Τα Βιοκαύσιμα Διεκδικούν Πρωτεύοντα Ρόλο στην Απανθρακοποίηση της Θέρμανσης


Τα Βιοκαύσιμα Διεκδικούν Πρωτεύοντα Ρόλο στην Απανθρακοποίηση της Θέρμανσης
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 3 Δεκεμβρίου 2020 - 08:39
Η χρήση στερεών καυσίμων είναι από τις πρώτες επιλογές στην κάλυψη των αναγκών θέρμανσης στη χώρα μας. Αυτό παρατηρείται σε πολλές έρευνες όπως στην έρευνα των οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ(2019), όπου η μέση μηνιαία κατανάλωση στερεών καυσίμων ανερχόταν στα 258,78 κιλά μειωμένη κατά 2,1% σε σχέση με το 2018, με το φυσικό αέριο να καταγράφει αύξηση 19% το αντίστοιχο διάστημα. Βέβαια, η κατανάλωση του φυσικού αερίου
ευνοείται σε σχέση με άλλες πηγές ενέργειας από τον χαμηλό ΦΠΑ(6%). Στην Ελλάδα, επιστημονικοί αναλυτές αναφέρουν πως η αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων βιομάζας μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά κόστη θέρμανσης. Πολλά στοιχεία σε σχέση με τον κλάδο παρουσιάστηκαν σε χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα ««Βιοενέργεια και Βιοοικονομία: Μοχλοί μιας δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης Εορτασμός της Ελληνικής Ημέρας Βιοενέργειας (Bioenergy Day Greece)» που διοργάνωσαν φορείς του κλάδου. Η βιοενέργεια αποτελεί μεγαλύτερη μορφή ΑΠΕ στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα η κατανάλωση στερεής βιομάζας παρατηρείται στον οικιακό τομέα σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τον κ. Μανώλη Καραμπίνη, χημικό μηχανικό, επιστημονικό συνεργάτη του ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ, μέλος του Δ.Σ. του ΕΛΕΑΒΙΟ και μέλος του Δ.Σ. του Bioenergy Europe.
 Πηγή δεδομένων: Eurostat. Επεξεργασία ΕΚΕΤΑ/AgroBioHeat
Το 2018, η Ελλάδα είχε συνολική κατανάλωση ενέργειας 15.169 ktoe και 5.019 ktoe για θέρμανση και ψύξη. Το 30,2% προερχόταν από Α.Π.Ε. εκ των οποίων το 60,3% από βιομάζα (Bioenergy Europe Statistical Report 2020: Bioheat). Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα η Βιοενέργεια στην θέρμανση από 1.035 ktoe (2020) αναμένεται να φθάσει τα 1.142 ktoe (2030). Παράλληλα, έχουν ενδιαφέρον τα όσα ανέφερε ο κ. Καραμπίνης σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας. ¶ξιο αναφοράς το γεγονός πως ενώ στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’οίκον ΙΙ» το 2018 συγκαταλέγονταν στις επιλέξιμες δαπάνες τα ενεργειακά τζάκια και οι λέβητες βιομάζας στο νέο πρόγραμμα καταργήθηκε η επιλεξιμότητα των ενεργειακών τζακιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης τελικά παρά τις αρχικές πληροφορίες για την επιδότηση βιοκαυσίμων τελικά θα επιδοτείται η θέρμανση με πελλέτες και καυσόξυλα μόνο για οικισμούς κάτω των 2.500 κατοίκων.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Ζαφείρης, Γεωπόνος στο Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ και υπεύθυνος Δέσμης Έργων Βιοαερίου παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με την πορεία του κλάδου του βιοαερίου στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Με βάση τα τελευταία δεδομένα στην Ε.Ε. λειτουργούν 18.202 μονάδες βιοαερίου στην Ε.Ε. με την Γερμανία να έχει την πρωτοκαθεδρία με 11.084 μονάδες, ενώ την ακολουθεί η Ιταλία με 1.655 μονάδες. Στο βιομεθάνιο σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη 18 χώρες έχουν παραγωγή με τις πιο πολλές μονάδες(200) να τις έχει η Γερμανία. Στην Ελλάδα, υφίστανται 64 μονάδες βιομάζας και βιοαερίου με συνολική ισχύ 87,89 MW και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 307,8 GWh, ενώ υπό διαδικασία αδειοδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι 1.156 έργα βιομάζας ισχύος 692,03MW και 415 έργα βιοαερίου ισχύος 345,6MW.
Επίσης, μεταξύ των ομιλητών της χθεσινής ημερίδας ήταν η κα Έφη Αλεξοπούλου Γεωπόνος στο Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ και υπεύθυνη Ενεργειακών Καλλιεργειών, η οποία αναφέρθηκε στο έργο Bike που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 με σκοπό την οργάνωση αλυσίδων παραγωγής βιοκαυσίμων. Βασικοί πυλώνες του έργου είναι να εμπλέξει τους κύριους παίκτες, να αξιολογήσει τις δυνατότητες και να κάνει γνωστά τα αποτελέσματα στην κοινωνία γύρω από τα βιοκαύσιμα. Το έργο συντονίζεται από την Ιταλία και προσδοκά να δει τα προβλήματα στην πρώτη ύλη από πλευράς τεχνολογίας και πολιτικών της αειφορίας. Σύμφωνα με την κα Αλεξοπούλου στο έργο θα μελετηθούν αλυσίδες αξίας σε δύο περιπτώσεις: πρώτον σε ακαλλιέργητα εδάφη που είναι είτε άγονα, είτε δεν συμφέρει να καλλιεργηθούν οι συμβατικές καλλιέργειες, όπως της ρετσινολαδιάς,  ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα μελετηθούν ετήσιες καλλιέργειες σε υφιστάμενα δίκτυα, όπως η καλλιέργεια ενός είδους ελαιοκράμβης.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/172943/ta-viokaysima-diekdikoyn-proteyonta-rolo-sthn-apanthrakopoihsh-ths-thermanshs-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr