Γεωθερμία: Μελανό Σημείο η Εγκατάλειψη της Έρευνας στην Ελλάδα

 
Γεωθερμία: Μελανό Σημείο η Εγκατάλειψη της Έρευνας στην Ελλάδα
 Του Δημήτρη Αβαρλή
 Πεμ, 28 Ιανουαρίου 2021 - 08:18
Τις τελευταίες δεκαετίες είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας αρκετές έρευνες σε γεωθερμικά πεδία. Πλέον,  η έλλειψη επιστημονικού προσωπικού έχει οδηγήσει σε λιγότερες μελέτες, παρά το γεγονός πως υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η περίπτωση του πρώην ΙΓΜΕ (νυν ΕΑΓΜΕ) που πρωταγωνίστησε τη δεκαετία του 1980 στις έρευνες και τα τελευταία χρόνια έχει υποβαθμιστεί. Ειδικότερα, πριν από 40 χρόνια η Ελλάδα πραγματοποιούσε αρκετές έρευνες με το πρώην ΙΓΜΕ να αναλαμβάνει μεγάλα γεωθερμικά προγράμματα, καθώς είχε τις κατάλληλες υποδομές, ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει και η συμμετοχή του έχει περιοριστεί, ως αποτέλεσμα 

του ελάχιστου προσωπικού, αλλά και των επιλογών των κυβερνήσεων που το έχουν οδηγήσει σε ένα τέλμα. Αυτό επισημαίνουν τα τελευταία χρόνια και οι εργαζόμενοι σε ανακοινώσεις τους. Μάλιστα αναφέρουν πως δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όσες γίνονται αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από κει και πέρα, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν και άλλα ζητήματα, όπως μισθολογικές διεκδικήσεις, ενώ κάνουν λόγο για έλλειψη στρατηγικής, όσο και ανυπαρξία κανονισμών, που να ρυθμίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζόμενων και της διοίκησης. Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν την εικόνα του πρώην ΙΓΜΕ.

Έχει μάλιστα ενδιαφέρον το γεγονός πως όταν στην Ελλάδα είχαμε μια ερευνητική «έκρηξη» τη δεκαετία του 1980, στη  γειτονική Τουρκία γινόταν η αρχή στην υπόθεση της γεωθερμίας. Πριν περίπου 20 χρόνια άρχισε να κάνει ηλεκτροπαραγωγή από γεωθερμία και τα τελευταία χρόνια έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, καθώς συγκαταλέγεται στις 5 πρώτες χώρες παγκοσμίως σε γεωθερμική ηλεκτροπαραγωγή, ενώ στις θερμικές χρήσεις καταγράφει εκατοντάδες στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών που θερμαίνονται με γεωθερμία.
Το ενδιαφέρον πλέον στην Ελλάδα στρέφεται και στην ηλεκτροπαραγωγή από γεωθερμία, ενώ όπως έχουμε αναφέρει στο Energia.gr ολοκληρώνεται και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι έρευνες στρέφονται και στα νησιά. Λέσβος, Μήλος-Κίμωλος-Πολύαιγος, Νίσυρος και Μέθανα τα νησιά με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να έχει αναλάβει την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού. Αναμένεται βέβαια να δοθούν  απαντήσεις στα ερωτήματα: τι ηλεκτροπαραγωγικές δυνατότητες υπάρχουν και εάν επίσης υπάρχει η δυνατότητα για την τροφοδοσία του δικτύου.

Υπενθυμίζεται, πως το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει πως μέχρι το 2030 θα υπάρξουν έργα γεωθερμίας 100MW. Το ΥΠΕΝ λαμβάνοντας υπόψιν το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και το επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφέρει στο ΕΣΕΚ πως «μολονότι υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση, η ελλιπής ενημέρωση και οι τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή και ανάπτυξη των σχετικών δικτύων τηλεθέρμανσης θέτουν τις βασικότερες προκλήσεις για την περίπτωση της γεωθερμίας σε διάφορες περιοχές της επικράτειας που διαθέτουν σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό προς εκμετάλλευση». 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/174467/geothermia-melano-shmeio-h-egkataleipsh-ths-ereynas-sthn-ellada

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr