ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά σήμερα (3/11) η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου της διασύνδεσης της Σκιάθου


ΑΔΜΗΕ: Ξεκινά σήμερα (3/11) η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου της διασύνδεσης της Σκιάθου
Πέμπτη 03/12/2020 - 06:32
Η υποθαλάσσια εγκατάσταση του καλωδίου από την Ελληνικά Καλώδια, ανάδοχο του έργου, αρχίζει από το Μαντούδι, για να ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα στη Σκιάθο
Σημαντικό ορόσημο αποτελεί η σημερινή ημέρα για την ολοκλήρωση από τον ΑΔΜΗΕ της διασύνδεσης της Σκιάθου την άνοιξη του 2022, καθώς ξεκινά από το Μαντούδι της Εύβοιας η πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου.

Η υποθαλάσσια εγκατάσταση του καλωδίου από την Ελληνικά Καλώδια, ανάδοχο του έργου, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα, με την προσαιγιάλωσή του στο νησί. Το υποβρύχιο καλώδιο θα θαφτεί σε όλο του το μήκος, δηλαδή για 30 χλμ. σε βάθος έως 400 μέτρα.

Έχει κατασκευαστεί στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο όπου οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν δυνατή την παραγωγή και τις δοκιμές υποβρυχίων καλωδίων σε συνεχόμενα μήκη, από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προχωρούν οι νησιωτικές διασυνδέσεις παρά την πανδημική κρίση

Μέσω του σχετικού διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, η Ελληνικά Καλώδια με τη Fulgor έχουν αναλάβει την προμήθεια και εγκατάσταση των υποβρύχιων και των χερσαίων καλωδίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Πέρα από την υποβρύχια σύνδεση Εύβοιας-Σκιάθου, για τη σύνδεση του νησιού με το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς 150 KV, προβλέπεται υπόγειο καλωδιακό τμήμα στην Εύβοια (0,13 χλμ.), υπόγειο τμήμα στη Σκιάθο (0,6 χλμ.) καθώς και end-to-end εγκατάσταση οπτικών ινών. Η υποδομή συμπληρώνεται από έναν υποσταθμό 150/20 kV στη Σκιάθο, ο οποίος υλοποιείται από την ABB.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 52,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα διασφαλίσει τη σταθεροποίηση της ηλεκτροδότησης όχι μόνο της Σκιάθου, αλλά και της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, θωρακίζοντας ενεργειακά το νησιωτικό σύμπλεγμα των Σποράδων και τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν λόγω της τουριστικής κίνησης αυξάνεται η κατανάλωση.

Παράλληλα,η εξέλιξη υλοποίησης της υποδομής αποτελεί απτό παράδειγμα της αδιάπτωτης ανάπτυξης από τον ΑΔΜΗΕ, παρά τα εμπόδια που δημιουργεί η συνεχιζόμενη πανδημική κρίση του covid-19, των έργων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξής του, ώστε το 2030 να έχει διασυνδεθεί σχεδόν το σύνολο των ελληνικών νησιών.

Προκήρυξη έως τις αρχές 2021 του διαγωνισμού για τη Σαντορίνη

Έτσι, στο «μέτωπο» άρσης της ηλεκτρικής «απομόνωσης» της Κρήτης, στις 20 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η πόντιση του «μικρού» καλωδίου που συνδέει τα Χανιά με τη Νεάπολη Λακωνίας, ύψους 364 εκατ. ευρώ και θα ηλεκτριστεί έως το τέλος του έτους.

Μόλις ηλεκτριστεί και το δεύτερο καλώδιο, η «μεγάλη» διασύνδεση, το όφελος για όλους τους καταναλωτές της χώρας υπολογίζεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι ρύποι CO2 θα μειωθούν κατά 60% μειώνοντας αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται τα χερσαία έργα για τη «μεγάλη» διασύνδεση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ξεκινούν οι διαγωνισμοί για τη διασύνδεση τεσσάρων ακόμη κυκλαδίτικων νησιών συνολικού ύψους 386 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για τη Σαντορίνη θα προκηρυχθεί ως τα τέλη του 2020 - αρχές 2021, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τη Φολέγανδρο, την Μήλο και την Σέριφο.



Κώστας Δεληγιάννης
[email protected]

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr