Περισσότερη αισιοδοξία από Κομισιόν για Ελλάδα

Οριακά υψηλότερη ανάπτυξη φέτος (2,4% αντί 2,3% του ΑΕΠ) και θετική αναθεώρηση της εκτίμησης για το 2019 στις χειμερινές προβλέψεις. Στο 2% διατηρείται ο πήχης για το 2021. Προειδοποίηση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων.

Περισσότερη αισιοδοξία από Κομισιόν για Ελλάδα
Δημοσιεύθηκε: 13 Φεβρουαρίου 2020 - 12:04

 

 


Οριακά υψηλότερα ανεβάζει τον πήχη της ελληνικής ανάπτυξης για το 2020 η Κομισιόν, με τις χειμερινές της προβλέψεις. Εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4%, έναντι 2,3% της προηγούμενης (φθινοπωρινής) πρόβλεψης, ενώ διατηρεί σταθερή, στο 2% του ΑΕΠ, την αντίστοιχη εκτίμηση για το 2021.

Στην έκθεσή της επισημαίνει ότι περιμένει πως το 2019 θα καταγραφεί τελικά στα στοιχεία οικονομική μεγέθυνση 2,2% (προηγούμενη εκτίμηση 1,8% του ΑΕΠ) και δηλώνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2% ή περισσότερο στο υπό εξέταση διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Το τρίτο τρίμηνο του 2019, το πραγματικό ΑΕΠ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια. Αυτό οδήγησε την πραγματική ανάπτυξη στο 2,2% το πρώτο εννεάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Οι καθαρές εξαγωγές ήταν ξανά ο βασικός οδηγός. Παρά τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε κάποιες από τις αγορές που κατά κύριο λόγο κατευθύνονται τα ελληνικά προϊόντα, η ανάπτυξη των εξαγωγών παρέμεινε ανθεκτική, υποδεικνύοντας περαιτέρω κέρδη σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, περιλαμβανομένου του τουριστικού κλάδου.

Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την ισχυρή κατανάλωση του Δημοσίου πριν από τις γενικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική και η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε υποτονική. Ο κλάδος των υπηρεσιών συνέχισε να είναι η βασική πηγή ανάπτυξης το πρώτο εννεάμηνο του 2019, συνεχίζει η Κομισιόν. Η ανάκαμψη του κλάδου των κατασκευών επίσης συνέβαλε θετικά στην άνοδο του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο.

Όπως προαναφέρθηκε, το ΑΕΠ το 2020 αναμένεται να διευρυνθεί κατά 2,4% και το 2021 κατά 2%. Με το επιχειρηματικό κλίμα και την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε προ κρίσης επίπεδα στα τέλη του 2019 και το διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνει, επενδύσεις και κατανάλωση αναμένεται να είναι οι βασικοί οδηγοί. Η ανάπτυξη των εξαγωγών εκτιμάται ότι θα παραμείνει θετική αλλά πιθανότατα θα «περιοριστεί» εξαιτίας της μέτριας ανάπτυξης στις αγορές και τη χαμηλότερη ανάπτυξη σε όρους μεριδίων αγοράς.

Η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, με την ανεργία να υποχωρεί στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, χαμηλότερα του 18,5% ένα χρόνο νωρίτερα, αν και παραμένει η υψηλότερη στην Ευρώπη. Η πρόσφατη αύξηση των εργαζομένων, κατά μέσο όρο 2% σε ετήσια βάση στα πρώτα τρία τρίμηνα, οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των μισθωτών, ενώ ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων μειώθηκε. Η απασχόληση αναμένεται να συνεχίσει να διευρύνεται τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Κομισιόν εκτιμά ότι μετά το μέτριο 0,5% του 2019 θα υπάρξει ελαφρά άνοδος το 2020 και το 2021. Ο μέτριος ρυθμός αντανακλά την εικόνα των τιμών στην ενέργεια, ενώ η αύξηση του 2020 υποστηρίζεται ότι θα προέλθει από τον δομικό πληθωρισμό.

 

Στον σωστό δρόμο η ελληνική οικονομία
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο» υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τις μεσοπρόθεσμες χειμερινές προβλέψεις για την οικονομία της ΕΕ. Ερωτηθείς πώς θα περιέγραφε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα ο Ιταλός επίτροπος δήλωσε:


«Πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία, που -όπως ξέρουμε- υπέστη υπέστη ισχυρά πλήγματα, και οι συνθήκες ήταν αρκετά δύσκολες για αρκετά χρόνια, τώρα βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Πρόσφατα, επισκέφθηκα την Ελλάδα, και σε όλες τις συναντήσεις που είχα, υπήρξε αυτή η ιδέα ενός θετικού συναισθήματος και μιας θετικής εντύπωσης που επικρατεί στη χώρα», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι και προσέθεσε: «Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση τα προσεχή έτη. Αλλά τα αποτελέσματα είναι καλά και οι συνέπειες αυτών των αποτελεσμάτων στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ξεκάθαρες».

Και ο Πάολο Τζεντιλόνι κατέληξε: «Πιστεύω πως η τελευταία επίσκεψη της αποστολής μας στην Ελλάδα, θα ολοκληρωθεί με θετική έκθεση, πράγμα που θα χαράξει το δρόμο τον Ιούνιο, έτσι ώστε το Eurogroup να λάβει θετική απόφαση για την πιθανότατα η Ελλάδα, να χρησιμοποιήσει τα EU FSMP για τις επενδύσεις». ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2008062/perissoterh-aisiodoxia-apo-komision-gia-ellada.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr