Το ΕΣΕΚ σηκώνει 2 νέες μονάδες φυσικού αερίου, οι εξαγωγές και οι υπόλοιποι για 4 συνολικά

Το ΕΣΕΚ σηκώνει 2 νέες μονάδες φυσικού αερίου, οι εξαγωγές και οι υπόλοιποι για 4 συνολικάΓια 4 μονάδες φυσικού αερίου κάνει λόγο η αγορά - Οι εξαγωγές μπαίνουν στο παιχνίδι
Νέα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά η συμφωνία των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την από κοινού κατασκευή και λειτουργία αεριοστροβιλικού σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής, εγκατεστημένης ισχύος 877 MW.

Μετά τη «Μυτιληναίος», η οποία ήταν η πρώτη που ξεκίνησε την κατασκευή μιας σύγχρονης μονάδες συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 826 MW, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, με στόχο να μπει σε εμπορική λειτουργία το 2022, η συμφωνία των δύο ομίλων της εγχώριας ενεργειακής αγοράς Motor Oil -ΤΕΡΝΑ θέτει σε εγρήγορση και τους υπόλοιπους παίκτες που ωριμάζουν εδώ και καιρό επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο.

Κι αυτό διότι τα δύο έργα σε Βοιωτία και Κομοτηνή αποκτούν το … προβάδισμα «κλειδώνοντας» τον υπολειπόμενο χώρο για φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Το υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ΕΣΕΚ «βάζει» στο ενεργειακό σύστημα της χώρας έως το 2030 άλλα 1,7 GW από μονάδες φυσικού αερίου, όση δηλαδή η ισχύς των μονάδων της «Μυτιληναίος» και των Motor Oil -ΤΕΡΝΑ. Και με δεδομένο ότι, η αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, βάσει των νέων ευρωπαϊκών κατευθύνσεων για κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050, αναμένεται να αυξήσει τον χώρο για πράσινη ενέργεια, δεν διαφαίνεται προοπτική για αύξηση της συμμετοχής του αερίου στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα. Το είπε άλλωστε και ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας για τον κλιματικό νόμο από το βήμα της Βουλής, ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή θα αυξηθεί από το 61% σε 67%.

Οι εξαγωγές

Ωστόσο, οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς δεν φαίνεται ότι εγκαταλείπουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια καθώς, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η ηλεκτροπαραγωγή μπορεί να πάρει και εξαγωγική κατεύθυνση.
Ήδη, άλλωστε, ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω της Damco Energy έχει ανακοινώσει συμφωνία συνεργασίας με την εταιρεία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας «AD ESM» που θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», η οποία θα χρηματοδοτήσει, θα κατασκευάσει και θα λειτουργεί μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 662 MW (με προοπτική αυτή να αυξηθεί σε περίπου 800 MW) στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης,
Το ενδιαφέρον είναι ότι η «AD ESM» προετοιμάζει μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας PPA για το μέρος της ετήσιας παραγωγής του σταθμού που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της, για τις ενεργειακές ανάγκες της Βόρειας Μακεδονίας.

Εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ και της Edison δεν ανησυχούν για το προβάδισμα της μονάδας ΜΟΗ - ΓΕΚ. Εκτιμούν ότι το σύστημα με την αποχώρηση του λιγνίτη και τις υψηλές τιμές των CO2 που καθιστούν την ελληνική αγορά εξαγωγική προς τα Βαλκάνια, χωράει μέχρι και τέσσερις νέες μονάδες. 
Στην ίδια λογική κινούνται και άλλοι όμιλοι, οι οποίοι αναμένουν να δουν και την τύχη της ελληνικής πρότασης για τον μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM) στην Κομισιόν πριν προχωρήσουν στην τελική επενδυτική απόφαση.

Ειδικότερα, στις αδειοδοτημένες θερμοηλεκτρικές μονάδες παραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο συνδυασμένου κύκλου στο διασυνδεδεμένο σύστημα με προσφορά σύνδεσης σε ισχύ, εκτός από τις μονάδες της «Μυτιληναίος», των Motor Oil –ΤΕΡΝΑ και της Damco είναι ένας σταθμός ισχύος 660 MW του Ομίλου Καράτζη, στον δήμο Κιλελέρ Λάρισας και άλλος ένας της Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου Α.Ε. (επίσης συμφερόντων Motor Oil) στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας. Οι μονάδες της ELPEDISON (Θεσσαλονίκη ΙΙ), 826 MW και η πρόσφατα αδειοδοτημένη μονάδα της ΔΕΗ 665 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής δεν έχουν ακόμα προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ. Η μονάδα της της ΕΛΒΑΛ-ΧΑΛΚΟΡ 651 MW έχει λάβει όρους σύνδεσης και ολοκληρώνει την περιβαλλοντική της αδειοδότηση. Επιπλέον, θα πρέπει να προστεθεί και η λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», την οποία η ΔΕΗ σχεδιάζει να μετατρέψει σε φυσικού αερίου μετά το 2025.

Σε κάθε περίπτωση, για να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα θα πρέπει να ενισχυθούν από τον ΑΔΜΗΕ και τα συστήματα 400 kV, προκειμένου να υλοποιηθούν και οι μελλοντικές διασυνδετήριες γραμμές ανάμεσα στο Ελληνικό Σύστημα και σε εκείνα της Τουρκίας και της Βουλγαρίας με τελικό στόχο την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ των Συστημάτων στην περιοχή της Νότιας Βαλκανικής.
 

ΠΗΓΗ¨:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr