Τα ελληνικά ομόλογα και η άλλη όψη του νομίσματος

Το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων μπορεί να επέστρεψε σε προ κρίσης επίπεδα, ωστόσο δύσκολα κάποιος σφυρίζει τη λήξη της κρίσης. Η αδυναμία δείχνει να περνά στην καρδιά της ευρωζώνης, σημειώνει το Bloomberg. Οι κίνδυνοι.

Τα ελληνικά ομόλογα και η άλλη όψη του νομίσματος
Δημοσιεύθηκε: 13 Φεβρουαρίου 2020 - 16:48

Στην εντυπωσιακή πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εστιάζει ανάλυση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι πέρασαν χαμηλότερα από ιστορικό ορόσημο.

Ηταν η Ελλάδα που πυροδότησε την κρίση χρέους της ευρωζώνης μετά τις εκλογές του 2009, αναφέρει χαρακτηριστικά, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε πως το έλλειμμα ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχε ανακοινωθεί, καθώς και ότι παραβίαζε τους κανόνες της ευρωζώνης.

Για πολλά χρόνια μετά, σημειώνεται, το spread ελληνικών και γερμανικών αποδόσεων ομολόγων κυριάρχησε στις συζητήσεις και τις σκέψεις πολιτικών και επενδυτών στην ευρωζώνη.

Την Τετάρτη, αυτό το spread επέστρεψε επιτέλους στο επίπεδο της εκλογής Παπανδρέου, τον Οκτώβριο του 2009.


Στην Ελλάδα, η πολιτική αβεβαιότητα υπήρξε ακραία. Στη θέση της πρωθυπουργικής καρέκλας, που πέρασε από τον Κώστα Καραμανλή στον Παπανδρέου το 2009, κάθισαν οι Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην άλλη πλευρά, υπήρχε πάντα η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.

Όμως, παρά την οικονομική ύφεση, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να απουσιάζουν από την Ελλάδα, υπογραμμίζεται στο Bloomberg.

Ο νέος πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα που κληροδότησε την κατάσταση στον Παπανδρέου. Και οι ίδιες ελίτ παραμένουν. Δύο από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας από το 2009 και μετά είναι γιοι προηγούμενων πρωθυπουργών.

Υπάρχουν λίγοι λόγοι ή και… κανένας, που να δείχνουν ότι η κρίση που ξεκίνησε το 2009 δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί. Τίποτα δεν έγινε για τη μεταρρύθμιση του συστήματος. Η αγορά ωστόσο θεωρεί ότι ο κίνδυνος πέρασε.

Η Ιταλία
Και η Ιταλία πέρασε ένα σημείο-ορόσημο την Τετάρτη. Το spread ιταλικών-γερμανικών ομολόγων επέστρεψε εκεί που ήταν την άνοιξη του 2018, πριν το αριστερό λαϊκίστικο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η δεξιά λαϊκίστικη Λέγκα ανακοινώσουν συμφωνία για κυβερνητικό συνασπισμό και συγκρουστούν με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό.

Σήμερα, η οικονομία της Ιταλίας δείχνει πολύ αδύναμη. Εχει ένα νέο κυβερνητικό συνασπισμό, με τη Λέγκα εκτός κυβέρνησης αλλά με μεγάλη επιρροή. Ωστόσο, όσον αφορά την αγορά, θεωρεί ότι τα χειρότερα πέρασαν.

Η Ευρώπη
Ολα τα παραπάνω δεν έχουν βοηθήσει ωστόσο την ευρωζώνη. Η περιφέρεια του Νότου δεν τρέχει με ακραίο spread σε σύγκριση με την κεντρική Ευρώπη, αλλά το ευρώ υποχώρησε την Τετάρτη στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 32 μηνών.

Το πρόβλημα πλέον έχει μεταφερθεί από την περιφέρεια στο κέντρο της ευρωζώνης. Η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση έρχονται αντιμέτωπες με λαϊκιστές αντάρτες, σε ένα περιβάλλον σοβαρής αδυναμίας του βιομηχανικού τους τομέα και των επενδυτικών διαθέσεων.

Οι πολιτικοί μπορεί να τα κατάφεραν κάπως μέσα στην κρίση, χάνοντας βέβαια το Ηνωμένο Βασίλειο στην πορεία. Η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, την οικονομία της και τους πολιτικούς θεσμούς της παραμένουν πολύ χαμηλά.
ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/world/article/2008138/ta-ellhnika-omologa-kai-h-allh-opsh-toy-nomismatos.html

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr