Πτώση κατανάλωσης, δυσκολία στις πωλήσεις, αύξηση επισφαλειών – Σε επιφυλακή οι προμηθευτές - Τίθεται θέμα ευελιξίας στις πληρωμές των ρυθμιζόμενων

 

 

Θοδωρής Παναγούλης

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος καθώς, λίγες μόλις μέρες μετά την αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της επέκτασης του κορωνοϊού, έχουν αρχίσει να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία τους, κυρίως όμως έχει διογκωθεί ο φόβος για το τι θα γίνει στη συνέχεια.

Πρώτα απόλα υπάρχουν σημάδια που δείχνουν πιθανή αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, οι εταιρείες ρεύματος δέχονται ήδη ηλεφωνήματα από πελάτες τους – καταναλωτές που ζητούν διακανονισμούς ή δηλώνουν αδυναμία εκπλήρωσης της υποχρέωσής τους.

Μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο δημιουργείται από καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις που αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω της επιδημίας και των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό των επιπτώσεων.

Σε πρώτη φάση η ανησυχία αφορά πρωτίστως στις εταιρείες προμήθειας που έχουν ισχυρό μέρος του πελατολογίου τους στη Μέση Τάση. Και αυτό διότι καταγράφονται ήδη οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις σε κλάδους που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τον ιό, όπως είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία και η εστίαση. Αλλά και από το εμπόριο (πλην των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, όπου καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων), τα μηνύματα που έρχονται είναι αρκετά δυσοίωνα και αναμένεται βεβαίως να πολλαπλασιαστούν από τη στιγμή που σήμερα κλείνει εντελώς η αγορά.

Είναι σαφές ότι και τα περιθώρια αντίδρασης των εταιρειών προμήθειας, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι περιορισμένα, ακόμα και όταν ξέρουν ότι ορισμένοι από τους κακοπληρωτές δεν έχουν πραγματικό πρόβλημα αλλά απλώς αξιοποιούν την περίσταση. Δεν μπορεί για παράδειγμα να λειτουργήσει κανονικά η αποστολή εντολών αποκοπής στον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά ακόμα και αν μια εταιρεία έστελνε τέτοιες εντολές, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα προχωρούσε φυσικά σε διακοπή ηλεκτροδότησης.

Οι εταιρείες ρεύματος θέτουν ήδη θέμα ρευστότητάς τους και ζητούν να πάνε αντίστοιχα προς τα πίσω και οι δικές τους πληρωμές προς ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ κλπ για τα τέλη χρήσης δικτύου, το ΕΤΜΕΑΡ και εν γένει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που κανονικά εισπράττουν από τους καταναλωτές και αποδίδουν στους παραπάνω Διαχειριστές. «Δεν μπορούμε να προπληρώνουμε χρήματα τα οποία δεν έχουμε εισπράξει από τους πελάτες μας» είναι το επιχείρημα που προβάλλουν.

Σημειώνεται ότι εκτός από τα αναμενόμενα προβλήματα ρευστότητας, πλήγμα αναμένεται να δεχθεί και η ζήτηση ρεύματος, με δεδομένο ότι ο τουριστικός κλάδος αλλά και ο κλάδος της εστίασης αποτελούν δυναμικούς επιχειρηματικούς κλάδους με σημαντικό μερίδιο στην κατανάλωση. 

Η αύξηση στην οικιακή κατανάλωση ρεύματος, συνεπακόλουθη της μακράς παραμονής των οικογενειών στα σπίτια, εκτιμάται ότι δεν μπορεί να καλύψει τις απώλειες από την υπολειτουργία των επιχειρήσεων.

Προβληματική είναι επίσης η συνέχιση λειτουργίας των καναλιών πωλήσεων (προσέλκυσης νέων πελατών) των εταιρειών. Πέραν των φυσικών καταστημάτων που κλείνουν, ούτε τα call centers μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά, αλλά ούτε και οι εταιρείες κούριερ που διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές.

Το μόνο στοιχείο που υπό τις παρούσες συνθήκες λειτουργεί ευεργετικά για τις εταιρείες προμήθειας είναι η διαμόρφωση σε χαμηλά επίπεδα της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, γεγονός που δημιουργεί ικανοποιητικά margin και αφήνει ένα περιθώριο ώστε η κερδοφορία να καλύψει, μέχρι κάποιο βαθμό, τις βέβαιες απώλειες. «Η κατάσταση δεν θα ήταν απλά πολύ δύσκολη, θα ήταν μη διαχειρίσιμη, εάν η κρίση του κορωνοϊού προέκυπτε σε περίοδο κατάργησης των NOME και υψηλής χονδρεμπορικής αγοράς» λέγεται χαρακτηριστικά από παράγοντα του κλάδου.

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ptosi-katanalosis-dyskolia-stis-poliseis-ayxisi-episfaleion-se-epifylaki-oi-promitheytes

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr