Χάος στις Αγορές Εμπορευμάτων Λόγω Κορωναϊού- Η Κινεζική CNOOC Επικαλείται "Ανώτερη Βία" για να μην Παραλάβει LNG

Του Αδάμ Αδαμόπουλου Πεμ, 6 Φεβρουαρίου 2020 - 18:38

O ...τυφώνας "κορωναϊός" που πλήττει τις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων αυτοτροφοδοτείται διαρκώς και αποκτά ολοένα και πιο σοβαρές διαστάσεις. Η τελευταία απόδειξη των σοβαρών επιπτώσεων που έχει στην παγκόσμια οικονομία εντοπίζεται στην Κίνα, καθώς ο μεγαλύτερος πελάτης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ενημέρωσε τους προμηθευτές του ότι δεν θα τιμήσει ορισμένα συμβόλαια που έχει συνάψει μαζί τους, εξαιτίας της επιδημίας. Σε μια σπάνια κίνηση που υποδηλώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, η China National Offshore Oil Corp. (CNOOC) επικαλέστηκε λόγους «ανωτέρας βίας», που σημαίνει ότι δεν παραλάβει ορισμένα φορτία LNG, επειδή ο θανατηφόρος ιός περιορίζει την ικανότητά της να εισάγει το καύσιμο. Πρόκειται για μια από τις πρώτες υποθέσεις επίκλησης νομικής ρήτρας για συμβόλαια εμπορευμάτων, ως αποτέλεσμα της επιδημίας
Ενώ οι παγκόσμιες αγορές ανέκαμψαν μετά τις αρχικές ανησυχίες για τις επιπτώσεις του ιού, η κίνηση στην οποία προέβη η CNOOC δείχνει ότι ο αντίκτυπος βαθαίνει στην παγκόσμια αγορά πρώτων υλών, που κυριαρχείται από την κινεζική βουλιμία. Οι προσπάθειες του Πεκίνου να περιορίσουν την επιδημία, σφραγίζοντας ολόκληρες επαρχίες της χώρας και επιβάλλοντας περιορισμούς στις μετακινήσεις, διαταράσσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και ψαλιδίζουν τη ζήτηση στο μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο. Οι επιπτώσεις αντηχούν ανά τον πλανήτη. Οι αγοραστές χαλκού ζητούν από τα ορυχεία στην Χιλή να αναβάλουν τις αποστολές, εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας κινεζικών λιμένων, ενώ ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Κίνας, Sinopec, ενδέχεται να ζητήσει από τη Σαουδική Αραβία να μειώσει τον εφοδιασμό της με αργό, τον επόμενο μήνα.

Όσον αφορά στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, η «ανωτέρα βία» που επικαλέστηκε η CNOOC επηρεάζει μια αγορά που πλήττεται ήδη από την αύξηση των αμερικανικών προμηθειών και την υποτονική ζήτηση, μετά τις ήπιες καιρικές συνθήκες σε Ευρώπη και Ασία.

 


Ακόμα και πριν οι κινέζοι αγοραστές αποσυρθούν από τις συμβόλαια προμηθειών του καυσίμου, οι τιμές spot είχαν διαμορφωθεί σε νέα χαμηλά, υπονομεύοντας την κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών όπως η Royal Dutch Shell και η Exxon Mobil, ενώ η κινεζική αγορά LNG κινείται υποτονικά από τις αρχές του έτους. "Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο γρήγορα θα καταφέρουν οι αρχές να θέσουν υπόμ τον έλεγχό τους την επιδημία", τονίζει στέλεχος της κινεζικής Zhonglan Energy Co. που διαχειρίζεται μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Bazhong, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Όσον αφορά στην CNOOC, απέστειλε την ανακοίνωση περί «ανωτέρας βίας» στους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένων των Shell and Total, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, λόγω της εμπιστευτικότητας της υπόθεσης. Η Shell και Total αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη, με τον επικεφαλής του γαλλικού ομίλου να υποστηρίζει ότι δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα.

Οι τιμές στην Ασία υποχωρούν προς την περιοχή των 3 δολαρίων ανά mmbtu (British thermal units) κάτι που συμβαίνει γιασ πρώτη φορά στα χρονικά, σε σύγκριση με τα άνω των 5 δολαρίων ανά mmbtu στα μέσα ιαανουαρίου, ενώ σε ανάλογο καθοδικό σπιράλ κινούνται και οι τιμές σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική. Η πλειονότητα των αγοραστών LNG τείνουν να το προμηθεύονται μέσω μακροπρόθεσμων συμβολαίων, των οποίων οι τιμές είναι συνδεδεμένες με εκείνες του πετρελαίου, γεγονός που κατέστησε πιο ακριβό το καύσιμο, σε σύγκριση με την προμήθειά του από τις αγορές spot.

 

Από την πλευρά της, το Πεκίνο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι θα προσφέρει υποστήριξη σε εταιρείες που επιθυμούν να κηρύξουν «ανωτέρα βία» για ανειλημμένες διεθνείς συμβάσεις. Η ρήτρα επιτρέπει σε μια εταιρεία να αποσυρθεί από τυχόν υποχρεώσεις, δίχως, χωρίς νομική προσφυγή, για λόγους που δεν εμπίπτουν στον έλεγχό τους.

Η CNOOC δεν είναι ο μόνος αγοραστής φυσικού αερίου που επηρεάζεται. Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, PetroChina Co., αναγκάστηκε να καθυστερήσει τις παραλαβές φορτίων της, επειδή δεν μπορεί να συγκεντρώσει αρκετούς εργαζόμενους στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, Rudong, Dalian και Caofeidian LNG, ώστε να λειτουργήσουν πλήρως. Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει επικαλεστεί ακόμη, λόγους «ανωτέρας βίας», λόγω αυτών των καθυστερήσεων.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την έκταση που μπορεί να προσλάβει η κάμψη της ενεργειακής ζήτησης στην Κίνα, αν και ο οικονομικός διευθυντής της BP, Μπράιαν Γκιλβάρι, προέβη σε μια ζοφερή πρόβλεψη, λέγοντας ότι η επιδημία κορονοϊού μπορεί να περικόψει την ετήσια αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, παγκοσμίως, κατά 40% το τρέχον έτος!
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/163730/haos-stis-agores-emporeymaton-logo-koronaioy-h-kinezikh-cnooc-epikaleitai-anoterh-via-gia-na-mhn-paralavei-lng- 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr