H ΔΕΔΑ Προχωρά Δυναμικά στην Υλοποίηση του Σχεδιασμού της για την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη


H ΔΕΔΑ Προχωρά Δυναμικά στην Υλοποίηση του Σχεδιασμού της για την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 5 Φεβρουαρίου 2021 - 08:00
Σε αγαστή συμπορεία βρίσκονται η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όσον αφορά στην προώθηση του έργου ανάπτυξης δικτύων διανομής του καυσίμου στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τη δημιουργία νέων υποδομών για την ενεργειακή κάλυψη και άλλων περιοχών της ακριτικής Περιφέρειας. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση που είχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, στην Κομοτηνή. 
Ο κ. Τσάκας ενημέρωσε τον Περιφερχειάρχη για την πορεία των διαγωνιστικών διαδικασιών που αφορούν στην Δράμα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και στις εξελίξεις για τους αντίστοιχους διαγωνισμούς που αφορούν στην Καβάλα και στην Ορεστιάδα. Όπως είπε στο energia.gr, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, τα κατασκευαστικά έργα θα ξεκινήσουν την Άνοιξη (Μάρτιο ή Απρίλιο) και παράλληλα με αυτά θα πραγματοποιούνται συνδέσεις καταναλωτών με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί εξ αρχής. Με τα ισχύοντα δεδομένα, δεν αναμένονται καθυστερήσεις ή διακοπής στην εκτέλεση αυτών των έργων λόγω πανδημίας, όπως άλλωστε δεν είχε συμβεί και κατά την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης και το πρώτο lockdown, πριν από ένα χρόνο, τόνισε ο κ. Τσάκας.   
Όπως είναι γνωστό, στις έξη πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα κατασκευαστούν συνολικά 496 χιλιόμετρα δικτύου και θα πραγματοποιηθούν 15.000 συνδέσεις καταναλωτών, όλων των κατηγοριών, ήτοι, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε άνω των 61,8 εκατ. ευρώ  και θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, την Περιφέρεια και δανειακά κεφάλαια.
 
Στην ίδια συνάντηση εξετάστηκε και η δυνατότητα κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα αναπτυχθεί κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου, από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα, με απώτερο στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες στο Σουφλί και το Διδυμότειχο.
Ο κ. Τσάκας, μιλώντας στο portal για το θέμα, είπε πως είναι ένα πολύ σημαντικό και μεγαλεπήβολο έργο που σχεδίαζε η ΔΕΔΑ εδώ και αρκετό καιρό. Καθώς μάλιστα, συγκλίνουν οι επιθυμίες της επιχείρησης με εκείνες του Περιφερχειάρχη αποφασίσαμε να να προχωρήσουμε, σε πρώτη φάση, στη μελέτη. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΔΑ, η μελέτη θα είναι fast track, αφού τα πορίσματά της αναμένονται στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο. «Με τα στοιχεία της μελέτης, τα οποία θεωρούμε ότι θα είναι ευνοϊκά, θα προχωρήσουμε μετά στη χρηματοδότηση του έργου», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η εταιρεία για την οικοδόμηση των πρώτων πράσινων δικτύων διανομής φυσικού αερίου. Για το σκοπό αυτό, όπως είπε στο energia.gr, ο κ. Τσάκας ανατέθηκε στο ΚΑΠΕ να εκπονήσει ειδική μελέτη για τα σημεία όπου μπορεί, κατ΄αρχάς, να παράγεται σε πρώτη φάση η πρώτη ύλη για την παραγωγή βιομεθανίου. «Η μελέτη εξελίσσεται ικανοποιητικά και πολύ σύντομα αναμένεται να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, για τα γεωγραφικά σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρώσουμε και εν συνεχεία το πώς θα γίνει η παραγωγή του βιομεθανίου», υπογράμμισε.
Γι’ αυτό άλλωστε η ΔΕΔΑ σχεδίασε το όλο έργο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται πλησίον περιοχών όπου υπάρχουν αυτές οι πρώτες ύλες αλλά και να είναι δίπλα στα δίκτυα, ώστε να γίνεται κατευθείαν η έγχυση βιομεθανίου που θα διανέμεται ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το παραδοσιακό φυσικό αέριο, κατέληξε ο κ. Τσάκας.
 
Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ είπε: «Η ακριτική Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πρωτοπορεί. Από εδώ, θα ξεκινήσουν, το αμέσως επόμενο διάστημα, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της ΔΕΔΑ που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, από την ίδια Περιφέρεια θα ξεκινήσει η δημιουργία των πρώτων πράσινων δικτύων, ένα project που θα αποτελέσει πιλότο για όλη τη χώρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, καθώς και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο για την πολύτιμη συμβολή τους στις προσπάθειες που καταβάλλουμε ώστε το φυσικό αέριο, αυτή η οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφής ενέργειας, να φθάσει σε κάθε γωνιά της ελληνικής περιφέρειας, αποφέροντας σημαντικές ωφέλειες για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία».
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/174707/h-deda-prohora-dynamika-sthn-ylopoihsh-toy-shediasmoy-ths-gia-thn-anatolikh-makedonia-thrakh

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr