Η Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και η Αγιασοφιά


Η Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και η Αγιασοφιά
Του Κώστα Κόλμερ
Πεμ, 2 Ιουλίου 2020 - 10:05
Μπορούμε κάλλιστα να προδικάσουμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), εις περίπτωσιν προσφυγής της Αιγύπτου και της χώρας μας, για την οριοθέτηση της Αυτονόμου Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ): Ογδόντα εκατομμύρια ο Αιγυπτιακός πληθυσμός, δέκα ο Ελληνικός και συνεπώς δεν θα έχει …ε π ή ρ ε ι α το πολύνησο της Μεγίστης (Καστελόριζο) και η Γαύδος επί της Ελληνικής ΑΟΖ
- οπότε χαράς ευαγγέλια όχι μόνον του Αιγυπτίου προέδρου Aλ Σίσι αλλά και στον Ταγήπ Ερντογάν, «ως ευνοϊκώς δεδικασμένον» υπέρ αυτού.
Δεν έχει σημασία αν η Ελλάς κι’ η Αίγυπτος έχουν αναγνωρίσει της δικαιοδοσία του ΔΔΧ ούτε ότι «το Κάιρο αναγνωρίζει στα νησιά την υφαλοκρηπίδα». Σημαντικό είναι το πολιτικό βάρος εκάστης χώρας από πλευράς πληθυσμού, γαμηλιότητας και πλουτοπαραγωγικών πόρων, όπου υπερέχει η Αίγυπτος.
Η πολυπληθείς χώρα αυτή είναι πτωχή, με μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1.300 $ έναντι 20.000 $ της Ελλάδος, με γονιμότητα 2,9 ανά Αιγυπτία έναντι 1,3 των Ελληνίδων και με καλλιεργήσιμη γη μόλις 3% αντί 20% (και βάλε) στην ανεκμετάλλευτη χώρα μας. Εν πνεύματι (πολιτικής) ευθυδικίας (equity), το ΔΔΧ θα μεριμνήσει υπέρ των Αιγυπτίων και εις βάρος της Ελληνικής ΑΟΖ .
Η ΑΟΖ σκοπόν έχει την προστασία της αλιείας και των παρακτίων υδρογονανθράκων (άρθρον 61 της Συνθήκης UNCLOS). Ένας πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ συρρίκνωσε τον Ελληνικό αλιευτικό στόλο και έτερος, της ΝΔ, ζήτησε από την Κύπρο να μην προχωρήσει στην πλήρη οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αμφότεροι παραμέλησαν την Ελληνική Γεωργία.
Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη οφείλει να επανορθώσει τα πράγματα. Να προβεί άμεσα στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο πού παρέχει πλήρη επήρεια στο πολύνησο της Στρογγύλης. Να συναντήσει την Αιγυπτιακή ΑΟΖ στη μέση γραμμή και να μην ισχύσουν οι «ειδικές περιστάσεις» του ΔΔΧ.
Η Αίγυπτος δεν άφησε καλές μνήμες από την εποχή του Νάσσερ στον Ελληνισμό. Έχει εν τούτοις ανάγκη καλών σχέσεων με την Ελλάδα ενώ βρίσκεται στα μαχαίρια με την Τουρκία, λόγω των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που υποστηρίζει ο Ερντογάν.
Ο Έλλην υπουργός Εθν. Αμύνης Νικ. Παναγιωτόπουλος παρέσχε «πλήρη υποστήριξη» στην Κύπρο, απευθυνόμενος στον νέον ομόλογο του υπουργό Χαρ. Πετρίδη.
Εν τούτοις, ο αποκλεισμός υπό της Ευρ. Ενώσεως της Τουρκίας από την ελευθέρα πρόσβαση των Ευρωπαίων Τουριστών στους Τουρκικούς αερολιμένες προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στον πρόεδρο Ερντογάν ενώ η κυβέρνηση του υπεστήριξε ότι η Κοινοτική απόφαση δεν είναι δεσμευτική. Η Τουρκία υπέστη 200.000 κρούσματα του Κινεζοϊού και 5.100 θανάτους, επισήμως.
Εν τούτοις, η «δοκιμή οξύτητος» (acid test)  του Τουρκικού ΣτΕ σήμερα θα είναι αν θα διατηρήσει το καθεστώς της «Αγιασοφιάς» ως μουσείου παγκοσμίου εμβελείας ή θα την μεταβάλλει εις μουσουλμανικό τέμενος.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/168278/h-ellhnoaigyptiakh-aoz-kai-h-agiasofia

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr