Σε νέα βάση θέτει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τις ενεργειακές εκκρεμότητες το κραχ που προκαλεί ο κορονοϊός


17 03 2020 | 07:37
Σε νέες βάσεις εκτιμάται ότι θέτει τις διαπραγματεύσεις για πλειάδα ανοικτών θεματων, μεταξύ των οποίων και τα ενεργειακά, η γενικότερη “παύση” που πάτησαν και επισήμως από χθες οι Βρυξελλες ως προς την επιμονή στους δημοσιονομικούς κανόνες. 
Αν και η προσωρινή αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, αφορά αμιγώς την δημοσιονομική πειθαρχία, εντούτοις εκτιμάται ότι τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, η απόφαση αυτή θα αυξήσει τους βαθμούς ανοχής της ΕΕ απέναντι στα αιτήματα των χωρών-μέλη, όσον αφορά χρονοδιάγραμμα αλλά και θέματα ουσίας, όπως στα ενεργειακά.
Και ακόμη και αν οι “σκληροί” της DG Comp επιμείνουν ότι η χαλάρωση των κανόνων δεν συνεπάγεται αλλαγή των υποχρεώσεων των κρατών-μελών σε επιμέρους κεφάλαια και πάλι εκτιμάται το νέο τοπίο δημιουργεί μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στην ελληνική πλευρά να διερευνήσει τα νέα δεδομένα. Και να διεκδικήσει, εφόσον το κρίνει εφικτό, μεγαλύτερη ευελιξία από τις Βρυξέλλες σε προτάσεις που μέχρι σήμερα συναντούσαν “τοίχο” από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με χαρακτηριστική την υπόθεση για τους λιγνίτες, όπου η τελευταια απαιτεί κατάργηση της μονοπωλιακής θεσης της ΔΕΗ.
Εδώ και καιρό η DG Comp επιμένει ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για πρόσβαση τρίτων στον λιγνίτη, την οποία συνδέει άμεσα με τον δεσμευτικό στόχο για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω από το 50% το 2020. Δεν πείθεται ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ταχύτατη απολιγνιτοποίηση και με δεδομένη την αποτυχία πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ από την προηγούμενη, όσο και την μονομερή κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, ζητά εναλλακτικά διαρθρωτικά μέτρα για το διάστημα έως και το 2023. 
Στην τελευταία του πρόταση το ΥΠΕΝ είχε βάλει στο τραπέζι την δυνατότητα συμμετοχής και των προμηθευτών στην λιγνιτική παραγωγη της ΔΕΗ, μέσω του μεταβατικού μηχανισμού που θα λειτουργεί ως το 2023.
Σύμφωνα μάλιστα με εκείνο το πλάνο, μεθαύριο Πέμπτη 19 Μαρτίου επρόκειτο να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία του υπουργείου, προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση από κοντά στους κοινοτικούς σε ένα νέο εκ του σύνεγγυς γύρο διαπραγματεύσεων. Επειτα από τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοιό, την απόφαση της Κομσιιόν να καθιερώσει από χθες τηλεργασία για την συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων της και το γενικότερο “pause” στις εργασίες της, πλην των απολύτως κρίσιμων υπηρεσιών, το θέμα προφανώς έχει παγώσει.
Το τεχνικό και το πολιτικό σκέλος
Ενα επομένως κεφάλαιο αφορά στις τεχνικές δυσκολίες των διαπραγματεύσεων, τα αναβληθέντα δηλαδή ταξίδια, τόσο της ελληνικής αντιπροσωπείας, όσο και των τεχνικών κλιμακίων που σύμφωνα με τις πληροφοριες επρόκειτο να βρεθούν στην Αθήνα προς τα τέλη του μήνα.
Ενα δεύτερο όμως κεφάλαιο, ουσίας, είναι το πολιτικό και κινείται στην λογική ότι μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατπασταση σαν αυτή που βιώνει ο πλανήτης, όπου η Κομισιόν χαλαρώνει τους δημοσιονομικούς κανόνες, για όσο χρειαστεί, είναι προφανές ότι θα επηρεαστούν και δευτερεύοντα θέματα, όπως τα ενεργειακά.
Η πρόταση που είχε αποστείλει αρχές του μήνα το ΥΠΕΝ στην DG Comp, άνοιγε, μέσω ενός μηχανισμού, το δρόμο και στους προμηθευτές να έχουν πρόσβαση σε ποσότητες ρεύματος από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Ηταν μια παραλλαγή εκείνης του περασμένου Δεκεμβρίου, για τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος (SPV) από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, προς τις οποίες η ΔΕΗ θα παρείχε μια ικανή ποσότητα ρεύματος από τις λιγνιτικές της μονάδες. Σχέδιο που η DG Comp είχε απορρίψει με το επιχείρημα ότι δεν εξυπηρετεί το άνοιγμα της αγοράς.
Το κατά πόσο θα γεφυρωθεί η απόσταση όταν κάποια στιγμή θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, είναι άγνωστο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η νέα κατατάση αυξάνει τους βαθμούς ευελιξίας, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.
Διακοψιμότητα
Ετερο θέμα στο οποίοι οι κοινοτικοί επίσης δεν έχουν μέχρι τώρα δείξει διάθεση να κλείσει, αφορά στην παράταση της διακοψιμότητας. Εδώ και καιρό το μήνυμα που εισέπραττε η ελληνική πλευρά ήταν ότι η Κομισιόν έχει “πακετάρει” τις ενεργειακές εκκρεμότητες της Αθήνας, ίσως επειδή περιμένει να δει κατά πόσο η τελευταία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για έναρξη του Target Model το καλοκαίρι.
Αυτός είναι και ο λόγος που εκφράζονταν η ανησυχία κατά πόσο η Κομισιόν θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες μέχρι και το καλοκαίρι μια τακτική “ροκανίζω το χρόνο”, μέσω αλληλογραφίας. Και εδώ, όπως και στο θέμα με τους λιγνίτες, θεωρείται ότι η νέα κατάσταση δημιουργεί έδαφος για μεγαλύτερα περιθώρια διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να κλείσει το νωρίτερο δυνατό.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/se-nea-vasi-thetei-tis-diapragmateyseis-me-tis-vryxelles-gia-tis-energeiakes-ekkremotites-krah

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr