από τις μονάδες φυσικού αερίου, πριν περάσει στις ΑΠΕ.
Σχετικά με την εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, είναι αξιοσημείωτο ότι οργανώθηκε ώστε να είναι μηδενικού άνθρακα. Ειδικότερα, οι εκπομπές που σχετίζονται με την υλοποίησή της θα υπολογισθούν και στη συνέχεια θα γίνει πλήρης αντιστάθμισή τους μέσω της αγοράς αντίστοιχων δικαιωμάτων εκπομπών από την επίσημη αγορά.
ΠΗΓΗ;ttps://www.energia.gr/article/163369/nea-aiolikh-energeia-727-megavat-egkatastathhke-sthn-ellada-to-2019

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr