Μιχάλης Μαστοράκης
10 06 2020 | 07:30
Οι μεγάλες διασυνδέσεις της χώρας ιδίως στον τομέα του φυσικού αερίου καθώς και η προώθηση του τομέα υδρογονανθράκων ξεχωρίζουν ή θα πρέπει να ξεχωρίζουν στην “απάντηση” της ελληνικής ενεργειακής ατζέντας απέναντι στα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην ενεργειακή και γεωοπολιτική σκακιέρα της περιοχής.

Τα παραπάνω ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στο 7ο ΙΕΝΕ Webinar που πραγματοποιήθηκε εχθές με τίτλο “Επιπτώσεις από την κρίση του Κορωνοϊού στην Ενέργεια και την Γεωπολιτική”. Μέρος έλαβαν οι Άγγελος Συρίγος, Μαρίκα Καραγιάννη, Κωνσταντίνος Φίλης και ο Κωστής Σταμπολής.

“Ο αγωγός Eastmed είναι ένα έργο πνοής για τις επόμενες γενιές”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μαρίκα Καραγιάννη, Ειδική επιστημών για την ενέργεια, ενώ, συμπλήρωσε την βεβαιότητά της πως ο αγωγός θα γίνει παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν. Δεν χωράει αμφιβολία ότι κρίσιμοι παράμετροι παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως είναι η απουσία τελικής επενδυτικής απόφασης (Final Investment Decision) και επαρκών αποδεδειγμένων κοιτασμάτων στην περιοχή για να τροφοδοτήσουν τον αγωγό, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το έργο θα γίνει όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, όπως ανέφερε. Από την άποψη αυτή πρόκειται για ένα έργο “ της επόμενης δεκαετίας” και όχι ένα έργο της “επόμενης μέρας”.

Αυτό αποδεικνύει και η περίπτωση του αγωγού Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν, όπου στην αφετηρία του υπήρχαν ανάλογες αντιδράσεις για την εφικτότητα του έργου.

Λαμβάνοντας επίσης, υπόψη το γεγονός ότι ο αγωγός παρακάμπτει την Τουρκία, όλες οι χώρες της περιοχής έχουν συμφέρον να το στηρίξουν και να συνεχίσουν να επενδύουν στον αγωγό οικονομικά και πολιτικά.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα διάσταση που θα πρέπει να συνοδεύει την προώθηση του αγωγού Eastmed είναι το ζήτημα των ελληνικών υδρογονανθράκων, όπου η κα Καραγιάννη προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην προκήρυξη και των υπολοίπων οικοπέδων ανοικτά της Κρήτης, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση συνιστά κατοχύρωση της ελληνικής κυριαρχίας και μέσω των εταιρειών που θα συμμετέχουν, ακυρώνοντας “εν τοις πράγμασι” το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Από την πλευρά του, ο κύριος Σταμπολής επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε επενδύσεις για την αξιοποίηση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας, τόσο μέσω της προκήρυξης νέων οικοπέδων (έως το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης) όσο και μέσω πολλαπλασισμού των σεισμικών ερευνών, δεδομένου ότι οι χάρτες της ΕΔΕΥ αποτυπώνουν σοβαρό πετρελαϊκό ενδιαφέρον στις ελληνικές θάλασσες. Μάλιστα, όπως τόνισε, η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει και χώρα τροφοδότησης του αγωγού Eastmed, πλήν του διαμετακομιστικού ρόλου που μπορεί να αναπτύξει.

Με αφορμή την χθεσινή συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ), ο κύριος Σταμπολής τόνισε πως σηματοδοτείται η συνυπογραφή της Ιταλίας στην συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τον αγωγό Eastmed (Δείτε εδώ και εδώ), ενώ το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η προώθηση ανάλογης συμφωνίας με την Αίγυπτο, επιφέροντας έτσι ένα σημαντικό “πλήγμα” στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Άλλο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει έντονα την ενεργειακή και βιομηχανική ατζέντα της Ευρώπης το επόμενο διάστημα είναι το ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κωστής Σταμπολής, το ενεργειακό κόστος για τις βιομηχανίες αποτελεί το βασικό “βαρίδι” έναντι των ανταγωνιστών της ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία. Μάλιστα αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς την έμφαση που δίνεται στην προώθηση της πράσινης συμφωνίας, μερίδα αναλυτών εκτιμούν ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία οδηγείται σε αδιέξοδο, καταγράφοντας σημαντική υποβάθμιση στον ανταγωνιστικότητας.

“Οι ανταγωνιστές της Ευρώπης έχουν ένα κόστος ενέργειας πολύ χαμηλότερο έναντι του ευρωπαϊκού. Οι ευρωπαίοι αυτομαστιγώνονται. Προωθούν την πράσινη ενέργεια. Το αντιστάθμισμα της ακριβής ενέργειας θα είναι η εξαγωγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε υδρογόνο και πράσινη ενέργεια. Αυτό είναι ένα αφήγημα που δεν είναι βέβαιη η κατάληξή του. Ένα παράδειγμα είναι οι εκπομπές ρύπων, ως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, με την Ευρώπη να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες και οι ανταγωνιστές της να απολαμβάνουν μια μεγαλύτερη ευελιξία.", σχολίασε, σχετικά, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ.  

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ergo-pnois-gia-tis-epomenes-genies-o-agogos-eastmed-big-oil-kai-ydrogonanthrakes-i-apantisi

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr