Στην «Πρίζα» Περισσότερες Από 400 Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα

 
Στην «Πρίζα» Περισσότερες Από 400 Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα
 Του Δημήτρη Αβαρλή
 Παρ, 4 Δεκεμβρίου 2020 - 08:15
 
Περίπου 400 ενεργειακές κοινότητες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, γεγονός που δείχνει πως το μοντέλο της αυτοπαραγωγής ενέργειας μέσα από την συνεργασία δήμων και ομάδων πολιτών κερδίζει έδαφος. Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει κατά καιρούς το Energia.gr το μοντέλο των ενεργειακών κοινοτήτων μπορεί να συνδράμει στη μείωση τη ενεργειακής φτώχειας που αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που εστιάζεται στην ηπειρωτική χώρα, γεγονός που αναδείχθηκε και στην εκδήλωση με θέμα: «Οι Ενεργειακές Κοινότητες μιλούν για τις Ενεργειακές Κοινότητες - Εξελίξεις, προοπτικές και προκλήσεις» που οργάνωσε χθες το INZEB και η Electra Energy.

Αναλυτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον κ. Τάκη Γρηγορίου, υπεύθυνο για θέματα ενέργειας και κλίματος της Greenpeace.  Με βάση μια έρευνα που πραγματοποίησε η Greenpeace με τη χρήση ερωτηματολογίων, αποδεικνύεται πως έχει δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα ενεργειακών κοινοτήτων.  409 ενεργειακές κοινότητες έχουν δημιουργηθεί με τις περισσότερες να καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου από τον χάρτη ενεργειακών κοινοτήτων απουσιάζει η νησιωτική Ελλάδα, με εξαίρεση την Κρήτη. Οι περισσότερες εντοπίζονται κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, ειδικότερα 143 είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο. Περιγράφοντας ο κ. Γρηγορίου κάποια στοιχεία της ταυτότητας αυτών των κοινοτήτων με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτηματολόγια σημείωσε πως στο 75% αυτών στο Δ.Σ. συμμετέχουν ως μέλη τους από καμία έως μία γυναίκα. Σε ερώτηση πόσο είναι διατεθειμένες να ανοιχτούν στις τοπικές κοινωνίες, το 1/3 των ενεργειακών κοινοτήτων απάντησε θετικά. Επίσης, σε ερώτηση κατά πόσο θέλουν συλλογική εκπροσώπηση πανελλαδικά η πλειοψηφία των απαντήσεων ήταν θετικές.  Με βάση την έρευνα, τα φ/β είναι η τεχνολογία που επιλέγεται, ενώ το 30% δηλώνει πως εκτός από φ/β θέλουν να επενδύσουν σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Ειδικότερα, για τα φ/β. ο κ. Γρηγορίου επεσήμανε πως βλέπουμε υπερσυγκέντρωση στα 500 kw και στα πάρκα ισχύος 1 MW.

Δύο παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων
Αξίζει να σημειωθούν δύο παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων που παρουσιάστηκαν χθες. Η πρώτη περίπτωση αφορά την ενεργειακή συνεταιριστική εταιρεία Καρδίτσας, η οποία απαριθμεί περισσότερα από 400 μέλη. Στην εταιρεία συμμετέχουν και οι 6 δήμοι του νομού Καρδίτσας. Σύμφωνα με το μέλος της, κ. Βασίλη Φιλίππου στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν μεγάλες ποσότητες βιομάζας και σκοπός του συνεταιρισμού είναι η επεξεργασία της για την παραγωγή βιοκαυσίμων. «Η βιομάζα δημιουργεί θέσεις εργασίας, προσφέρει ενεργειακή αυτάρκεια και συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο κ. Φιλίππου. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μια μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων. 

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά στην Ενεργειακή Κοινότητα βλάστης. Σύμφωνα με το μέλος της κ. Νίκο Φίστα το 2018 γεννήθηκε η ιδέα η οποία πήρε σάρκα και οστά και σήμερα απαριθμεί 35 μέλη, εκ των οποίων αρκετά  έχουν οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή. «Με πολύ κόπο συνδεθήκαμε αρχές του 2020.  Έχουμε ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW, ενώ έχουμε πάρει τους όρους σύνδεσης για άλλα δύο πάρκα ισχύος 600KW» τόνισε ο κ. Φίστας. Τέλος, επεσήμανε πως αρωγός στην προσπάθεια είναι ο δήμος Εορδαίας και  πρώτιστο μέλημα είναι η προώθηση της αλληλέγγυας οικονομίας. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/172978/sthn-priza-perissoteres-apo-400-energeiakes-koinothtes-sthn-ellada

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr