Παραγωγός Ορυκτών Πόρων Παγκόσμιας Κλίμακας η Ελλάδα

Παραγωγός Ορυκτών Πόρων Παγκόσμιας Κλίμακας η Ελλάδα

της Λέττας Καλαμαρά
Τρι, 2 Φεβρουαρίου 2021 - 16:39
Στην ένταξη του ελληνικού εξορυκτικού κλάδου στον κανονισμό για την προώθηση των πράσινων επενδύσεων, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας του στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρώτων Υλών στοχεύει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, όπως τονίστηκε σε σχετική παρέμβαση του Συνδέσμου προς τους ευρωβουλευτές
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθανάσιος Κεφάλας, με επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές επεσήμανε ότι το χαρτοφυλάκιο των ορυκτών πόρων της χώρας μας συντίθεται από μεγάλη ποικιλία ορυκτών, με πολλές και σημαντικές χρήσεις στη βιομηχανία και στην καθημερινή ζωή και για πολλά από αυτά τα ορυκτά διενεργείται στην Ελλάδα παραγωγή παγκόσμιας κλίμακας και μεγέθους. Το 10% της νέας λίστας κρίσιμων πρώτων υλών υπάρχει στην Ελλάδα (βωξίτης, μαγνησίτης, νικέλιο).
Σύμφωνα με τον ΣΜΕ, η εξορυκτική μεταλλουργική βιομηχανία της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, παράγει, πέραν των αδρανών δομικών υλικών, 42 διαφορετικά μέταλλα και βιομηχανικά ορυκτά και απασχολεί άμεσα 350 χιλ. και έμμεσα 1,2 εκατ. εργαζόμενους. Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υψηλή απασχόληση στον τομέα της εξόρυξης - αξιοποίησης πρώτων υλών επί του συνόλου της βιομηχανίας είναι οι Πολωνία (5,4%), Ρουμανία (4,2%), Βουλγαρία (3,2%), Εσθονία (2,8%) και Ελλάδα (2,7%). Σημαντικό είναι και το ποσοστό απασχόλησης επί του συνόλου της οικονομίας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα κατέχει την 9η θέση. Επίσης στηρίζει σημαντικούς τομείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εισαγόμενες πρώτες ύλες. Χωρίς τη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας των πρώτων υλών δεν μπορεί να υλοποιηθεί η στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη, όπως αυτή εκφράζεται με την Πράσινη Συμφωνία, και ειδικότερα να επιτευχθούν οι στόχοι για οικονομία μηδενικού άνθρακα και γενικότερα της κυκλικής οικονομίας.
Όπως τονίζεται, για την εφαρμογή του νέου μοντέλου ευρωπαϊκής οικονομίας απαιτούνται μεγάλες ποσότητες σε χάλυβα, σίδηρο, χαλκό, αλουμίνιο, ψευδάργυρο, νικέλιο, καθώς και 40 διαφορετικά μέταλλα που διευκολύνουν τη λειτουργικότητα, ενσωματώνουν λειτουργίες και εξαλείφουν τη χρήση διαφορετικών προϊόντων ή συσκευών. Απαιτούνται, επίσης, σημαντικές ποσότητες σπάνιων γαιών για τα ηλεκτρικά οχήματα, τις ψηφιακές τεχνολογίες και τις ανεμογεννήτριες. Ενδεικτικά, οι νέες τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης και συσσωρευτών απαιτούν μέταλλα όπως λίθιο, μαγνήσιο, αργίλιο, νικέλιο, κοβάλτιο και η κατανάλωσή τους θα αυξηθεί 1.000% περισσότερο από σήμερα έως το 2050. Για τη δημιουργία κλιματικά ουδέτερης ευρωπαϊκής οικονομίας θα απαιτηθεί 60 φορές μεγαλύτερη ποσότητα σπάνιων γαιών.
Τα κύρια σημεία της ενημέρωσης του ΣΜΕ προς τους ευρωβουλευτές αφορούν το αποτύπωμα της εξορυκτικής - μεταλλουργικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο περιεχόμενο μιας σειράς πολιτικών και κανονισμών της Ε.Ε. που αλληλεπιδρούν και καθορίζουν το μέλλον της ευρωπαϊκής και ελληνικής εξορυκτικής-μεταλλουργικής βιομηχανίας, καθώς και στη σημασία των πρώτων υλών για την υλοποίηση των νέων ευρωπαϊκών πολιτικών.
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων αναφέρθηκε και στις εξειδικευμένες θέσεις της ελληνικής εξορυκτικής-μεταλλουργικής βιομηχανίας για τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική για τις Πρώτες Ύλες ζητώντας ενίσχυση -υποστήριξη της Ε.Ε. για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πρώτων υλών, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτητοποίησή της από τις εισαγωγές από τρίτες χώρες
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/174615/paragogos-orykton-poron-pagkosmias-klimakas-h-ellada

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr