Πώς Επηρεάζονται οι Εταιρείες ΑΠΕ από τα Μέτρα για τον Ειδικό Λογαριασμό- Η Greentop Τηρεί Στάση Αναμονής

 
Πώς Επηρεάζονται οι Εταιρείες ΑΠΕ από τα Μέτρα για τον Ειδικό Λογαριασμό- Η Greentop Τηρεί Στάση Αναμονής
 Του Αδάμ Αδαμόπουλου
 Δευ, 23 Νοεμβρίου 2020 - 08:44
 
Η λογική του λιγνίτη πάνω στον οποίο βασίστηκε η χώρα για να παράξει ρεύμα, έχει πάψει, ουσιαστικά να υφίσταται, καθώς υιοθετούμε με ολοένα και πιο ταχείς ρυθμούς, τις ευρωπαϊκές νόρμες για την καθαρή παραγωγή ενέργειας. Η φιλόδοξη αυτή πολιτική μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ραγδαία υιοθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ιδίως σε ότι αφορά στο ηλιακό και αιολικό δυναμικό που διαθέτουν η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη η εικόνα είναι πολύ ενθαρρυντική, αφού το μεν ηλιακό δυναμικό στην πρώτη περιοχή κυμαίνεται πέριξ των 1,550 kWh/m2 ανά έτος, το δε δυναμικό στη δεύτερη, φθάνει μέχρι 1,700 kWh/m2 ανά έτος, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Υπ΄αυτή την έννοια, η εξηλέκτριση της ελληνικής οικονομίας, απαιτεί μια ευρεία διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα, κάτι που αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τον οδικό χάρτη στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση.

Η λογική πάνω στην οποία βασίζεται το «πράσινο» αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης έχει κλονιστεί εσχάτως, μτά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην αγορά ενέργειας η απόφαση του ΥΠΕΝ να επιβληθεί έκτακτη εισφορά των παραγωγών ΑΠΕ για να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από 1ης Ιανουαρίου τρέχοντος έτους.
Η αναστάτωση προσέλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις όταν έγινε αντιληπτό ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται «απρόθυμη» να επεκτείνει την ισχύ των νέων μέτρων και προς την πλευρά των Προμηθευτών.
Το σύνολο των φορέων εκπροσώπησης του κλάδου, έσπευσε να διατυπώσει την αντίθεσή του προς τα μέτρα και συνόδευσαν την κριτική τους με προτάσεις που θεωρούν πως μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση του όλου προβλήματος.
Πώς επηρεάζουν τα νέα μέτρα την ελληνική Greentop
Το energia.gr αποφάσισε να προσεγγίσει, πέραν των φορέων του κλάδου και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ανανεώσιμη ενέργεια, καθώς θεωρεί ότι έχουν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο για τη διάδοση των ΑΠΕ στα χρόνια που έρχονται.   
Μία εξ αυτών είναι και η αμιγώς ελληνική Greentop, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ που αποτελείται από 282,8 μεγαβάτ αιολικά και 33,15 μεγαβάτ φωτοβολταϊκά εκ των οποίων επτά, συνολικής ισχύος 10 MW βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένων των αιολικών, βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Ακόμη, έχει κατασκευάσει φωτοβολταϊκά έργα μεσαίας και μεγάλης κλίμακας, συνολικής ισχύος 30 μεγαβάτ.
Ρωτήσαμε τον κ. Γιώργο Δρόσο, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της εταιρείας, για το πώς την επηρεάζουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ: «Όλους μας επηρεάζουν αρνητικά, αλλά ειδικά η Greentop, επειδή έχουμε φωτοβολταϊκά έργα με το παλιό καθεστώς, θα υποστεί μια επιβάρυνση της τάξης του 6%. Από κει και πέρα καλό θα ήταν να δούμε όλοι την ευρύτερη προοπτική αυτών των ανακοινώσεων, δηλαδή, το να δοθεί μια βιώσιμη λύση για τον Ειδικό Λογαριασμό, πάνω στον οποίο στηρίζονται όλα αυτά τα έργα. Το Υπουργείο ανέφερε ορισμένα νούμερα, όσον αφορά το τί θα εισπράξει από τους ρύπους, από το πετρέλαιο κλπ. Ευελπιστούμε ότι τα νούμερα αυτά είναι σωστά, ή για να το θέσω διαφορετικά, δεν πέφτουν πολύ έξω από την πραγματικότητα. Θεωρούμε ότι τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, ωστόσο αυτό μέλλει να το δούμε στην πορεία.»
(εγκατεστημένη δυναμικότητα της Greentop στην Ελλάδα -αιολικά/φωτοβολταϊκά)
Αναφερόμενος στο κατά πόσο εκφράζουν την εταιρεία οι ανακοινώσεις των φορέων του κλάδου, ο κ. Δρόσος μας είπε: «Διατηρούμε αμφιβολίες για τα νούμερα αυτά. Από την άλλη πλευρά, όμως, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των περιστάσεων με την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία, επομένως, ευχαρίστως να βάλουμε όλοι πλάτη, αρκεί να μην οδηγηθούμε ξανά σε νέες αναδρομικές μειώσεις τιμών αποζημιώσης.»
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Greentop θεωρεί πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, επειδή στην προσπαθειά του να διασώσει την ΔΕΗ, το Υπουργείο δεν θέλησε να «πειράξει» το Ειδικό Τέλος.  «Δεν μπορείς όμως να θέλεις πράσινη ανάπτυξη και να μην την πληρώσεις και καθόλου», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι επειδή οι ΑΠΕ μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, καλό θα είναι ο κόσμος να γνωρίζει το τί πληρώνει και γιατί το πληρώνει, αλλά  και να αντιληφθεί τα οφέλη που προκύπτουν από τα ποσά που καταβάλλει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στην ουσία οι Προμηθευτές δεν επηρεάζονται σχεδόν καθόλου από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είπε πως, καθώς η δεσπόζουσα εταιρεία είναι η ΔΕΗ, δεν του άρεσε καθόλου το ότι έφθασε σε σημείο απαξίωσης πριν από τρία χρόνια, επειδή η κατάστασή της επηρεάζει γενικότερα την ενεργειακή αγορά και ευρύτερα την Ελλάδα.
«Σαφώς όλοι χαιρόμαστε να βλέπουμε εταιρείες όπως η ΔΕΗ να τα πηγαίνουν καλά, ωστόσο, ο καθένας θα πρέπει να λειτουργεί σε μια αγορά, βάση των κανόνων αξιοκρατίας, ισονομίας και «ενεργειακής δημοκρατίας. Και η ΔΕΗ αποκόμισε ισχυρά κέρδη κατά την πρώτη φάση της πανδημίας από τη συνεισφορά των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα, καθώς χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μπαίνανε όλες στο σύστημα, κάτι που συνέβαλε στο να υποχωρήσει η  Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) σχεδόν στο μηδέν. Αυτό θα συμβεί και στο μέλλον, επομένως, δεν είναι έκτακτο γεγονός, αλλά μόνιμο. είπε χαρακτηριστικά.
Τον ρωτήσαμε ακόμη για το αν πιστεύει ότι τα μέτρα μπορούν να δημιουργήσουν γενικότερα αρνητικό κλίμα για το επενδυτικό κλίμα στις ΑΠΕ και μας απάντησε: «Παλιότερα αναφερόμασταν στο λεγόμενο country risk, που απέτρεπε τους επενδυτές από το να επιλέγουν την Ελλάδα ως προορισμό για τα κεφάλαιά τους. Τώρα, το country risk αποτελεί σε μεγάλο βαθμό παρελθόν, αλλά προέκυψε ο κορονοϊός και τα μέτρα για την αναδρομική επιβολή της εισφοράς. Πράγματι δημιουργείται μια κάποια ανασφάλεια. Προσωπικά, αισιοδοξώ ότι πρόκειται όντως για μια εφάπαξ εισφορά και ότι θα υπάρξει μια σταθερότητα στον ΕΛΑΠΕ.»
  
(γεωγραφική κατανομή έργων της greentop)
Όσον αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα της Greentop και για το αν αυτό έχει καθυστερήσει λόγω της κρίσης, ο κ. Δρόσος είπε στο energia.gr: «Διαθέτουμε και μικρά και μεγάλα έργα. Αν έχουμε αυτή την περίοδο μικρά έργα οφείλεται στο ότι τα μεγάλα είτε αργούν, είτε δεν είναι σε τόσο ώριμο στάδιο υλοποίησης. Για παράδειγμα, το πιο μικρό που έχουμε είναι 150 κιλοβάτ και το μεγαλύτερό μας 20 μεγαβάτ. Όλα τα έργα που έχουμε σε λειτουργία, με ισχύ περί τα 10 μεγαβάτ, είναι με το παλιό καθεστώς, είτε της σταθερής τιμής, είτε της λειτουργικής ενίσχυσης. Τα έργα αυτά ολοκληρώθηκαν μέσα σε δύσκολες εποχές αλλά καταφέραμε να κρατηθούμε. Όσον αφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκτέλεση του προγράμματός μας σίγουρα έχει επηρεάσει, σε όλα τα επίπεδα και στην εσωτερική λειτουργία μας και στις σχέσεις μας με τον δημόσιο τομέα. Ορισμένα πράγματα επιβραδύνθηκαν και άλλα επιταχύνθηκαν, ιδίως εκείνα που αφορούν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις βεβαιώσεων, εξουσιοδοτήσεων κλπ.»
Ο ίδιος εκτιμά ότι το Δημόσιο, αμέσως μετά το τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας άρχισε να λειτουργεί περισσότερο με όρους ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε σχέση με το παρελθόν, αλλά παραδέχεται ότι η καθαυτή εκτέλεση των έργων της εταιρείας επιβραδύνθηκε για μια σειρά λόγους που εξακολουθούν να παραμένουν.
Τέλος, μας αποκάλυψε ότι το πιο εμβληματικό έργο της Greentop είναι αυτό στο Κιλκίς, που αναπτύσσεται από κοινού με την γαλλική EDF. Το έργο, συνολικής ισχύος 300 μεγαβάτ είναι ένα μίγμα τεχνολογίας αιολικών με φωτοβολταϊκά, σε ποσοστό 80-20% με κοινό σημείο σύνδεσης που αναμένουμε να έχει ξεκινήσει στο δ’ τρίμηνο του 2021.
«Το έργο είναι πολύ ώριμο, δηλαδή, βρίσκεται στο στάδιο κατά το οποίο διαπραγματεύομαστε την τιμή αποζημίωσης, αναμένοντας την υπουργική απόφαση για τα έργα άνω των 250 μεγαβάτ», κατέληξε ο κ. Δρόσος.        

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/172613/pos-ephreazontai-oi-etaireies-ape-apo-ta-metra-gia-ton-eidiko-logariasmo-h-greentop-threi-stash-anamonhs

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr