Τρεις Νέες Πρωτοβουλίες για τη Δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων σε Δυτική Μακεδονία-Μεσολόγγι- Κρήτη

 


Τρεις Νέες Πρωτοβουλίες για τη Δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων σε Δυτική Μακεδονία-Μεσολόγγι- Κρήτη

Του Δημήτρη Αβαρλή
Παρ, 13 Μαρτίου 2020 - 06:00
Όπως έχουμε αναφέρει κατά διαστήματα στο energia.gr στην Ελλάδα ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων έχει μεγάλη ανταπόκριση και αυτό φαίνεται από το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται σε δήμους και περιφέρειες της χώρας. Τελευταία παραδείγματα που παρουσιάζονται παρακάτω είναι οι πρωτοβουλίες σε Δυτική Μακεδονία, Μεσολόγγι και Κρήτη. Σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία με πρωτοβουλία της περιφέρειας, του πανεπιστημίου και των δήμων της περιοχής προχωράει η συγκρότηση ενεργειακής κοινότητας.

Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες να εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που θα φτάνουν και τα 20MW, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες και στο δήμο Βελβεντού ανεξάρτητα από την παραπάνω κίνηση μελετάται η σύσταση ενεργειακής κοινότητας. Ο δήμος είναι σε συνεννόηση με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας για τη σύσταση του φορέα, ενώ έχει κατατεθεί πρόταση για ένταξη της πρωτοβουλίας στο πρόγραμμα Horizon, η οποία είναι υπό αξιολόγηση. Εάν προχωρήσει η προσπάθεια εκτιμάται πως εκτός από το δήμο θα συμμετέχει ο ΤΟΕΒ Βελβεντού, ο αγροτικός σύλλογος και δύο συνεταιρισμοί. Άλλωστε, στην περιοχή λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ο υδροηλεκτρικός σταθμός του ΤΟΕΒ Βελβεντού που  επιφέρει έσοδα, ενώ προσφέρει μεγάλη ανάσα στους αγρότες της περιοχής.
Από την άλλη πλευρά, γνωστοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες πως και ο δήμος Μεσολογγίου προχωράει στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας με τη λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 10MW, στη θέση «Κτήμα Πετούνη».
Την ίδια ώρα στην Κρήτη συγκροτήθηκε ενεργειακή κοινότητα που σύμφωνα με τον πρόεδρο του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου Χαράλαμπο Γιαννόπουλο αριθμεί 130 μέλη. Εκτός από φυσικά πρόσωπα συμμετέχουν δήμοι, ενώ το εγχείρημα στηρίζει η περιφέρεια Κρήτης. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο energia.gr ο κ. Γιαννόπουλος το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεση πρότασης στη ΡΑΕ, ενώ συνεχίζεται η αναζήτηση προσφορών ακινήτων στα οποία θα εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο. Σε δεύτερη φάση, εξετάζεται και το ενδεχόμενο αξιοποίησης της βιομάζας. Ο κ. Γιαννόπουλος υπογραμμίζει πως «θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πραγματική ενεργειακή κοινότητα με την έννοια της λαϊκής συμμετοχής και θέλουμε η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου να ξεκινάει από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής. Επιπλέον, προσθέτει πως «η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή της κοινωνίας διαφορετικά δεν θα αφήσει ο κόσμος να γίνει. Το ζητούμενο για μας είναι τα νοικοκυριά, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ευνοηθούν και να δημιουργηθεί ένας πλούτος στον τόπο».
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί η κινητικότητα που υπάρχει στο νομό Έβρου, γύρω από την αξιοποίηση των ΑΠΕ, μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων. Μάλιστα με πρωτοβουλία του ΚΑΠΕ έχουν ξεκινήσει εργαστήρια για την ενημέρωση των δήμων για το ίδιο θέμα. Στο περιθώριο πρόσφατης ημερίδας που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη ο κ. Βασίλης Κίλιας στέλεχος του ΚΑΠΕ δήλωσε στο thrakinet TV πως «ο Έβρος και γενικότερα η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  έχει δυναμικό σε ΑΠΕ, έχει την γεωθερμία, την αιολική ενέργεια, τον ήλιο, τη βιομάζα. Έχει όλες τις προϋποθέσεις να προχωρήσει σε έργα, ο δήμος και στο παρελθόν έχει κάνει τις πρώτες πρωτοβουλίες υλοποιεί τα έργα και βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι και ο ιδιωτικός τομέας ακολουθεί, έχουμε περίπου 15 κοινότητες που έχουν συσταθεί στο νομό του Έβρου».
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/164833/treis-nees-protovoylies-gia-th-dhmioyrgia-energeiakon-koinothton-se-dytikh-makedoniamesologgi-krhth

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr