Η χαρτογράφηση του ενεργειακού τομέα της Β. Μακεδονίας: Η νέα στρατηγική για την περίοδο 2020-2040

07 07 2020 | 07:47
Μια αναλυτική μελέτη για τον ενεργειακό τομέα στη Β. Μακεδονία εκπόνησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια 
Στη μελέτη αποτυπώνεται η διαμόρφωση του ενεργειακού τομέα στη γειτονική χώρα, οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, καθώς και η νέα Στρατηγική για την Ανάπτυξη της Ενέργειας 2020-2040. 
Όπως σημειώνεται εισαγωγικά στη μελέτη: «Η Βόρεια Μακεδονία παραδοσιακά βασίζεται κυρίως σε ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη, χαμηλής ποιότητας και εισαγόμενο φυσικό αέριο). Τα τελευταία χρόνια σημαντική συμμετοχή στην εθνική παραγωγή έχει και η υδροηλεκτρική ενέργεια, ενώ, καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν επαρκεί πάντα για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, εξαρτάται και από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη νέα Στρατηγική για την Ανάπτυξη της Ενέργειας 2020-2040, η Κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας επεξεργάζεται τρία διαφορετικά σενάρια που αφορούν εν γένει στην αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών, την προοδευτική μετάβαση σε νέες δομές και την εφαρμογή «πράσινων» πολιτικών (π.χ. απαλλαγή του ενεργειακού συστήματος από τις ανθρακούχες εκπομπές).
Περαιτέρω, τα τελευταία χρόνια έχουν τεθεί σε λειτουργία αρκετά έργα ανανεώσιμης ενέργειας, συμβάλλοντας στην ετήσια αύξηση του μεριδίου της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ως προς την υιοθέτηση και εφαρμογή του κεκτημένου της Ενεργειακής Κοινότητας (ΕΚ) στον τομέα των ΑΠΕ, σύμφωνα πάντα με την Έκθεση της Γραμματείας της ΕΚ (Μάιος 2019), όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της ενεργειακής κοινότητας έχουν σημειώσει πρόοδο στη μεταρρύθμιση των ενεργειακών τους τομέων, αλλά απαιτούνται αναβαθμισμένες προσπάθειες.
Από πλευράς κατάταξης βάσει επιδόσεων εφαρμογής, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο έχουν τις καλύτερες επιδόσεις, με διπλάσια της ΕΕ μέση ταχύτητα προόδου, το Κόσοβο και η Σερβία έχουν σε μεγάλο βαθμό ανταποκριθεί, η Αλβανία εμφανίζει καθυστερήσεις, ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν έχει παρουσιάσει βελτίωση.
Γενικά, η Βόρεια Μακεδονία επιδιώκει να προσελκύσει επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Στους κυβερνητικούς στόχους είναι η αύξηση της ισχύος της αιολικής ενέργειας της χώρας, η κατασκευή του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, οι επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και φωτοβολταϊκά, καθώς και οι επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Επίσης, υπάρχουν επίσης δυνατότητες και περιθώρια παροχής τεχνογνωσίας αναφορικά με την ανάπτυξη του συστήματος παρακολούθησης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η χώρα σχεδιάζει τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2025».
Δείτε αναλυτικά τη μελέτη, , την οποία συνέταξαν και επιμελήθηκαν η κα. Π. Λάρδα, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ και η κα. Ε. Ξυδιά, Γραμματέας ΟΕΥ Α’, εδώ.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/i-hartografisi-toy-energeiakoy-tomea-tis-v-makedonias-i-nea-stratigiki-gia-tin-periodo-2020

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr