Διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την τεχνική πιστοποίηση της Υπόγειας Αποθήκης στη Ν. Καβάλα – Ωριμάζει η πρόσκληση ενδιαφέροντος

19 06 2020 | 07:31
Σε κανονική τροχιά, προκειμένου να γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα, δηλαδή η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μέσα στον Ιούλιο, έχει θέσει το ΤΑΙΠΕΔ την υπόθεση της Υπόγειας Αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.
Μετά την πρόσκληση υποβολής προσφορών για την εκπόνηση μελέτης Κόστους - Οφέλους (Cost Benefit Analysis), το Ταμείο προχωρά τώρα στις επόμενες προπαρασκευαστικές κινήσεις.
Συγκεκριμένα δημοσίευσε προσκλήσεις για να αναθέσει τρείς τεχνικού τύπου μελέτες που θα πιστοποιήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος του εξαντλημένου κοιτάσματος και το κατά πόσον μπορεί πράγματι να αξιοποιηθεί ως αποθήκη αερίου.
Οι προσκλήσεις αφορούν:
την εκπόνηση Έκθεσης Εκτίμησης Ακεραιότητας Εγκαταστάσεων
την εκπόνηση Εξειδικευμένων Τεχνικών Μελετών
την εκπόνηση Έκθεσης Εκτίμησης Ακεραιότητας Γεωτρήσεων
Είχε προηγηθεί, όπως προαναφέρθηκε, η πρόσκληση για τη μελέτη κόστους – οφέλους. Μετά την εκπόνηση της μελέτης η ΡΑΕ, με βάση την κοινή υπουργική απόφαση του Μαρτίου,  θα πρέπει σε τέσσερις μήνες να καθορίσει τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης (Πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγησης) της υποδομής, οι οποίες θα αναφέρονται ενδεικτικά:
α) στη μεθοδολογία υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου,
β) στη μεθοδολογία υπολογισμού του ποσοστού τυχόν πρόσθετης απόδοσης (Premium WACC) στο πλαίσιο παροχής κινήτρων δυνάμει του Κανονισμού (ΕΕ) 347/2013,
γ) στη διάρκεια της ρυθμιστικής περιόδου, και
δ) στο μηχανισμό πιθανής ανάκτησης μέρους του απαιτούμενου εσόδου της ΥΑΦΑ, μέσω διακριτής χρέωσης από την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου
Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου θα ετοιμάσει την προκήρυξη για την πρώτη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή τη διαδικασία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος και προεπιλογής υποψηφίων. Το κρίσιμο αυτό βήμα αναμένεται εντός του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες, ενδιαφέρον για το έργο έχουν δύο τουλάχιστον παίχτες: Αφενός μεν η κοινοπραξία “STORENGY” των εταιριών Engie, Energean Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αφετέρου δε ο ΔΕΣΦΑ (ή οι μέτοχοί του).
Όπως αναφέρει το ΤΑΙΠΕΔ:
Το έργο συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν υπό εξάντληση υποθαλάσσιου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS). Το εν λόγω κοίτασμα, λόγω της γεωλογίας του, του μεγέθους του, της εγγύτητάς του με τη νότια δίοδο αγωγών, των υφιστάμενων υποδομών και της μοναδικότητας του στην Ελλάδα, καθίσταται ιδανικό για την προτεινόμενη χρήση.
Το κοίτασμα «Νότιος Καβάλα» με επιφάνεια 5 km2 βρίσκεται στον Κόλπο της Καβάλας, 11 km νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.
Η Υπόγεια Αποθήκη της Νοτίου Καβάλας αποτελεί ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελληνικής Αγοράς και θα βελτιώσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου των Προμηθευτών Φυσικού Αερίου. Η εν λόγω υποδομή θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του (εξισορρόπηση φορτίου, gas hub) και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου (ασφάλεια εφοδιασμού) σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης (UGS) εκτιμάται περίπου στο 1 bcm. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος (Annual Volume throughput) εκτιμάται σε 360 εκατ. Nm3 ή σε 720 εκατ. Nm3, για έναν ή δύο κύκλους ανά έτος, αντίστοιχα. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) εκτιμάται σε 4 εκατ. Nm3/d. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα εισπίεσης της Υπόγειας Αποθήκης με Φυσικό Αέριο, εκτιμάται σε 5 εκατ. Nm3/d.
Επί του παρόντος, το κοίτασμα φυσικού αερίου Νοτίου Καβάλας στο Θρακικό Πέλαγος είναι σε χρήση από την Energean Oil & Gas S.A.
Σημειώνεται ότι το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI).
Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πλάνο Ανάπτυξης του ΤΑΙΠΕΔ και στο πλαίσιο αυτό θα αξιολογηθεί η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για τη χρήση, ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευσή του περιουσιακού στοιχείου ως εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο είναι η PricewaterhouseCoopers Business Solutions και Νομικός Σύμβουλος η Δικηγορική Εταιρεία Ρόκα.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/diagonismos-apo-taiped-gia-tin-tehniki-pistopoiisi-tis-ypogeias-apothikis-sti-n-kavala-orimazei

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr