Η Τεχνητή Νοημοσύνη Ανοίγει Νέους Ορίζοντες

 
Η Τεχνητή Νοημοσύνη Ανοίγει Νέους Ορίζοντες
 energia.gr
 Δευ, 30 Μαρτίου 2020 - 14:01
 
Νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις δημιουργεί η ψηφιακή στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα, την οποία παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ταυτόχρονα, ενισχύει την ανάπτυξη αξιόπιστης τεχνολογίας τόσο υπέρ μιας ανοικτής και δημοκρατικής κοινωνίας όσο και μιας δυναμικής, αλλά και βιώσιμης οικονομίας. Η ψηφιακή τεχνολογία θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης.

 

Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν αφορούν τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεδομένων και τη διασφάλιση της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, ως πρώτα βήματα για την επίτευξη των στόχων αυτών.
Οι τρεις βασικοί άξονες
Η ψηφιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται να θέσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υπηρεσία των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και του πλανήτη, σύμφωνα με τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να το επιτύχει αυτό, καθορίστηκαν τρεις άξονες δράσης για την επόμενη πενταετία:
1. Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου: Ο άξονας αυτός περιλαμβάνει τις ενέργειες για την προστασία των ανθρώπων από κυβερνοαπειλές, τις επενδύσεις σε ψηφιακές ικανότητες για όλους τους πολίτες, την επιτάχυνση της ανάπτυξης υπερταχέων ευρυζωνικών συνδέσεων για κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης την επέκταση των ευρωπαϊκών υποδομών σε υπερυπολογιστές για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στους τομείς της ιατρικής, των μεταφορών και του περιβάλλοντος.
2. Δίκαιη και ανταγωνιστική ψηφιακή οικονομία: Με στόχο τη δημιουργία μιας δίκαιης οικονομίας στη νέα ψηφιακή εποχή, θα δοθούν κίνητρα επέκτασης σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω χρηματοδότησης, θα προταθούν νόμοι προστασίας του ηλεκτρονικού εμπορίου από επιγραμμικές (online) πλατφόρμες, ενώ θα αποσαφηνιστούν και θα διασφαλιστούν οι κατάλληλοι κανόνες για την ψηφιακή οικονομία γενικότερα. Παράλληλα, θα γίνουν περαιτέρω προσπάθειες διασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες και θα ενταθούν οι ενέργειες για πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων σε υψηλής ποιότητας δεδομένα, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων.
3. Ανοικτή, δημοκρατική και βιώσιμη κοινωνία: Σε αυτόν τον άξονα συμπεριλαμβάνονται ενέργειες για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας που θα προωθεί τη στοχευμένη έρευνα, διάγνωση και θεραπεία, την ενδυνάμωση των πολιτών για τον καλύτερο έλεγχο και την προστασία των δεδομένων τους, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και την ενίσχυση της ποικιλίας και της αξιοπιστίας του περιεχομένου των μέσων ενημέρωσης, αλλά και ενέργειες ώστε να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.
Οι προοπτικές
Η Ευρώπη μπορεί να αναδειχθεί παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Διαθέτει άριστα ερευνητικά κέντρα, ασφαλή ψηφιακά συστήματα και ισχυρή θέση στους τομείς της ρομποτικής, καθώς και σε ανταγωνιστικούς τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών (αυτοκινητοβιομηχανία, ενέργεια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γεωργία κ.ά.). Στη Λευκή Βίβλο για την τεχνητή νοημοσύνη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα πλαίσιο με βάση την αριστεία και την εμπιστοσύνη.
Σε συνεργασία με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς επίσης με τα κράτη-μέλη και την ερευνητική κοινότητα, στόχος είναι η κινητοποίηση πόρων σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα και η δημιουργία των κατάλληλων κινήτρων για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης από μικρότερες και μεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενισχυθεί η προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Η διαχείριση δεδομένων
Η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα προτείνει να θεσπιστούν μέτρα για τη διακυβέρνηση των δεδομένων, την πρόσβαση σε αυτά και την επαναχρησιμοποίησή τους για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων αρχών. Θεωρείται απαραίτητο να καταστούν τα δεδομένα του δημόσιου τομέα ευρύτερα διαθέσιμα μέσω του ανοίγματος συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και της δυνατότητας δωρεάν επαναχρησιμοποίησής τους, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες να διατηρούν τον έλεγχο των δεδομένων τους επενδύοντας στην ανάπτυξη ικανοτήτων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τις ψηφιακές δεξιότητες.
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των προτεινόμενων προγραμμάτων «Ορίζοντας Ευρώπη» και «Ψηφιακή Ευρώπη» (2021-2027), η Επιτροπή θα αναπτύξει κοινούς ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων σε κρίσιμους τομείς, όπως η βιομηχανική παραγωγή, η πράσινη συμφωνία, η κινητικότητα, η υγεία, ενώ θα επενδύσει 2 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά έργα υψηλού αντικτύπου για ευρωπαϊκούς χώρους δεδομένων και σε αξιόπιστες και ενεργειακά αποδοτικές υποδομές υπολογιστικού νέφους.

(Από τη Ναυτεμπορική) 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/165304/h-tehnhth-nohmosynh-anoigei-neoys-orizontes

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr