ΟΠΕΚ: To δεύτερο εξάμηνο του 2021 η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου

 
ΟΠΕΚ: To δεύτερο εξάμηνο του 2021 η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου
 Η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,89 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2021
 
Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε την Πέμπτη 11/3/2021 ότι η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου θα επικεντρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς ο αντίκτυπος της πανδημίας παραμένει οδυνηρός για τον όμιλο και τους συμμάχους του στη στήριξη της αγοράς.
Σε μηνιαία έκθεση, ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου ανέφερε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,89 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2021, ή 6,5%, ελαφρώς αυξημένη από τον προηγούμενο μήνα αλλά μείωσε τις προβλέψεις της για το πρώτο εξάμηνο.
"Η συνολική ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να φτάσει τα 96,3 εκατομμύρια bpd με την περισσότερη κατανάλωση να εμφανίζεται στο δεύτερο εξάμηνο", ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεση.
«Η αύξηση της ζήτησης του τρέχοντος έτους δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσει το μεγάλο έλλειμμα από το 2020, καθώς η κινητικότητα προβλέπεται να παραμείνει μειωμένη καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021.»
Οι τελευταίες προβλέψεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις απόψεις μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, που είναι γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, σχετικά με το πόσο γρήγορα θα χαλαρώσουν από τις περικοπές ρεκόρ του πετρελαίου.
Ο ΟΠΕΚ + την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να επεκτείνει τις τρέχουσες περικοπές έως τον Απρίλιο. Το πετρέλαιο διατηρούσε τα περισσότερα από τα προηγούμενα κέρδη μετά την ανακοίνωση της έκθεσης, σχεδόν στα 69 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές έχουν αυξηθεί σε επίπεδα προ πανδημίας αυτόν τον μήνα, ενισχύοντας τις ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη και τον περιορισμό του εφοδιασμού του ΟΠΕΚ +. Ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη φέτος σε 5,1% από 4,8% καθώς η δραστηριότητα επιταχύνεται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Ωστόσο, βλέπει τους περιορισμούς κινητικότητας να συνεχίζουν να επηρεάζουν τη ζήτηση πετρελαίου, παρά την ταχύτερη ανάπτυξη. "Οι τομείς με πετρέλαιο, ιδίως τα ταξίδια και οι μεταφορές, θα παραμείνουν δυσανάλογα επηρεασμένοι, με μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου το 2020 και χαμηλότερη θετική συμβολή στη ζήτηση το 2021, σε σχέση με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη", ανέφερε ο ΟΠΕΚ
Μειωμένη παραγωγή
Η έκθεση έδειξε επίσης χαμηλότερη παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Φεβρουάριο, καθώς τα περισσότερα μέλη του ΟΠΕΚ + επέστρεψαν σε περιορισμό της παραγωγής και η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε για εθελοντική περικοπή 1 εκατομμυρίου βαρέλια την ημέρα για το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η παραγωγή του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 650.000 bpd στα 24,85 εκατομμύρια bpd, λόγω της κίνησης της Σαουδικής Αραβίας. Το Ριάντ ενημέρωσε τον ΟΠΕΚ ότι έκανε σχεδόν όλη τη μείωση, περιορίζοντας την παραγωγή κατά 956.000 βαρέλια την ημέρα σε 8,147 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΠΕΚ + της προηγούμενης εβδομάδας επέκτεινε την εθελοντική περικοπή τον Απρίλιο.
Ο ΟΠΕΚ + μείωσε την προσφορά κατά 9,7 εκατομμύρια bpd το περασμένο έτος για να υποστηρίξει την αγορά καθώς η ζήτηση κατέρρευσε.
Ενώ τα εμπόδια παραμένουν, οι αντίπαλοι αυξάνουν την προσφορά και ο ΟΠΕΚ αύξησε τις προβλέψεις του για αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ σε σχεδόν 1 εκατομμύριο bpd με επικεφαλής τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νορβηγία και τη Βραζιλία - αν και η παραγωγή σχιστόλιθου των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί.
Εν μέρει λόγω των υψηλότερων προβλέψεων εφοδιασμού εκτός ΟΠΕΚ, ο ΟΠΕΚ μείωσε την εκτίμηση της παγκόσμιας ζήτησης για αργό πετρέλαιο στα 27,3 εκατομμύρια bpd φέτος. Αυτό θα επέτρεπε ακόμη υψηλότερη μέση παραγωγή του ΟΠΕΚ το 2021.
ΠΗΓΗ:https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=522811

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr