Αλλάζει το Ενεργειακό Σκηνικό στην Τουρκία Μετά την Ανακάλυψη του Κοιτάσματος Φυσικού Αερίου στην Μαύρη Θάλασσα

 
Αλλάζει το Ενεργειακό Σκηνικό στην Τουρκία Μετά την Ανακάλυψη του Κοιτάσματος Φυσικού Αερίου στην Μαύρη Θάλασσα
 του Κ. Ν. Σταμπολή
 Σαβ, 22 Αυγούστου 2020 - 13:13
 
Όπως ήδη ανέφερε σε επίκαιρο ρεπορτάζ του το Energia.gr στις 21/8,η Τουρκία δια στόματος του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός σημαντικού από κάθε  άποψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα μετά από συστηματικές έρευνες από την τουρκική  κρατική  εταιρεία πετρελαίων TPAO. Το εν λόγω κοίτασμα εντοπίστηκε μετά απο γεώτρηση του γνωστού ( απο τις παράνομες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου) πλωτού γεωτρύπανου "Φατίχ" σε βάθος 2 χλμ. κάτω από το βυθό της και 1 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στον στόχο Tuna 1,σχεδόν στο μέσον της Μαύρης Θάλασσας και σε απόσταση 145 χλμ. βόρεια της πόλης Ζονκγτουλάκ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης το εντοπισθέν κοίτασμα περιέχει 320 δισεκ.κυβ.μέτρα ( bcm) εμπορικά εκμεταλλεύσιμου φυσικού αερίου πράγμα που το κατατάσσει στα μεσαία με μεγάλα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί την τελευταία δεκαετία στην ευρύτερη περιοχή. Αναφερόμαστε στο πεδίο Domino (84 bcm),μέρος του κοιτάσματος Neptun,στον Ρουμανικό τομέα της Μ.Θάλασσας,στο κοίτασμα Skifska (250 bcm) στον Ουκρανικό τομέα, στο κοίτασμα Zohr ( 850 bcm) στην Αίγυπτο, στο Leviathan ( 620 bcm) στο Ισραήλ και στο Αφροδίτη (170 bcm) στην Κύπρο εντός της ΑΟΖ της. Έχει ενδιαφέρον ότι το ανακαλυφθεν κοίτασμα στο Tuna 1 ευρίσκεται πολύ κοντά στην τοποθεσία που συνορεύει ο Βουλγαρικός,ο Ρουμάνικος και ο Τουρκικός τομέας στην Μ.Θάλασσα και σε περιοχή όπου συμπίπτουν το γνωστά γεωλογικά  ρήγματα Polshkov και Andrusen και υπάρχουν παραγωγικά η επιβεβαιωμένα κοιτάσματα.

 

Σύμφωνα με γεωλόγους πετρελαίου που έχουν ασχοληθεί με τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Μαύρη Θάλασσα η ανακάλυψη στο πεδίο Tuna 1 αποτελεί το επιστέγασμα πολυετών ερευνών και επιβεβαιώνει την άποψη ότι η ευρύτερη περιοχή της Μ.Θάλασσας περιέχει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον Dr.Hans Hutta, παλαιό στέλεχος της OMV, και έχων ασχοληθεί επί σειρά ετών με έρευνες στην περιοχή,η Μαύρη Θάλασσα διαθέτει όλα τα σωστά γεωλογικά χαρακτηριστικά και μπορεί  σύντομα να εξελιχθεί σε μια νέα Βόρειο Θάλασσα( ΙΕΝΕ,2012) Με μεγάλες ιζηματογενείς λεκάνες που έχουν δημιουργηθεί μέσα απο προσχώσεις εκατομμυρίων ετών, αποτέλεσμα της εκβολής μεγάλων ποταμών όπως του Δούναβη,του Δνίστερου και του Ντόν, η Μαύρη Θάλασσα κρύβει σημαντικά σε μέγεθος κοιτάσματα με εκτιμήσεις για συνολικό δυναμικό που φθάνει τα 10 bbl σε πετρέλαιο και 2 tcm ( 70,6 tcf) σε φυσικό αέριο.
 

Αν και στο μήνυμα του Ερντογάν, που μεταδόθηκε μέσα από μιά θεατρικά στημένη χλιδάτη φιέστα στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης,γίνεται αναφορά για έναρξη παραγωγής μέσα σε 2 χρόνια, στελέχη Ευρωπαϊκών πετρελαικών εταιρειών με εμπειρία στην Μαύρη Θάλασσα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5 χρόνια και για επενδύσεις της τάξης των $ 1,5 με $ 2,0 δισεκατομμύρια. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές θα πρέπει πολύ σύντομα να ακολουθήσει μια σειρά απο επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις ώστε να καθορισθούν με λεπτομέρεια τα γεωγραφικά όρια του κοιτάσματος, ενώ θεωρούν αναπόφευκτη την σύμπραξη της ΤΡΑΟ με κάποια γνωστή ξένη πετρελαϊκή ώστε να εξευρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια και να διαμοιραστεί ο επενδυτικός κίνδυνος.
 

Η δυνατότητα που προσφέρεται πλέον στην Τουρκία να παράγει σημαντικές ποσότητες αερίου απο εγχώρια κοιτάσματα αλλάζει τα δεδομένα στον περιφερεικό ενεργειακό χάρτη αφού ενισχύεται διαπραγματευτικά η θέση της έναντι της Ρωσίας,του Αζερμπαιτζάν και του Ιράν απ´οπου εισάγει σχεδόν 38 bcm το έτος από τα 48 bcm που καταναλώνει σε ετήσια βάση.(2019) Με δεδομένο ότι το 2026 λήγουν οι περισσότερες συμβάσεις εισαγωγών από τις ανωτέρω χώρες και άρα η Άγκυρα θα πρέπει να σύντομα να ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση για συνέχιση των εισαγωγών, τώρα με μια σημαντική εγχώρια πηγή ενέργειας στην διάθεση της, της προσφέρεται απρόσμενη και μεγάλη ευχέρεια στις διαπραγματεύσεις που θα την βοηθήσει να εξασφαλήσει πλέον ευνοϊκές τιμές και όρους παράδοσης.

Θα πρέπει ακόμα να επισημανθεί ότι η ανακάλυψη του σημαντικού αυτού κοιτάσματος φυσικού αερίου προσφέρει τη δυνατότητα στην Τουρκία να μειώσει σημαντικά,την μεγάλη της ενεργειακή εξάρτηση η οποία σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΕΝΕ έφθασε το 70% πέρυσι, αρκετά  μειωμένη από το 77,9% που είχε φθάσει το 2015 αλλά σημαντικά υψηλότερη  από το 50% που ήτο το 1990. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία πλήρωσε σχεδόν $ 41 δισεκ.για εισαγωγές ενέργειας το 2019 ( πετρέλαιο,κάρβουνο,φυσικό αέριο,ηλεκτρισμός) σε σύγκριση με $ 6,0 δισεκ.που κατέβαλε η χώρα μας την ίδια περίοδο. 

Σε ότι αφορά την εκμετάλλευση του ανακαλυφθέντος  κοιτάσματος οι απόψεις των ειδικών διίστανται σε ότι αφορά το μέγεθος της επιθυμητής  ετήσιας παραγωγής. Μια συστηματική αξιοποίηση  θα απέβλεπε σε ετήσια παραγωγή της τάξης των 15- 18 bcm τον χρόνο με μιά διάρκεια εκμετάλλευσης 15-17 χρόνια,ενώ μια πλέον οικονομικη εκμετάλλευση θα στόχευε  στα 10 -12 bcm τον χρόνο πράγμα που θα εξασφάλιζε παραγωγή 25-30 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η συστηματική εκμετάλλευση του νέου κοιτάσματος θα μείωνε σημαντικά, από 25% έως 40%, την εξάρτηση απο εισαγωγές φ.αερίου. Τελος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η Τουρκία παράγει περι το 1,0 bcm αερίου τον χρόνο από πολλά μικρά εγχώρια χερσαία κοιτάσματα στην Τουρκική Δυτική Θράκη αλλα και από ένα ρηχό θαλάσσιο κοίτασμα στα παραλία της Μαύρης Θάλασσας,πλησίον της Τραπεζούντος,στην τοποθεσία Akcakoca. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/169758/allazei-to-energeiako-skhniko-sthn-toyrkia-meta-thn-anakalypsh-toy-koitasmatos-fysikoy-aerioy-sthn-mayrh-thalassa-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr