Νεώτερα απ’ το… Ανατολικό Μέτωπο(*)

ου Κώστα Κόλμερ
 Παρ, 24 Ιουλίου 2020 - 10:17

Παρά την ανανέωση της «προαγγελίας ναυτιλλομένων» (NAVTEX) νοτιότερων της προηγουμένης που ακυρώθη , η Τουρκία φαίνεται ότι δεν θα προβεί σε εξερεύνηση υδρογονανθράκων μέσα στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης (Καστελόριζο) που είναι αιτία πολέμου για την Ελλάδα. Οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων Αμερικής, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας

απεμάκρυναν τον κίνδυνο πολέμου με την Ελλάδα. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν εδήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι «η αντίδραση της Ελλάδος στις κινήσεις του γεωτρητικού σκάφους ORUS REIS  ήσαν υπερβολικές» και ότι η Τουρκία δεν επιδιώκει την κλιμάκωση τις εντάσεως αλλά την συζήτηση με την Ελλάδα όλων των προβλημάτων που έχει θέσει επί τάπητος.

Προφανώς, η Τουρκική απειλή παραβιάσεως των εθνικών θαλασσίων ζωνών της Ελλάδος δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότης κι ο εκβιασμός – συνήθης τακτική των γειτόνων – απέτυχε αν και θα προσπαθήσουν να σώσουν τα προσχήματα.

Στη νέα ήττα του Ερντογάν συνέβαλε πρωτίστως η αποφασιστικότης της Ελληνικής κυβερνήσεως και η πλήρης κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας, στην θάλασσα και στον αέρα της Μεσογείου θαλάσσης.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ την περασμένη Τρίτη, στον Τούρκο πρόεδρο, να περιορίσει τις προκλήσεις κατά της Ελλάδος , όπως και η κλήση του Τούρκου πρεσβευτή στο Βερολίνο απ’ τον υφυπουργό Εξωτερικών Μικγκέλ Μπέργκελ, να σεβαστεί η Τουρκία το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τις  έκνομες ενέργειες. 

Όχι λιγότερη αξία θα είχαν οι παραινέσεις του Αμερικανικού Στέητ Ντιπάρτμεν και οι διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τηλεφωνικώς. Οι δύο υπερδυνάμεις δεν μένουν αμέτοχες των εξελίξεων στην ΝΑ Μεσόγειο κι επιθυμούν τη διατήρηση του «στάτους κβο», δηλ. τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των εμπλεκομένων στην κρίση χωρών.  

Ακόμη σαφέστερος ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνετάχθη πλήρως με τα Ελληνικά και κατ’ επέκτασιν, με τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα στην περιοχή. Δεχόμενος στο Παρίσι τον Ελληνοκύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη δήλωσε ότι η Γαλλία τάσσεται αλληλέγγυος με Ελλάδα και Κύπρο και ότι «θα ήταν σοβαρό σφάλμα η ανασφάλεια στην ΝΑ Μεσόγειο εξ αιτίας γεωπολιτικών παιγνίων τρίτων εμπλεκομένων» (ΣΣ: προφανώς αναφέρεται στην Ρωσία).

Στην υποχώρηση της Τουρκίας διαδραμάτισαν ρόλους και άλλες, μικρότερες χώρας της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εξετάζει σοβαρά συνάντηση του ΥΠΕΞ της Σανέχ Σουκρί με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια .Tυχόν συμφωνία, για την χάραξη της Αυτονόμου Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) των δύο χωρών,  θα έλυε αυτομάτως το πρόβλημα του Καστελόριζου.

Βοήθησε επίσης  στην διεθνή αποδοκιμασία της Τουρκίας και η …πολυπραγμοσύνη του Τούρκου προέδρου που είχε το θράσος να καλέσει στη σημερινή προσευχή στην «Αγιασοφιά τον πάπα Βενέδικτο (θυμίζοντας την πρώτη άλωση της Κων/λης το 1204 από τους Φράγκους) όπως και τις επιδιώξεις του από Λιβύης μέχρις Υεμένης, που τον έχουν κατατάξει μεταξύ των διεθνών ταραχοποιών.

 

(*) Κατά παράφρασιν του φίλμ «Ουδέν νεώτερον απ’ το δυτικό μέτωπο»

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/169033/neotera-ap-to-anatoliko-metopo

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr