Ενεργειακή ασφάλεια στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια μέσω του FSRU Αλεξανδρούπολης

 

Ακόμα μια τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Ιράν – Τουρκίας στις 31.03.2020. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Ιρανικού κράτους η έκρηξη προκλήθηκε από δολιοφθορά που προκάλεσαν Κούρδοι μαχητές στον αγωγό στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο αγωγός που μεταφέρει  10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το Ιράν προς την Τουρκία έχει δεχθεί και άλλες φορές στο παρελθόν επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος.

Η πράξη αυτή καθιστά για ακόμα μια φορά έντονη την ανάγκη για την ενεργειακή ανεξαρτησία της κάθε χώρας. 

Η Τουρκία, γνωρίζοντας τα τρωτά της σημεία, έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω των 4 τερματικών σταθμών στα παράλια της, δύο εκ των οποίων είναι FSRU, δηλαδή πλωτές μονάδες που αποθηκεύουν και αεριοποιούν το υγροποιημένο αέριο, διαθέτοντας εκατομμύρια κυβικά αερίου άμεσα στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Η Τουρκία εγκατέστησε τις μονάδες αυτές σε χρόνο dt ξεπερνώντας άμεσα κάθε εμπόδιο, στοχεύοντας στην άμεση πρόσβαση στις ανταγωνιστικές τιμές του LNG το οποίο χαρακτηρίζεται από ευελιξία αφού τα τερματικά μπορούν να εισάγουν το υγροποιημένο αέριο μέσω πλοίων μεταφοράς LNG από οποιαδήποτε χώρα και θαλάσσια διαδρομή. 

Ήδη η Τουρκική κρατική εταιρεία BOTAS προγραμματίζει να εγκαταστήσει και μια τρίτη μονάδα FSRU στον κόλπο του Σάρου, πολύ κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα. 

Το έργο αυτό θα είναι πανομοιότυπο με εκείνο που αναπτύσσεται λίγα χιλιόμετρα μακριά στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης από την εταιρεία Gastrade. Το project θα προσφέρει ασφάλεια εφοδιασμού, νέες πηγές και οδούς προμήθειας όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την υπόλοιπη περιοχή. 

Το FSRU Αλεξανδρούπολης αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και έχει χαρακτηρισθεί σαν έργο «Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI)» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού συμβάλλει καθοριστικά στην ασφάλεια εφοδιασμού ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έργο-κλειδί για την ανάπτυξη ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στην περιοχή (gas trading hub). 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και η ΔΕΠΑ εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο εμβληματικό για την περιοχή έργο ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δεσμευτική φάση του market test κατά την οποία το 50% της δυναμικότητας του έργου πουλήθηκε για 15 χρόνια σε πελάτες και προμηθευτές. Η εμπορική λειτουργία του έργου αναμένεται το 2022 σηματοδοτώντας μια νέα ενεργειακή εποχή για την Ελλάδα.  

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/energeiaki-asfaleia-stin-ellada-kai-ta-valkania-meso-toy-fsru-alexandroypolis

 

 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr