Όλα Αλλάζουν στην Αγορά Πετρελαίου

 
Όλα Αλλάζουν στην Αγορά Πετρελαίου
 του Κ.Ν.Σταμπολή
 Πεμ, 2 Απριλίου 2020 - 15:49
 
Μπορεί από εχθές το βράδυ, εν όψει πληροφοριών ότι επίκειται συμφωνία μεταξύ βασικών πετρελαιοπαραγωγών για μείωση της προσφοράς, να παρατηρείται ανάκαμψη στις διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου, οι οποίες και ενισχύθηκαν κατά 12%  με το Brent να φθάνει σήμερα το πρωί στον ICE του Λονδίνου στα $27,64 το βαρέλι, και το Αμερικανικό WTI στα $ 22,31, όμως η αλήθεια είναι ότι η διεθνής πετρελαϊκή αγορά ευρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση από τις αρχές Μαρτίου. Από την μια πλευρά η κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, δηλ. των δυο μεγαλύτερων πετρέλαιο εξαγωγέων του κόσμου για έλεγχο market  share, και από την άλλη μια διαρκώς συρρικνούμενη σε κατανάλωση, ελέω κορωνοϊού, διεθνούς  αγορά στοιχειοθετούν ένα απόλυτα αρνητικό περιβάλλον για την πετρελαϊκή βιομηχανία και την ίδια την αγορά
 

Αν και διίστανται αρκετά οι απόψεις και οι εκτιμήσεις για το μέγεθος της μείωση της ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι κοινή η διαπίστωση ότι ευρισκόμεθα ενώπιον ενός πολύ ισχυρού σοκ αφού και δια γυμνού οφθαλμού η συρρίκνωση της αγοράς αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Ξεκινώντας από τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις του ΙΕΑ  που κάνουν λόγο για μείωση κατά 1,0 με 1,5 εκατ. βαρελια ανά ημέρα μέσο όρο για όλο το 2020 και πηγαίνοντας στην Goldman Sachs και την Νορβηγική Rystad που προβλέπουν πραγματική καθίζηση που μπορεί να φθάσει τα 5,0 με 8,0 εκατ.βαρ/ημέρα μέσο όρο για όλο το έτος.

Τελικά το μέγεθος της μείωσης της ζήτησης θα εξαρτηθεί από την πορεία και την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και την συνέχιση των αυστηρών  μέτρων που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται συνεχώς με στόχο την μείωση της ανθρώπινης κυκλοφορίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς εάν τα μέτρα σε Ευρώπη και ΗΠΑ παραταθούν πέραν του Μαΐου τότε η κατάρρευση της ζήτησης θα λάβει ανεξέλεγκτες  διαστάσεις με την μείωση της ζήτησης να φθάνει ακόμα και το 15 % με 20% , δηλ στα 20 εκατ. βαρ/ημέρα. Το νούμερο αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά εάν αναλογιστούμε ότι σε λίγες ημέρες τίποτα, η σχεδόν τίποτα. δεν θα κινείται στο Δυτικό βόρειο ημισφαίριο τότε δεν είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε την μαύρη τρύπα μέσα στην οποία έχουμε  εισέλθει. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/165431/ola-allazoyn-sthn-agora-petrelaioy-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr