Ο Πρίνος στην Κόψη του Ξυραφιού – Υπό Εξέταση Όλες 0ι Παραχωρήσεις

Ο Πρίνος στην Κόψη του Ξυραφιού – Υπό Εξέταση Όλες 0ι Παραχωρήσεις

Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 11 Μαΐου 2020 - 08:10
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται η υπόθεση του Πρίνου, αλλά και γενικότερα η αναζήτηση διεξόδου για τις υπόλοιπες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Άλλωστε το είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, την περασμένη εβδομάδα, αποτυπώνοντας για πρώτη φορά δημοσίως, ό,τι όλο το προηγούμενο διάστημα συζητιόταν στους διαδρόμους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε όσους επέκριναν την κυβέρνηση για τη δυνατότητα που παραχωρεί σε επενδυτές - μέσω των νέων ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή –να δραστηριοποιούνται σε εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός δύο ζωνών σε προστατευόμενες περιοχές (στη Ζώνη Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών και στη Ζώνη Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων).
Όπως είπε χαρακτηριστικά, με την κατάρρευση στις τιμές του πετρελαίου, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν υπάρχει πραγματικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για νέες εξορύξεις πετρελαίου στη χώρα μας. Όσο για το μοναδικό ενεργό κοίτασμα στην Ελλάδα, εκείνο του Πρίνου, ανέφερε ότι κινδυνεύει, διότι δεν …βγαίνει, σημειώνοντας ότι όλη η συζήτηση για τις εξορύξεις και τις προστατευόμενες περιοχές μπορεί να ξεπεραστεί από τις ίδιες τις εξελίξεις στην αγορά της ενέργειας.
Το «μπαλάκι» για το μέλλον του Πρίνου βρίσκεται πλέον στην κυβέρνηση. η οποία σύντομα θα πρέπει να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις. Σήμερα το κόστος εξόρυξης φτάνει τα 22 δολάρια το βαρέλι, αλλά η εταιρεία το πουλάει στα 10 δολάρια. Επιπλέον το κοίτασμα «γερνάει». Από 4.000 βαρέλια το 2018, υποχώρησε στα 3.300 το 2019 και φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 2.000 με 2.500 βαρέλια.
Ένα ενδεχόμενο «σφράγισμα» στον Πρίνο εκτός από τις οικονομικές συνέπειες, θα έχει και κοινωνικές, με δεδομένο ότι στις εγκαταστάσεις της Καβάλας απασχολούνται περί τους 270 εργαζόμενους. Το ζήτημα αναμένεται ότι θα συζητηθεί σε ειδική σύσκεψη του ΥΠΕΝ, εντός των επόμενων ημερών, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εκτός από την τύχη των εργαζομένων, θα εξεταστούν και όλα τα πιθανά σενάρια: από τη μετατροπή του κοιτάσματος σε αποθήκη έως την κρατικοποίησή του.  Μια πιθανότητα για να παραμείνει ζωντανή η επένδυση «κρύβεται» στην εκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος «Έψιλον». Στην περίπτωση  που τελικά δεν βρεθεί λύση, το κόστος από την απομάκρυνση του εξοπλισμού (πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, αγωγοί που συνδέουν τις εξέδρες με τη στεριά, εργοστάσιο Σίγμα) εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.
Εκτός από ένα ενδεχόμενο «λουκέτο» στον Πρίνο, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλες προκλήσεις όσον αφορά στο μέλλον των παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό προοιωνίζουν τις εξελίξεις και …εντός των τειχών.  Εταιρείες όπως οι Eni και Total ή η Exxon Mobil - με τις τιμές του πετρελαίου και την οικονομία να οδεύει σε παγκόσμια ύφεση - μεταθέτουν τα χρονοδιαγράμματα για τις δραστηριότητές τους στην κυπριακή ΑΟΖ για το 2021, ενώ περιορίζουν γενικότερα τις διεθνείς δραστηριότητές τους, γεγονός που ανησυχεί το ΥΠΕΝ για τις ελληνικές παραχωρήσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/166496/o-prinos-sthn-kopsh-toy-xyrafioy-ypo-exetash-oles-0i-parahorhseis

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr