Το Ντόμινο του Εγκλωβισμού


Το Ντόμινο του Εγκλωβισμού
Του Κώστα Κόλμερ
Δευ, 18 Ιανουαρίου 2021 - 08:29
Διπλή βύθιση του εισοδήματος στην περιοχή του ευρώ αναμένεται το πρώτο 6μηνο του νέου έτους που θα έχει επιπτώσεις ντόμινο (*) στην Ελληνική οικονομία, η οποία ήδη δοκιμάζεται από νέον, δίμηνο εγκλωβισμό. Η Double Dip στις χώρες του ευρώ προβλέπεται να επιβραδύνει εκ νέου την οικονομία της περιοχής του ευρώ, να περιορίσει το περιφερειακό εισόδημα και συνεπώς τις συνολικές δαπάνες. Κι ως γνωστόν  η δαπάνη του ενός είναι εισόδημα του επομένου.
 
Οι επιδράσεις περιστολής της δαπάνης θα μεταφερθούν, δίκην πτώσεως …«Ντόμινο εν σειρά» από τομέα εις τομέα. Ξεκινώντας οι αποκλεισμοί από τις επενδύσεις, μεταφέρονται στον καταναλωτικό τζίρο των μαγαζιών και από τη μικρότερη εργασιακή απασχόληση στις λιγότερες εισαγωγές/εξαγωγές, φθάνοντας μέχρις του Τουρισμού. Τούτο επηρεάζει αμέσως την χώρα μας και τις ελπίδες ανακάμψεως της οικονομίας , εφέτος.
Παράδειγμα: Όταν στα τέλη του 19ου αιώνος, έπεσε η ζήτηση της μαύρης σταφίδας από την Αγγλία, έριξε τη κυβέρνηση του Χαρ. Τρικούπη,  που είπε το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» το 1873.
Ο εγκλωβισμός του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού δια δευτέρα φοράν εφέτος έχει ήδη πλήξει την ιδιωτική  οικονομία (δαπάνη/κατανάλωση) στην χώρα κι έχει αρχίσει να επηρεάζει δυσμενώς την δημοσία οικονομία με την ραγδαία κάμψη των φορολογικών εσόδων - και συνεπώς, να δυσχεραίνει τις μεταβιβαστικές πληρωμές του κράτους (επιστροφές, επιδοτήσεις, επενδύσεις).
Στην Ελληνική, οριζόντια οικονομία, οι επιδράσεις Ντόμινο του ευρώ είναι ακόμη βαρύτερες γιατί η εξωστρέφεια είναι πεπερασμένη και η οικονομία , βασιζομένη στις υπηρεσίες κυρίως, αδυνατεί ν’ αποθεματοποιήσει το αδιάθετο εγχώριο προϊόν όπως κάνουν στις εκβιομηχανισμένες χώρες της ΕΕ.  
Στην προσπάθεια των επιδημιολόγων να ελέγξουν την εξάπλωση της Πανδημίας με αποκλεισμούς, αγνόησαν το φαινόμενο Ντόμινο, όπου το κατρακύλισμα ενός κλάδου πχ. του λιανικού εμπορίου, μεταφέρεται στον τομέας της απασχολήσεως και των παραγγελιών κι’ από εκεί στην  παραγωγή και στις πληρωμές (επιταγές) επηρεάζοντας και τις Τράπεζες.
Μπορεί οι ιδιωτικές καταθέσεις  ν’ αυξάνονται αλλά και τ’ απλήρωτα  δάνεια. Οι επιχειρηματικές εισπράξεις χάνονται αλλ’ όχι και οι υποχρεώσεις που συσσωρεύονται δια της μεταθέσεως στο μέλλον. Το ισοζύγιο της οικονομίας «γέρνει» και οι προοπτικές αποκαταστάσεως κάποιας ισορροπίας στην οικονομία απομακρύνονται.
Τόσο στην ιδιωτική όσο και στην δημοσία οι αποκλεισμοί μετρούν ήδη ένα δεκάμηνο, χωρίς τα μέτρα εγκλωβισμού να έχουν αποτρέψει την Πανδημία.
Αυτό που ξέρουν ακόμη και τα παιδιά, να παίζουν ντόμινο εν σειρά, δηλ. η πτώση του πρώτου ψηφιδίου συμπαρασύρει όλα τα επόμενα κι όχι αντίστροφα η  αποκατάσταση  της σειράς, το παραγνωρίζουν οι επιδημιολόγοι. 
Όταν χαράσσεται η …επιδημιακή πολιτική θα έπρεπε προ παντός κλεισίματος της οικονομίας , να ερωτάται ο ΥΠΕΘΟ κ. Σταϊκούρας , αν  την εγκρίνει και ποία συμψηφιστικά μέτρα μπορεί να πάρει, προτού αυξήσει το συνολικό χρέος.
« Άνθρωποι της πράξεως άμοιροι οικονομικών γνώσεων καθίστανται υποχείριοι απηρχαιωμένων απόψεων » έλεγε ο Τζων Μέϋναρντ Κέϋνς ήδη προ του μεγάλου Ευρωπαϊκού πολέμου (1939-44) – πόσο μάλλον τώρα  με τις αποφάσεις  που λαμβάνονται «για όλους μας χωρίς εμάς». Μεγαλώνει το έλλειμμα της δημοκρατίας.
 
(*) Domino Effect (επιρροή του Ντόμινο) λέγεται στην οικονομολογική φρασεολογία η μετάπτωση ενός τομέως της παραγωγής/εισοδήματος επί του επομένου ή  άλλου κλάδου και εν τέλει εφ’ ολοκλήρου της εθνικής οικονομίας.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/174121/to-ntomino-toy-egklovismoy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr