Διεθνή διαγωνισμό για προμηθευτές της νέας μονάδας στη Θεσσαλονίκη διενεργεί η Elpedison – Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για τις νέες μονάδες αερίου

Χρήστος Στεφάνου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το project της Elpedison για την κατασκευή νέας μονάδας ισχύος 826MW στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Η μονάδα υπενθυμίζεται ότι αδειοδοτήθηκε τον Ιούλιο του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες η Elpedison έχει προκηρύξει τον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό για την επιλογή του μηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας. Παράλληλα τρέχει και η περιβαλλοντική αδειοδότηση, ενώ η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί ανάλογα με τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς το επόμενο διάστημα. 

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Elpedison, ανάλογα project κατασκευής νέων μονάδων φυσικού αερίου τρέχουν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για μονάδα 665MW στην Κομοτηνή, η ΔΕΗ, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε άδεια για μονάδα 665MW επίσης στην Κομοτηνή, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ για μονάδα 566MW στη Θίσβη, ο όμιλος Κοπελούζου για μονάδα 662MW στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης και ο όμιλος Καράτζη για μονάδα 660MW στη Λάρισα. 

Και βέβαια, η πρώτη νέα μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου κατασκευάζεται ήδη από την Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του έτους, αρχές 2022, με ισχύ 826MW

Καθοριστική για την υλοποίηση των επενδύσεων κατασκευής νέων μονάδων είναι η δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Ισχύος (τα λεγόμενα ΑΔΙ που προσδοκούν να λάβουν οι ευέλικτες μονάδες). Επίσης η εξέλιξη της ζήτησης στην εγχώρια αγορά καθώς και η πορεία του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει ηλεκτρικό χώρο για νέες μονάδες που θα καλύπτουν τόσο φορτία βάσης όσο και ευέλικτη ισχύ. Κάποιοι παίκτες θέτουν επίσης θέμα άρσης των στρεβλώσεων και ομαλής λειτουργίας του target model, προτού οριστικοποιήσουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις. 

Την ίδια στιγμή βεβαίως, κάποια πρότζεκτ, όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης θα συναρτηθούν από την πορεία της σύζευξης του ελληνικού συστήματος με τα περιφερειακά συστήματα ηλεκτρισμού καθώς προβλέπεται να δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα συνθήκες για αύξηση των εξαγωγών ενέργειας από το ελληνικό σύστημα. Άλλωστε η μονάδα του ομίλου Κοπελούζου στην  Αλεξανδρούπολη σχεδιάζεται να είναι εξαγωγική, προς τη Β. Μακεδονία.  

Ενδεικτική των τάσεων είναι και η πρόσφατη ανάλυση του ICIS, που εκτίμησε ότι αναμένεται να διαφοροποιηθεί η παραδοσιακή τάση που θέλει το Βουλγαρικό σύστημα να αποτελεί ιστορικά εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ελλάδα. Από το 2023 σύμφωνα με το ICIS η ροή ενέργειας αναμένεται να αλλάξει κατεύθυνση καθώς η ελληνική αγορά θα καταστεί φθηνότερη από τη βουλγαρική. Με βάση την εν λόγω ανάλυση, αιτία για τη μείωση του εγχώριου χονδρεμπορικού κόστους θα είναι η πλήρης απόσυρση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων, με την παράλληλη επέκταση των ΑΠΕ καθώς και της θερμοηλεκτρικής παραγωγής με φυσικό αέριο. Ως αποτέλεσμα, στο βασικό του σενάριο, το ICIS εκτιμά ότι το 2023 η ελληνική χονδρεμπορική θα είναι κατά μέσο όρο 2,44 ευρώ ανά Μεγαβατώρα φθηνότερη από τη βουλγαρική, η οποία θα διαμορφώνεται στα 68,27 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Οι εκτιμήσεις αυτές του ICIS δείχνουν ότι οι αποφάσεις των εταιρειών για κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου στην Ελλάδα θα λάβουν υπόψη τους, εκτός από τις εγχώριες συνθήκες της αγοράς και του target model,  επιπλέον την πορεία εξέλιξης και των υπόλοιπων γειτονικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αποτελούν εν δυνάμει εξαγωγικούς προορισμούς για την ενέργεια που θα παράγεται από τις νέες μονάδες στην Ελλάδα. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/diethni-diagonismo-gia-promitheytes-tis-neas-monadas-sti-thessaloniki-dienergei-i-elpedison

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr