ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ: Οργισμένη αντίδραση για «το νέο Εργατικό Δίκαιο» του Βρούτση

Ζητούν να ακυρωθεί η ΠΝΠ για 50% εργασία επί εξάμηνο με το ήμισυ μισθών-εισφορών. «Σε καμία άλλη χώρα δεν προχώρησαν οι κυβερνήσεις σε τέτοια απόφαση». Καταγγελία και αντιπρόταση στην ακριβή «ενοικίαση» κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικά νοσοκομεία (1.600 ευρώ ημερησίως).

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ: Οργισμένη αντίδραση για «το νέο Εργατικό Δίκαιο» του Βρούτση
Δημοσιεύθηκε: 25 Μαρτίου 2020 - 09:37

«Βάζουμε πλάτη αλλά υπάρχουν και όρια» είναι η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύο αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου:

- Τη εξάμηνη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εργάζονται οι εργαζόμενοί τους εκ περιτροπής, τις δύο από τις τέσσερις εβδομάδες του μήνα, με το 50% των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.

- Την καταβολή από τον ΕΟΠΥΥ διπλάσιας αποζημίωσης στα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα (από 800 ευρώ σε 1.600 ευρώ ημερησίως) που θα διαθέσουν κρεβάτια ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα.

Ειδικά για την πρώτη απόφαση υπήρξε αντίδραση και από το ΚΙΝΑΛ: «Αποκαλύπτει την πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Ότι το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι», τονίζει στην ανακοίνωσή του, και ζητά την άμεση ακύρωση της απόφασης.

Σε καμία άλλη χώρα δεν έγινε αυτό
Τα βέλη στρέφονται στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο οποίος σχολιάζοντας την ΠΝΠ που υπέγραψε, παραδέχθηκε ότι «γράφει νέο Εργατικό Δίκαιο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι σε καμία άλλη χώρα δεν προχώρησαν οι κυβερνήσεις σε τέτοια απόφαση, ενώ, αντιθέτως, διαθέτουν το 10-20% του ΑΕΠ τους για να παραμείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις, μέχρι να περάσει η μπόρα του κορωνοϊού, αναλαμβάνοντας το μισθολογικό κόστος. «Τα μεγάλα ‘πακέτα’ ενισχύσεων δίνονται τώρα ακριβώς για να ανακόψουν την πορεία των χωρών στο γκρεμό», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Γιώργος Τσίπρας, παραπέμποντας στη χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών που αποφάσισε ακόμα και η ΕΕ. «Αν οι επιχειρήσεις κλείσουν, δεν θα ανοίξουν πάλι μετά και αν οι εργαζόμενοι εξοντωθούν δεν θα υπάρξει επανεκκίνηση όταν θα τελειώσει όλο αυτό που ζούμε», πρόσθεσε.

Η τομεάρχης Εργασίας και πρώην υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, επισήμανε ότι η εν λόγω απόφαση του κ. Βρούτση επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιβάλλουν μονομερώς την εκ περιτροπής εργασία και μείωση μισθού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν περιορισμό δραστηριοτήτων ή όχι. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε.

«Αυτό εννοούσατε ως επίταξη ΜΕΘ;»
Για το θέμα των ιδιωτικών ΜΕΘ, ο βουλευτής και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ήταν αυτός που ανέδειξε το θέμα και το έφερε σε αντίστοιξη με την έκκληση του υπουργείου σε ιατρούς-νοσηλευτές να συνδράμουν τα νοσοκομεία ως εθελοντές.

«Αυτό εννοούσε η κυβέρνηση όταν μίλαγε για ‘συνεργασία και βοήθεια του ιδιωτικού τομέα της Υγείας’; Αυτή ήταν η ‘επίταξη’ που λέγατε ότι ήσασταν έτοιμοι να κάνετε;” τόνισε, καταγγέλλοντας ότι “κάποιοι μέσα στην κρίση, μέσα στον πανικό που περνάει αυτή τη στιγμή η χώρα, το μόνο που συνεχίζουν να σκέφτονται είναι πώς θα οικονομήσουν».


Παραπέμποντας στην πρακτική που είχε ακολουθήσει η δική του κυβέρνηση το 2016, λόγω της έξαρσης της γρίππης τότε, άφησε παράθυρο συνεννόησης για την αντιμετώπιση της κρίσης: «Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια μικρή αύξηση στο ημερήσιο νοσήλειο ΜΕΘ (πχ 20-25%) για όσο διαρκεί η πανδημία, λόγω και της μείωσης του τζίρου της ιδιωτικής μονάδας».

Η μείωση του τζίρου, όπως εξήγησε, θα οφείλεται σε αναβολή προγραμματισμένων, μη επιτακτικά αναγκαίων αυτή τη χρονική στιγμή, επεμβάσεων, προκειμένου να διατεθούν οι ΜΕΘ στους βαριά νοσούντες από τον κορωνοϊό. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, οι ιδιώτες που είχαν διαθέσει το 2016 τις κλίνες ΜΕΘ με μικρό ημερήσιο νοσήλειο θα παραμείνουν σ΄ αυτό το καθεστώς, ενώ οι καινούργιοι που θα «προσφερθούν» τώρα θα απολαύσουν το διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, από τα 800 στα 1.600 ευρώ.

«Η κυβέρνηση δηλαδή θα επιβραβεύσει αυτούς που θα κάνουν την αρπαχτή τώρα στην κρίση και όχι αυτούς που στήριξαν τις ανάγκες και το προηγούμενο διάστημα», κατήγγειλε και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης.
ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2014301/syrizakinal-orgismenh-antidrash-gia-to-neo-ergatik.html 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr