Μετριασμένη η επίπτωση της πανδημίας στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες χώρες λόγω των έγκαιρων μέτρων

07 05 2020 | 13:45
Το στίγμα των ενεργειακών εξελίξεων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού έδωσαν στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ) τέσσερα στελέχη του κλάδου, εστιάζοντας στις συνέπειες για την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γεράσιμος Θωμάς, η κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα στη Βουλή ένα περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με αναπτυξιακή διάσταση. "Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα των επενδυτών με γρήγορες διαδικασίες για την άδεια παραγωγής, γρήγορες αδειοδοτήσεις στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οδηγιών με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και εντός των επομένων μηνών έρχονται και οι αποφάσεις για γρήγορες άδειες εγκατάστασης".
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το υπουργείο προετοιμάζει νέες οδηγίες για τους μηχανικούς σύντομα ώστε να προχωρήσει και η ενεργειακή απόδοση των κτηρίων.
Ο κ. Θωμάς επισήμανε ότι "είναι σημαντικό να αντιδράσουμε και στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης. Οριζόντια εργαλεία ανοικτά στον ενεργειακό τομέα προετοιμάζονται από το ΥΠΑΝ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα".
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πράσινη ανάπτυξη θα είναι το δόρυ στην ανάκαμψη της χώρας μας. Υπογράμμισε ότι θα δοθεί έμφαση στο πρόγραμμα της κυβέρνησης που περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση, τις ΑΠΕ, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τα δίκτυα. "Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα χρονοδιαγράμματα για τα δίκτυα και να έχουμε μια ευελιξία για τους επόμενους μήνες. Τα δίκτυα δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πτώση των τιμών", ανέφερε σχετικά.
Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι "αυτή είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσουμε γρήγορα και διεξοδικά, όπως με τις αδειοδοτήσεις και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε σαν χώρα. Βοηθάμε μικρούς και μεγάλους σοβαρούς επενδυτές ΑΠΕ, διαχειριστές, προμηθευτές και αγωνιούμε να δούμε πως θα πάνε οι εισπράξεις τους και θα τους συνδράμουμε. Ξέρουμε ότι δεν έχει εδραιωθεί κάποια νοοτροπία τύπου "δεν πληρώνω". Παρακολουθούμε επίσης και τον κλάδο των καυσίμων και άλλους τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες".
Από την πλευρά του ο Δρ. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας, ESCP Business School & Αντιπρόεδρος, ΔΕΠΑ, παρέθεσε λεπτομερή νέα στοιχεία για την επίδραση του κορωνοϊού στον ενεργειακό τομέα διεθνώς και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ για τη μείωση της ζήτησης για ενέργεια παγκοσμίως ιστορικά, η πτώση που παρατηρείται σήμερα είναι αντίστοιχη με την ύφεση του 1930. Στο τέλος του έτους είναι πιθανό η ζήτηση να είναι επτά-οκτώ φορές κάτω σε σχέση με την κρίση του 2008, όπως επισήμανε.
Σχετικά με τις τιμές και τη ζήτηση στο πετρέλαιο ανέφερε ότι ήταν τρομαχτική η πτώση της ζήτησης το Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο λόγω των περιοριστικών μέτρων ενώ τον Απρίλιο υποχώρησε στα -30 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Ως αποτέλεσμα, σχολίασε ότι υπάρχει και μια σημαντική πτώση των επενδύσεων στην έρευνα υδρογονανθράκων και αυτό φαίνεται και στην Κύπρο και την Ελλάδα δυστυχώς.
Ο κ. Ανδριοσόπουλος τόνισε ότι η χώρα μας έχει καλό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της κρίσης και αυτό αντανακλάται γιατί η ζήτηση ηλεκτρισμού δεν έχει πέσει πάνω από 10%, γεγονός που στοιχειοθετεί χαμηλότερη επίδραση σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες. Ετησίως αναμένεται μια πτώση -5% με βάση μια θετική πορεία. Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, ότι η ζήτηση μειώνεται κατά 10-20% σε εβδομαδιαία βάση όταν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. 
Ο ίδιος ανέφερε ότι στις ΑΠΕ έχουμε ελάχιστες καθυστερήσεις και διαβλέπει ότι οι ΑΠΕ θα συνεχίσουν να προσδίδουν τα μέγιστα στο ενεργειακό μας σύστημα.
Σχετικά με το μέλλον, ο κ. Ανδριοσόπουλος τόνισε ότι θα χρειαστούν 2 χρόνια για ανάκαμψη της ενεργειακής ζήτησης στα προηγούμενα επίπεδα. Στην περίοδο του lock down η μέγιστη πτώση ζήτησης ήταν 35% κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα. "Στη ζήτηση ηλεκτρισμού βρισκόμασταν σε μια πορεία για επαναφορά στα επίπεδα του 2008 εντός διετίας, αλλά τώρα αλλάζουν τα δεδομένα και πάμε δύο χρόνια πίσω", σημείωσε.
Στο θέμα των τιμών, ανέφερε ότι τον Απρίλιο υπήρξε πτώση στα 27 ευρώ της τιμής ηλεκτρισμού έναντι 50-60 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια ενώ χαμηλές θα παραμείνουν και τους επόμενους μήνες. Ο ίδιος προέβλεψε ανεπαίσθητη πτώση φέτος και του χρόνου στις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ λόγω ορισμένων καθυστερήσεων και τέλος, σχολίασε ως θετικό ότι οι εκπομπές ρύπων υποχωρούν έως κατά 26,5%.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΒΕ και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, έκανε λόγο για επιπτώσεις στο τζίρο και την κερδοφορία των επιχειρήσεων ως αποτέλεσμα της πανδημίας. 
Παρόλα αυτά, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει έγκαιρα και σωστά μέτρα. "Οι ΠΝΠ ήταν έγκυρες και κάλυψαν τις ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου. Η πανδημία αναδεικνύει το πρόβλημα της επιλογής αναπτυξιακών προτεραιοτήτων για τη χώρα", συμπλήρωσε. 
Η Εθνική Τράπεζα δίνει έμφαση στην ενέργεια και συνεχίζει να το κάνει, όπως υπογράμμισε ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής, Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής, Εθνική Τράπεζα.
Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, "η ενέργεια ήταν και θα είναι κομμάτι του στρατηγικού μας σχεδιασμού. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες Μαρτίου εκταμιεύσαμε 150 εκατ. και εγκρίναμε άλλα 120 σε ενεργειακές εταιρείες, άρα δεν άλλαξε ο σχεδιασμός μας". 
Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι "είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των πελατών μας. Δημιουργήσαμε νέες δυνατότητες με αποπληρωμές online και αιτήματα και υπογραφές συμβάσεων μέσω email-τηλεφώνου χωρίς φυσική παρουσία".
Σύμφωνα με τον ίδιο η Εθνική Τράπεζα προχωρά σε ανανέωση των πιστωτικών ορίων που έληγαν για τους συνεπείς πελάτες ώστε να μην υπάρχει ανασφάλεια. "Παρακολουθούμε τα μέτρα της κυβέρνησης και έχουμε εκστρατεία πληροφόρησης. Δεν υπάρχει περίπτωση έναν συνεπή πελάτη με σχέδιο να μην βρούμε τρόπο να τον στηρίξουμε", τόνισε σχετικά.
Ο κ. Καραμούζης πρόσθεσε ότι στη χώρα μας υπάρχει μια νηφαλιότητα μέσω και της εμπειρίας της 10ετούς κρίσης που βιώσαμε παλαιότερα, η οποία φάνηκε χρήσιμη σε αυτή την περίοδο. "Οι ενεργειακοί προμηθευτές δέχτηκαν πιέσεις στην εισπραξιμότητα, οι περιορισμοί μετακίνησης μείωσαν τις εισπράξεις και είχαμε μια πτώση, αλλά θεωρούμε ότι δεν είναι σε επίπεδα προβληματικά. Αν η ύφεση τραβήξει χρονικά θα δούμε πως μπορούμε να τους στηρίξουμε περαιτέρω, και μέσω της Αναπτυξιάκης Τράπεζας", δήλωσε. 
Στη διΰλιση και την εμπορία καυσίμων, η Εθνική παρατηρεί μια κατακόρυφη πτώση ζήτησης με 50-60% στα καύσιμα. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου για τις εταιρείες αυτές θα επηρεάσει τα περιθώρια διΰλισης, όπως εκτιμά ο ίδιος, αλλά σημειώνει ότι "οι εταιρείες αυτές έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και χρηματοδοτήσεις από τις χρηματαγορές άρα είμαστε αισιόδοξοι". 
Τέλος, στις ΑΠΕ ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι δεν βλέπει καμία διακοπή στη ροή χρηματοδότησης προς τις επενδύσεις, οι οποίες προχωρούν κανονικά. "Βλέπουμε ενδιαφέρον για εξαγορές αδειών ώριμων έργων. Πιθανή έγνοια είναι η εφοδιαστική αλυσίδα αν αναζωπυρωθεί ο ιός". Στην περίπτωση του ΕΛΑΠΕ τόνισε ότι "μέχρι τώρα δεν έχει πρόβλημα και πιστεύουμε θα συνεχίσει έτσι. Οι ΑΠΕ είναι σε μια καλή κατάσταση και θα ανταπεξέλθει".
Συντονιστής της διαδικτυακής συζήτησης ήταν ο Δημήτρης Πεφάνης, Διευθυντής του Insider.gr.
 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr