Τα Κροκοδείλια Δάκρυα της Δύσης για την «Άλωση» της Αγίας Σοφίας

Τα Κροκοδείλια Δάκρυα της Δύσης για την «Άλωση» της Αγίας Σοφίας

Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 15 Ιουλίου 2020 - 08:06
Θα περίμενες κανείς ότι η απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων στον δυτικό κόσμο. Όχι μόνο γιατί αποτελεί σύμβολο του χριστιανισμού και της ορθοδοξίας αλλά διότι αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική και ακόμη σπουδαιότερη ιστορία. Παρά ταύτα, οι αντιδράσεις ήταν χλιαρές, άνευρες όπως άλλωστε συνηθίζεται τελευταίως απέναντι σε όλες τις τουρκικές προκλήσεις είτε πρόκειται για καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτος μέλους, βλέπε Κυπριακή Δημοκρατία, είτε πρόκειται για την παράνομη στρατιωτική στήριξη του Σάρατζ στην Λιβύη ή  ακόμα την εισβολή στην Συρία.
Όσο κι αν μας θλίβει ως Έλληνες, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Ερντογάν κάνε ότι θέλει. Και συνεχώς δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Δύσης για να δει μέχρι που μπορεί να φτάσει.
Μπορεί η Ελλάς να  ζήτησε την Δευτέρα από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να παρουσιάσει μια λίστα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, εντούτοις η ΕΕ δεν φαίνεται διατιθεμένη να εμπλακεί σε μια μετωπική σύγκρουση με την Τουρκία.  Ειδικά εν μέσω της σφοδρής μάχης που εξελίσσεται για το πακέτο ανάκαμψης των 750 δισ. Χαρακτηριστική είναι η στάση του Βερολίνου, που μετά τις αρχικές εκφράσεις καταδίκης, την Δευτέρα διευκρίνισε ότι το ζήτημα αφορά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και «όχι τις πολιτικές σχέσεις ή την πολιτική διαμάχη μεταξύ μεμονωμένων κρατών»! Το δε Βατικανό εντυπωσίασε με την καθυστερημένη όσο και εξαιρετικά λιτή αντίδρασή του. Μόλις την περασμένη Κυριακή, δύο ημέρες αργότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος παρενέβη για να εκφράσει τον μεγάλο πόνο του για την εν λόγω εξέλιξη. Αν και τα ιταλικά ΜΜΕ μίλησαν για μεστή αλλά βαρύνουσας σημασίας παρέμβαση, εμείς οι υπόλοιποι αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Η μόνη λογική εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι η Άγια Έδρα δεν θέλησε να δημιουργήσει προβλήματα στην μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία. Διόλου τυχαίο ότι πριν από περίπου ένα μήνα, στις 18 Ιουνίου, οι καθολικοί επίσκοποι της Τουρκίας σε δήλωσή τους προς το Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (CNA) επέλεξαν να υποστηρίξουν την τουρκική κυβέρνηση, λέγοντας ότι εάν η Αγία Σοφία θα μετατρεπόταν σε τζαμί ή όχι, ήταν θέμα της τουρκικής κυβέρνησης.
Όσο για την πολυαναμενόμενη αντίδραση της Μόσχας, μετά από τις πρώτες καταδικαστικές ανακοινώσεις, ήλθε το τηλεφώνημα Πούτιν-Ερντογάν για να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέστησε την προσοχή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη «σημαντική δημόσια κατακραυγή» που προκάλεσε η απόφαση για την αλλαγή του καθεστώτος της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα πάντα με τη ρωσική προεδρία, «ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε τις κατάλληλες εξηγήσεις, σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε αυτό το μοναδικό μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού θα είναι εγγυημένη για όλους τους επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των ξένων πολιτών, και θα διασφαλιστεί η διατήρηση των χριστιανικών ιερών». Δηλαδή με λίγα λόγια, ο Πούτιν όχι μόνο δεν «μάλωσε» τον Ερντογάν, αλλά του προσέφερε και έμμεση στήριξη. Απλώς για να μην τρέφουμε αυταπάτες…
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/168708/ta-krokodeilia-dakrya-ths-dyshs-gia-thn-alosh-ths-agias-sofias

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr