Τη Μερίδα του Λέοντος των Ενεργειακών Επενδύσεων θα Απορροφήσουν τα Προγράμματα Ενεργειακής Αναβάθμισης των Κτιρίων Μέχρι το 2030

 
Τη Μερίδα του Λέοντος των Ενεργειακών Επενδύσεων θα Απορροφήσουν τα Προγράμματα Ενεργειακής Αναβάθμισης των Κτιρίων Μέχρι το 2030
 Του Κ.Ν. Σταμπολή 
 Δευ, 3 Αυγούστου 2020 - 09:53
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΕΝΕ που περιέχονται στην υπό έκδοση «Ετήσια Έκθεση 2020 του Ελληνικού Ενεργειακού Τομέα», που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οι συνολικές προβλεπόμενες επενδύσεις σε διάφορα ενεργειακά έργα κατά την τρέχουσα δεκαετία ανέρχονται στα 45,0 δισεκ. ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει όλες τις μορφές ενέργειας και συμπεριλαμβάνει έργα στην ηλεκτροπαραγωγή (συμβατικές θερμικές μονάδες και ΑΠΕ), ηλεκτρικά δίκτυα για μεταφορά και διανομή, διασυνοριακούς αγωγούς και δίκτυα φυσικού αερίου (δεν συμπεριλαμβάνεται ο αγωγός East Med), 

πλωτά τέρμιναλ LNG, την μονάδα υπόγειας αποθήκευσης φ. αερίου στην Νότιο Καβάλα, μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (αντλησιοταμίευση και μπαταρίες), ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ηλιακά θερμικά συστήματα και έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του ΙΕΝΕ ο τομέας της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων πρόκειται να απορροφήσει την μερίδα του λέοντος με 11,0 δισεκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 24% των συνολικών ενεργειακών επενδύσεων για την τρέχουσα δεκαετία, με τις ΑΠΕ να έρχονται δεύτερες με 17% των συνολικών επενδύσεων. Στον κλάδο της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων προβλέπεται μια πληθώρα έργων που καλύπτουν τόσο ιδιωτικές κατοικίες όσο και δημόσια κτίρια. 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», το οποίο αναμένεται να επεκταθεί, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν ενεργειακά όλα τα κτίρια της χώρας, όπου είναι δυνατόν. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί σε ξενοδοχεία, βιομηχανίες και στα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του Δημοσίου. Έτσι, εκτιμάται ότι ένα μεγάλο ποσό θα μπορέσει να διοχετευθεί άμεσα στην αγορά, υπηρετώντας ταυτόχρονα έναν από τους βασικούς στόχους του Next Generation EU, αυτόν της «πράσινης ανάπτυξης».
«Είναι ένα καλό κεϊνσιανό μέτρο», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» επεκτείνεται ήδη σε νέες δράσεις, πέραν της αντικατάστασης κουφωμάτων, και θα μετονομαστεί  σε «Εξοικονομώ - Αυτονομώ για Εξυπνα Σπίτια», καθώς θα καλύπτει και τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Το νέο αυτό πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Σημειώνεται ότι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι δαπάνες που έγιναν από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να κινηθεί με γρήγορες διαδικασίες για να μην υπάρξει κίνδυνος να χαθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αναλάβει ενεργό δράση η επιτροπή επιτάχυνσης και υλοποίησης, που αποφασίστηκε να λειτουργήσει υπό την εποπτεία του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρου Σκυλακάκη.

Σημειώνεται ότι στόχος της πενταμελούς εκτελεστικής επιτροπής, που αποφασίσθηκε χθες ότι θα λειτουργεί στη Γραμματεία της κυβέρνησης, είναι να υποβάλει τις προτάσεις της μέχρι τις 24 Αυγούστου. Στη συνέχεια, θα γίνει το «φιλτράρισμα» των προτάσεων και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθούν σε διαβούλευση, ώστε στις 15 Οκτωβρίου να είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, όπως το ονόμασε ο πρωθυπουργός, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/169293/th-merida-toy-leontos-ton-energeiakon-ependyseon-tha-aporrofhsoyn-ta-programmata-energeiakhs-anavathmishs-ton-ktirion-mehri-to-2030

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr