Τα SOS και οι αστερίσκοι για την πορεία του πετρελαίου το 2021

 
31 12 2020 | 10:12
Mετά από τη διπλή επιβεβαίωση των 49,20 δολαρίων ως ισχυρή στήριξη, το brent φλερτάρει ξανά με τον κινητό μέσο όρο 90 ημερών εβδομαδιαίο διάγραμμα.
Η ζώνη των 51,90 - 52,70 δολαρίων/βαρέλι είναι μια κρίσιμη ζώνη για την περαιτέρω τάση,  αλλά το γεγονός και μόνο ότι η χρονιά κλείνει στα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή κοντά στον μέσο όρο για την περίοδο 2015-2017, αποτελεί από μόνο του έναν πετρελαϊκό θρίαμβο. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2020 ήταν το συγκλονιστικό έτος όπου είδαμε ακόμα και αρνητικές τιμές στο πετρέλαιο, ελέω της πανδημίας της  Covid-19 αλλά και του πολέμου τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας.
Ο αέρας στα πανιά του πετρελαίου αυτές τις ημέρες προέρχεται τόσο από την έναρξη των εμβολιασμών όσο και από το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ενέκριναν το νομοσχέδιο για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αμφότερα αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση καυσίμων καθώς θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη ήταν και το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων- οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία- ψήφισε υπέρ του αιτήματος του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επιταγές βοήθειας λόγω της COVID-19, ύψους 2.000 δολαρίων ενώ το μέτρο αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί και από την Γερουσία.
Προς το παρόν λοιπόν μετοχές και πετρέλαιο έχουν εορταστική διάθεση και μένει να δούμε αν αυτή η διάθεση θα έχει διάρκεια και μετά τις 2 Ιανουαρίου- όπου παραδοσιακά λήγει το Santa Claus ράλι.  Αφορμές άλλωστε για να χαλάσει το κλίμα υπάρχουν ουκ ολίγες, από τη  νέα παραλλαγή του ιού ως την δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και την Αφρική, με την ανοσία αγέλης να μην αναμένεται, ακόμα και αν «όλα πάνε ρολόι», πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Όσον αφορά συγκεκριμένα το πετρέλαιο, η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ είναι στις 4 Ιανουαρίου και εκεί θα κριθούν πολλά. 
Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να μειώσει τις περικοπές – ρεκόρ που έγιναν φέτος, αυξάνοντας την παραγωγή  κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, ενώ η Ρωσία κλασσικά  υποστηρίζει μία επιπλέον αύξηση του ίδιου μεγέθους τον Φεβρουάριο, με τον  αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντρ Νόβακ να δηλώνει ότι αναμένει επιπλέον ζήτηση 5 έως 6 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2021.
Η αλήθεια είναι ότι η πιο συνετή κίνηση αυτή τη στιγμή από τον ΟΠΕΚ+ θα ήταν οι περικοπές να αρχίσουν να μειώνονται με όσο πιο μικρό ρυθμό γίνεται, καθώς ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι ίσως οι πιο δύσκολοι μήνες της πανδημίας, με ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας εκτός.  Μια άτσαλη αύξηση της παραγωγής μπορεί να εκτροχιάσει την πολύτιμη ισορροπία στις πετρελαϊκές τιμές, με την ανοσία της αγέλης να απαιτεί αρκετούς μήνες ακόμα για να επιτευχθεί. 
Η αβεβαιότητα για τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ είναι μια από τις αιτίες που πολλοί διαχειριστές αύξησαν τις θέσεις τους σε προθεσμιακά συμβόλαια και options στο αμερικανικό αργό  έως τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Επιτροπής Συναλλαγών. 
Οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ λοιπόν είναι αυτές που θα δώσουν το καύσιμο για το αν θα δούμε τιμές τον Ιανουάριο πάνω από τα 52,70 δολάρια/βαρέλι στο brent, το τεχνικό ορόσημο που ανοίγει το διάγραμμα δραματικά προς τα πάνω, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα.
BRENT ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ
Ανάλογα του πόσο «κομψή» θα είναι η μείωση των περικοπών, οι αντιστάσεις για το πετρέλαιο τοποθετούνται διαδοχικά στα 55,60 δολάρια/βαρέλι, 58,50 και 62,50 δολάρια/βαρέλι. Απαραίτητη τεχνική προϋπόθεση για την ορατότητα αυτών των επιπέδων είναι η διακράτηση της ζώνης 48,70-49,20 στις διορθωτικές ημέρες.
Εστίαση εφεξής στην εξίσωση προσφοράς και ζήτησης
Μια μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει είναι κατά πόσον  θα μπορούσε να κρατήσει το πετρέλαιο τις τρέχουσες τιμές -50-51 δολάρια/βαρέλι- με την πανδημία σε εξέλιξη. 
Η αλήθεια όμως είναι ότι η μεταβλητή στην οποία πρέπει να εστιάσει κανείς το αμέσως επόμενο διάστημα  δεν είναι η ζήτηση, που εκ των πραγμάτων θα  παραμένει χαμηλή, αλλά η προσφορά. Όσο η προσφορά παραμένει ελεγχόμενη οι τιμές θα είναι ανθεκτικές. Οι περιπέτειες θα αρχίσουν αν τα «μεγάλα παιδιά» αρχίσουν πάλι ....τις κόντρες. Οι δηλώσεις λοιπόν εφεξής των μελών του ΟΠΕΚ+ και το κλίμα των συνεδριάσεων θα πρέπει να παρακολουθούνται λεπτομερώς.
Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και υγρών καυσίμων μειώθηκε το 2020 στα 94,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 100,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2019 και η παραγωγή αναμένεται να ανακάμψει μόνο στα 97,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη διάμεσο των αναλυτών. Αν οι αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ θέσουν κάποια στιγμή αυτά τα νούμερα εκτός,  οι traders θα γυρίσουν το κέντρο βάρους του παιχνιδιού από την αναζήτηση της επόμενης αντίστασης στην αναζήτηση της επόμενης στήριξης. 
Επίσης με κατάνυξη θα πρέπει να παρακολουθούνται τα στοιχεία της ζήτησης και όχι μόνο από τους traders στο πετρέλαιο, μιας και η ζήτηση για πετρέλαιο προοιωνίζει -ακόμα -την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και άρα εξασφαλίζει χαμηλό βαρομετρικό γενικότερα για το σύμπαν των αγορών.  
Σύμφωνα με την ΕΙΑ, η παγκόσμια κατανάλωση αργού και υγρού καυσίμου μειώθηκε στα 92,4 εκατ. βαρέλια φέτος, ήτοι  μείωση 9% από  τα 101,2 εκατομμύρια βαρέλια το 2019.
Σημειωτέον ότι το τοπίο της ζήτησης «λύγισε» αρκετά από τα διυλιστήρια, με 1,5 εκατομμύριο βαρέλια  δυναμικότητας να  έχει  ήδη αφαιρεθεί από την αγορά. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί αυξανόμενη κατά το πρώτο εξάμηνο του  2021, θα εξελιχθεί σε έναν παράγοντα –κλειδί για την εξέλιξη των τιμών.

(της Μαίρης Βενέτη, Liberal.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/ta-sos-kai-oi-asteriskoi-gia-tin-poreia-toy-petrelaioy-2021

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr