Εκφοβίζει αλλά… φοβάται η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο

 
19 08 2020 | 07:47
Η εικόνα του ισχυρού που θέλει να παρουσιάσει η Τουρκία επιχειρώντας να εκφοβίσει τα γειτονικά της κράτη ανατρέπεται μέσα από τα ίδια τα γεγονότα, αλλά και τον τρόπο που ενεργεί η Άγκυρα.
Σε διπλωματικό επίπεδο, ενώ πρόσφατα εμφανιζόταν ότι αυτή «κόβει και ράβει» στην ανατολική Μεσόγειο, τώρα τρέχει να εξηγήσει τις θέσεις της, αφού σε στρατιωτικό επίπεδο δεν φαίνεται να είναι και τόσο άνετη όπως εμφανίζεται μέσα από τα τουρκικά δημοσιεύματα και τις αναρτήσεις Τούρκων αξιωματούχων. Έβγαλε σχεδόν ολόκληρο τον στόλο της για να προστατέψει το Ορούτς Ρέις, ενώ στον αέρα –σύμφωνα με Τούρκο αντιπτέραρχο– δεν είναι σε θέση να προστατέψει ούτε την Άγκυρα. 
Τα τελευταία οι 24ωρα η Τουρκία, με πρωταγωνιστές τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου, έχει επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο αφού προσπαθούν να μεταφέρουν τις θέσεις της Άγκυρας επί των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε. Η Τουρκία εκτιμά ότι Ρωσία και Ιταλία βρίσκονται στον ίδιο άξονα συνεργασίας μαζί της επί πολλών ζητημάτων και κυρίως για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου. 
Σε ό,τι αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν, η τουρκική Μιλιέτ έγραψε (πηγή ΓΤΠ) ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του «για τις δικές του απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξε ότι η Ελλάδα διεξάγει “μαύρη προπαγάνδα” σε αυτή τη διαδικασία». Στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται οτιδήποτε για θέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν επί των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο. 
Τη Δευτέρα ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολού (πηγή ΓΤΠ), «κατά την τηλεφωνική συνδιάλεξη ο Ερντογάν και ο Κόντε αξιολόγησαν τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο», καθώς επίσης και διμερή ζητήματα. 
Είχε ως γνωστόν προηγηθεί το ταξίδι Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Σάντο Ντομίνγκο προκειμένου να συναντήσει τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Ένα ταξίδι που είχε ως στόχο να μεταφέρει τις τουρκικές θέσεις επί των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε επίσης σειρά επαφών με συγκεκριμένους Ευρωπαίους ομολόγους του από τους οποίους αναμένει στήριξη σε επίπεδο Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, με νέες δηλώσεις του διαμήνυσε πως «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας στην ανατολική Μεσόγειο για να προστατέψουμε και να υπερασπιστούμε τα δικά μας δικαιώματα, αλλά και των αδελφών μας στην “τδβκ”, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Ο Ακάρ, ο οποίος τα προηγούμενα 24ωρα απειλούσε τους πάντες σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο, σ’ αυτές του τις δηλώσεις αναφέρθηκε σε σεβασμό «των δικαιωμάτων και το δίκαιο των γειτόνων μας και εκφράζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι στηρίζουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας». 
Ο Τούρκος ΥΠΑΜ ισχυρίστηκε ότι η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου δεν έχει καμία νομική ισχύ. «Αλλά δεν είναι μόνο χωρίς ισχύ. Ταυτόχρονα είναι κάτι εναντίον του αιγυπτιακού λαού, αλλά και του ελληνικού λαού, όπως κάποιοι Έλληνες πολιτικοί έχουν καταλάβει. Εμείς καλούμε όλους να σκεφτούν λογικά και περιμένουμε όλοι να δουν ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά παραποιώντας κάποια γεγονότα ή με τετελεσμένα».
Ο Χουλουσί Ακάρ επέλεξε μια πιο διπλωματική γλώσσα, ενδεχομένως ακολουθώντας την τακτική των Ερντογάν και Τσαβούσογλου. Χωρίς να αποκλείεται η προσέγγιση αυτή να έχει και το στοιχείο του ρεαλισμού -πως άλλο είναι οι απειλές κατά της Ελλάδας και άλλο το τι μπορεί να συμβεί στην πραγματικότητα. 
Από την Αθήνα ο σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, ανέφερε πως η Τουρκία είχε βγάλει ολόκληρο τον στόλο της στην ανατολική Μεσόγειο για να προστατέψει το Ορούτς Ρέις. Σύμφωνα με τον Αλ. Διακόπουλο, «το ότι βγήκε με όλο τον στόλο δείχνει ότι έχουν πραγματικό φόβο, ότι η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική ισχύ που θα τους κάνει ζημιά». Δείγμα της έντασης και της πίεσης που υπάρχει προς την κατεύθυνση του τουρκικού ναυτικού αποτελεί και το πρόσφατο περιστατικό με το Λήμνος. 
Πέραν όμως των όσων μπορεί να δηλώνονται από ελληνικής πλευράς, υπάρχουν και οι τουρκικές παραδοχές σε σχέση με τις δυνατότητες της Ελλάδας. Ο Τούρκος αντιπτέραρχος εν αποστρατεία Ερντογάν Καρακούς υπέδειξε στους συμπατριώτες του ότι δεν πρέπει να παίρνουν ελαφρά την Ελλάδα: «Μην παίρνετε καθόλου ελαφρά την Ελλάδα. Για ποιο λόγο ξέρετε; Το 1974 η Π.Α. της Ελλάδας ήταν ασύγκριτα πιο αδύναμη σε σχέση με αυτήν της Τουρκίας. Αλλά μετά το 1974 το Σώμα στο οποίο επένδυσε τα περισσότερα ήταν η Π.Α. Και σήμερα η Π.Α. της Ελλάδας διαθέτει απίστευτες ικανότητες επίθεσης. Δείτε το. Επαναλαμβάνω: Διαθέτει ικανότητα να κάνει επίθεση στην Τουρκία και μην το υποτιμάτε καθόλου αυτό».
 «Η Ελλάδα δεν είναι η παλιά Ελλάδα. Η αεροπορική της δύναμη είναι ισχυρή. Τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη μπορούν να έρθουν στην Άγκυρα και να χτυπήσουν τις εγκαταστάσεις της αμυντικής βιομηχανίας μας», σχολίασε με νόημα.

(του Ανδρέα Πιμπίσιη, Φιλελεύθερος) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ekfovizei-alla-fovatai-i-toyrkia-stin-mesogeio

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr